GOTT NYTT ÅR!


Nytt år - Ny layout

Imorgon (eller rättare sagt i övermorgon... tror jag) blir det nytt år! Så då tänkte jag att det skulle passa bra med en ny layout.

Inte så mycket ändringar egentligen, men jag tror jag fick bort ganska mycket av det babyblåa, som började bli liite irriterande ;)

Önskar er alla ett GOTT NYTT ÅR!

För att fira så får den tredje personen som kommenterar detta inlägg hjälp med en blogglayout av mig! Jag kan hjälpa dig att koda efter dina önskemål (till en viss gräns ;)), hjälpa dig göra en header, bakgrund, eller något annat du vill ha hjälp med!

viggo i nattmössa


Nu kommer ett nytt år

Jag skulle ju inte skriva fler jul-inlägg, men det blir ett till!
Jag måste få berätta vad jag fått i julkapp! Jag har fått JÄTTEBRA julklappar! Jag är jätteglad :D :D
Jag fick massor av saker till vovvarna, Dobby och Viggo fick matchande guldiga halsband med silvriga hundben på. Malou fick ett brett, svart halsband med strass. En spårlina som jag invigt idag, aktiveringsleksak, magbälte som jag ska ha när jag åker skidor eller går med stavar mm.mm.

Den bästa julklappen var nog chokladkakan med texten "choklad är också mat!". Stämmer ju så bra!

Jag fick en mobil, så nu kan jag även blogga från mobilen! Har redan hunnit lägga upp två bilder från mobilen. Lite krångligare - mycket roligare ;)

Jag har iaf haft en jättebra jul och är JÄTTEnöjd med mina julklapp, och hoppas att ni också haft det bra!

God fortsättning!


skotjuven!


viggo och hans besatthet av skor


Ceasar Milan på MyDog?

Bra skrivet Eva Bodfäldt!


Vinnare i Fototävlingen!

Nu har jag trots datakrångel (tydligen grafikkortet som lagt av eller nåt) gått igenom alla bilder och kommit fram till en vinnare!

Vinnare i vinter-fototävlingen:
Elin Landén, med sin bild på hunden Zingo.

Grattis! Jag kommer kontakta dig via mejl för att du ska få ditt pris :)
Bus med vovvarna

Vad annars ;)


så går det...


... om man tar Dobbys plats

butface!

Jul, jul, strålande jul

Det har blivit mycket Jul-inlägg på sistone - men vaddå, det är ju jul! Ni får stå ut.

På juldagen så bjuder vi alltid in massa släkt på middag. Jättetrevligt, men jag blir alltid så nervös över Dobby. han älskar människor men är extremt känslig - det ska bara klappas med en hand, man får inte hålla fast honom, inte titta honom i ögonen, inte prata med honom, inte leka med honom osv. osv. Han har lätt för att bli arg, och han har lätt för att gå upp i stress. Att hålla koll på Dobby är en sak, men att hålla koll på 13 pers är en annan. det är svårare att träna människor än hundar!!

Pga. detta fick Dobby inte vara med förra året. Han fick vara instängd på övervåningen och käka ben. han var ju inte speciellt nöjd förstås men jag tyckte det var bättre än alternativet. Jag är alltid så rädd att han ska bita någon. Egentligen inte för den som blir biten - den får i mina ögon skylla sig själv eftersom Dobby bara skulle bita om han blir provocerad - utan mer för dobbys skull. Jag vill inte att han ska få dåliga erfarenheter och dessutom är jag rädd för vad som skulle hända om han biter.

Men i år så tog vi en chansning. Dobby fick vara med. Och han skötte sig! Jag tyckte han var jätteduktig - visst morrade han några ggr. men det är mer pratmorr, han blev aldrig arg. Han ska liksom visa att han finns, man måste ju höras när man är så liten. Och han har blivit klappat av många olika människor utan att bli arg, bara glad. På kvällen måste han ha varit väldigt trött för jag märkte knappt av honom. jag är jättestolt, och lättad! För det är jobbigt att behöva ha honom instängd såfort det kommer någon :/

Det var nog det bästa på hela dan, tror jag.


GOD JUL!

God Jul allihop!Är det nån mer än jag som gör hemgjort julpynt?;)


Kläder kläder kläder

YEEEEES! Idag kom äntligen mina klänningar jag beställt, lagom till jul! Första gången jag beställt från nätet, men allt var bra och passade faktiskt perfekt. Är ju lite svårt annars när man inte kan prova kläderna. Blir perfekt att ha till jul och nyår!
Dessa beställde jag:

Röd klänning
Svart klänning
Svart klänning
Klänning
cardigan
Bälte


God Jul

När dom ändå bara skulle vara ivägen och kliva runt på pappret så kunde dom lika gärna få vara med... Så istället för att göra det jag skulle (slå in paket...) så hamnade paketpappret över en stol och fick agera fotobakgrund. Då blev dom iaf nöjda, mina fotomodeller ;)

Julstök

Här kommer ännu en varning till möjliga blivande hundägare där ute!
Har man hund kan man inte vänta sig att man ska kunna slå in paket på golvet i lugn och ro. Nej, vovvarna ska ju vara med! Det är som att ha småbarn: Kan du gå av pappret Dobby, Viggo ät inte tejpen! Dobby, det där är sopor! Man kan inte äta papper Dobby, Viggo kan du gå av pappret. Spotta ut! Spotta ut! SPOTTA UT! Dobby kan du gå av pappret...

Men dom är söta ;)


Bättre sent än aldrig

Här kommer lite bilder från förra veckan

Pedigree dogs exposed

Tycker att alla som gillar hundar, är intresserad av hundar, ställer ut hundar, osv. osv. ska se den här dokumentären:
Pedigree dogs exposed

Det är hemskt, men det är sant.

När tricolor cavalieren med syringomyeli ligger på golvet och skriker, så blir jag så ledsen. Detta för att det är människor som gjort detta mot hunden - bara för att den ska se ut på ett visst sätt.
Och boxern med epilepsi som ligger på golvet och ylar... man får ont i hjärtat.

Men det värsta tycker jag ändå är kärringen (ursäkta!) som står och beklagar sig över att vissa unga veterinärer inte vill avliva hennes fullt friska rhodesian ridgeback valpar som råkat födas utan ridge. När reportern talar om att ungefär 10% av hundarna med ridge drabbas av en hemsk sjukdom, som hundarna av samma ras fast utan ridge, är helt fria ifrån, får hon svaret "det tror jag inte på". Det är dessa friska valpar som avlivas.
Sjukt.

För att inte tala om gubben som försvarar att man parar syskon, eller mor/son med varandra (som är förbjudet i sverige!), och menar att det är helt okej, och hundarna lider inte av det. För med människor är det ju en helt annan sak?!

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/3/35/Pedigree_Dogs_Exposed.jpg

 

Jag vet att det har hänt saker sen denna dokumentären gjordes, men att det fått gå så här långt är sjukt! Hur lång tid kommer det inte att ta innan raserna är friska igen? Om det ens är möjligt...

 


Glöm inte fototävlingen!
Snöstorm

Idag är det snöstorm ute, inte så mysigt att gå med hundarna. Jag kunde inte ens se vart jag var när jag gick med Dobby. Helt plötsligt stod jag på vägen när jag trodde att jag fortfarande var på gården :P
Andra promenaden tog mamma med Dobby och Viggo för Malou ville inte gå med henne :P Så jag fick gå med Malou för omväxlings skull! Det var kul faktiskt, skönt att gå med en hund som varken drar bakåt (Dobby) eller frammåt (Viggo).
Vi tränade lite fot och inkallning. Malou är så gullig, hon blir som en valp trots att hon är ca. 8år.

Fotade Malou igår också, bilderna kommer lite senare.


om allt och inget

Var och shoppade med Lotta igår igen - FAST jag redan är klar med alla julklappar och har köpt allt onödigt! Dessutom ska jag shoppa igen på lördag. Jag tror jag börjar bli shoppingberoende...

Det blev iaf en bra dag, tittade på dansande isbjörnar, köpte pippi-tröja och åt livsfarlig morotskaka (det sa bara PANG :O).

För att uppdatera om hundarna lite... Jag har inte riktigt hållt mig till min träningsplan, utan bytt ut den mot koppelträning (Viggo), inkallningsträning, sökträning, trixträning (Dobby) osv. under promenaderna. Men jag har iaf gjort något varje dag! ... eller ja nästan, inte igår för jag var ganska trött när jag kom hem... och inte idag heller...
Nej vad dålig jag är! I morgon får jag verkligen bättra mig.


Lotta efter min sminkning. Jag gav henne en blåtira!


kiss & bajs... och sånt

Det här kommer inte bli ett väldigt trevligt inlägg... men det är inte alltid så trevligt att ha hund, så ni får stå ut!

Grejen med Dobby är att han har sina fix-ideer... En grej som man får stå ut med såhär på vintern är att han har nån slags bajs fixering. Det händer nämligen att vi sparkar bort bajset med lite snö om hunden bajjar precis vid kanten av vägen. Inte jättemysigt, men jobbigare att bära runt på en bajpåse hela rundan :P (Här på landet är det dåligt med bajstunnor).
Det som händer är att Dobby blir helgalen, skriker, kastar sig, och råkar man tappa honom (vilket hände idag) ja... då anfaller han bajset! Han verkar inte inse sitt misstag heller, utan fortsätter gräva efter skiten och dyker ner med huvudet...

Inte så trevligt, men jag varnade er! Sånt här kan ju inte hundägare hålla hemligt för blivande hundägare, you must be prepared!
Som när ingen berättade för oss att cavalierer tydligen kissar på sig själva, innan vi skaffade Viggo. Nej, det avslöjandet fick jag reda på senare, i ett engelskt forum! Fast jag hade ju nästan räknat ut det själv, för det kunde ju inte vara Viggo det var fel på... ;)Mönster - Ren

Mönster: RenHuvud:

Börja med att göra 6fm i en magisk ring. (6)
Virka 2fm i varje maska. (12)
Virka 2fm i varannan maska. (18)
Virka 4 varv med en fm i varje maska. (18)
varv 8: Virka 2fm i de första 6 maskorna, 1fm i övriga. (24)
varv 9: 1fm i första maskan, 2fm i andra, 1fm i tredje och fjärde, 2fm i femte, 1fm i sjätte och sjunde, 2fm i åttonde, 1fm i nionde, 2fm i tionde, 1fm i övriga maskor. (28)

Virka 4 varv med 1fm i varje maska.
Virka ihop två maskor, virka 1fm i nästa 4 maskor. (??)
(Kom ihåg att stoppa!)
Virka ihop två m, virka 1fm i nästa 3 m. (??)
Virka ihop två m, virka 1fm i nästa 2 m. (??)
Virka ihop två m, virka 1fm i nästa m. (?)
Virka ihop alla maskor två och två, sy ihop.

Horn:
Gör 4fm i en magisk ring.
Virka 2fm i den första m, sedan 1fm i varje.
Fortsätt virka tills hornet är lagon långt, gör sedan en till likadan.
Gör sedan två lite kortare.
Sy fast den kortare på den längre, sy fast den längre på huvudet.

Öron:

Virka 4fm i en magisk ring.
Gör en lm, vänd virkningen.
Virka 2fm i första maskan, 1fm i nästa två, och 2fm i den sista maskan.
Gör en lm, vänd virkningen, och virka likadant tillbaka (öka i första och sista maskan). Gör ca. 3 varv.
Vik örat och virka eller sy ihop den plattaste delen, sy fast den ihop virkade delen mot huvudet.

Ögon:
Jag brukar klippa en bit vitt filttyg till ögonvitan, en bit brunt filttyg till ögonlocket, och ha såna här plastögon från Panduro som pupill. Ögonen kan man göra på många olika sätt och få till olika uttryck i ansiktet.

Tokhund

Just nu: Viggo skäller åt "grymt ljuden", i jullåten Werner och Werner - Vår julskinka har rymt.  Tävling - Jul/ vinterbild

Nu tycker jag det börjar bli dags för en tävling igen!
Denna gång blir vinsten valfritt från: moawaern.se, så att även de utan hund kan vara med. Du kan välja en scarf med namn på till din hund, fotografering av ditt husdjur, vantar, mössa osv. (Kommer fyllas på med mer produkter på hemsidan).

Jag tänkte att det skulle bli en fototävling, med temat Jul/Vinter! Du kan välja mellan att länka till bilden i en kommentar, eller skicka den till mwfoto@hotmail.com (skriv ändå i en kommentar att du är med).
Det behöver inte vara en nytagen bild, och du får tolka temat hur du vill.
Sista tävlingsdag är: 24 decemberTredje advent tips - Adventskaka

Den här kakan är jättegod, jättelätt, och går snabbt att slänga ihop!

Adventskaka

200g smält margarin
1pkt saffran
2ägg
3dl socker
1½dl mjölk
4dl vetemjöl
2tsk bakpulver

Blanda allt, jag brukar ha i mjölk och smör sist.

45min, 175'C
Pudra över florsocker


Redigera porträttbild

Jag tänkte försöka förklara hur jag redigerar mina porträtt bilder.
Jag är inte så förtjust i att ta bilder på mig själv, så när jag väl gör det så redigerar jag gärna bort "mig" i dom ;) Men jag gillar svartvita porträttbilder! och dessa bilder är väldigt lätta att redigera. (Du måste ha photoshop, eller liknande program, finns gratisversioner på nätet).

 

Börja med att ta en bild mot vit eller ljus bakgrund, kan vara en ljus vägg/tapet, ett lakan, eller liknande. Det behöver inte bli helt vitt på bilden eftersom du kommer ljusa upp den. (Denna bild är fotad mot en ljusblå tapet.)

Öppna bilden i ditt bildbehandlingsprogram, jag kommer förklara utifrån photoshop CS3.
Jag brukar börja med att göra en kopia av bakgrunds lagret, alltså din bild. Högerklicka på den lilla ikonen av din bild och välj "Duplicate Layer". Jag brukar göra det för att ha ett orginal att gå tillbaka till om det blir fel. Du kan då radera det nya lagret och börja om.

 

Jag brukar börja med att skapa ett nytt lager så att man har ett orginal att gå tillbaka till om nåt blir fel, men det gör man som man vill.

 

Gör sen bilden svartvit genom att gå in på Image/adjustments/Black & White

 

Image/adjustments/black&white...


Sen ljusar vi upp bilden och ökar kontrasten. Det kan man göra på olika sätt, jag brukar växla mellan Levels och brightness/contrast, för att få så mycket kontroll som möjligt.
Du gör bilden ljusare genom att dra den gråa och vita pilen åt vänster, och ökar dom mörkar partierna i bilden (får mer kontrast) genom att dra den svarta åt höger. Man kan dra dessa reglage hur som helst som man själv tycker, men det här är snabbversionen jag brukar köra på ;)

Image/adjustments/levels.


Sedan använder jag brightness/contrast för att det går snabbt och är enkelt! Dra reglaget för brightness mot pluss tills bakgrunden börjar bli helt vit. Om bakgrunden på bilden är mörkare än ansiktet kommer ansiktet bli så ljust att det försvinner! Då kan du kopiera bilden till ännu ett nytt lager, redigera den ena tills bakgrunden är lagom vit och redigera sedan den andra tills du tycker ansiktet är lagom. Sedan kan du få fram bakgrunden genom att "sudda ut" den del som ska vara bakgrund. Det kan vara ganska besvärligt, så försök hitta en vit bakgrund att fota mot från början ;)
När du ljusat upp bilden så drar du i reglaget för "contrast", så att bilden får en snygg kontrast.

Sedan är det färdigt! :) Lycka till
Malou

Fotade Malou igår innan jag gav mig ut på en hemsk promenad med henne och Viggo. Vi blev i princip omringad av hundar från alla håll (mötte bl.a en hund som var på rymmen, som kom springandes ca. 10m efter ett rådjur). Viggo blir jättestressad av alla hundmöten och skäller som en galning, så vänder sig plötsligt Malou mot Viggo. Jag vet inte om hon fick för sig att hon skulle uppfostra honom eller nåt..? Hon var helt enkelt skitsur på honom.
Men såhär söt kan hon va också ;)

Jul, Shopping och Allmän uppdatering

Hann inte blogga igår, var nämligen i Örebro heela dan och handlade julklappar! För en gångs skull är jag nästan färdig med julklapparna, och det är bara den åttonde december! Jag är en sån människa som alltid hetts handlar allt i sista minuten. Typ, köper sista julklappen dagen före julafton.
Nu har jag bara två personer kvar att handla till, och jag har redan bestämt vad jag ska köpa :) Va skönt det känns! Att slippa stressa och oroa sig över vad man ska köpa. Det är väl inget att oroa sig för i.o.f.s, men man vill ju att personen ska bli glad, så julklappar är något jag lägger mycket tanke bakom. Vill inte bara köpa första bästa, vilket det blir om man handlar i sista minuten.


En trött jag, när vi äntligen tog paus för att käka ;)

Nu har det här plötsligt blivit en julblogg istället för en hundblogg... Men jag älskar julen, känslan, och vill att alla ska få känna likadant! men jag måste ju uppdatera lite om vovvsen ;)
Mitt träningsprogram har blivit lidande pga. shoppande och brist på ork, men jag lovar (för hundarnas skull) att fortsätta imorgon.
Måste också ta en långpromenad nu när jag inte har något annat inplanerat. (Jag förstår inte varför det tar emot så när jag brukade älska att gå långpromenader?)

Jag har sålt två tavlor till nu också, och en tavla är bokad :) Känns jättekul! Behövs nu när jag köpt så mycket julklappar också... :P


Hoppas ni har samma julfeeling som jag, annars delar jag gärna med mig lite! x)


Vardagsträning

Hundträningen har liksom tagit stopp. Jag har alltid tyckt om att träna med hundarna och gjort det både för att de är roligt och nyttigt, men nu har träningen blivit något så ångestladdat att jag aldrig tar tag i det.
Anledningen är att Dobby har sånt starkt resursförsvar, Dobby + godis + andra hundar funkar inte, och det har vi fått erfarenhet av flera gånger. Men man vill ju inte se det värsta om sin hund och försöker igen, hoppas att det ska gå över. Men det gör det inte.
Dobby blev arg på Viggo när Viggo skulle få en godis. Efter det var Viggo rädd för att ta godis ett tag, och han är fortfarande rädd för att ta godis framför Dobby, även om Dobby är bakom galler. Efter det började jag träna med dom med galler emellan, men då stod Dobby på andra sidan gallret och morrade så att Viggo sprang och gömde sig.
Hur himla kul är det att träna då?
Inge alls. jag tappade lusten att träna både med Dobby och Viggo.
På sommaren funkade det ju okej att träna dom var för sig utomhus, men nu i vinter är det lite jobbigt. På med alla kläder, ut, försöka ge godis trots tjocka vantar, in, duscha Viggo, ut med Dobby, samma sak igen, osv.

Men nu har jag försökt ta tag i det där, och satt ihop ett litet träningsprogram jag ska försöka träna varje dag. Var för sig med galler emellan givetvis! Så hoppas jag att det ska börja gå bättre och jag ska få lite mer energi till träningen.God Jul!Det är okej att kopiera julkortet för att skicka vidare ;)


Jultips!

Kom ihåg att lyssna på Julradion!


Julstämning

Måste visa mitt julfönster! Jag har äntligen fixat iordning på mitt rum, pyntat och städat. Jag har t.o.m dammsugit bakom sängen!! Det ni!
Det enda som är kvar nu är att det ska in lite nya möbler. Jag ska ha en ny tv-bänk, nytt skrivbord, en hylla över tv-bänken (är lite tomt på väggen nu ;)), tavlor bredvid, bort med datorn (den funkar ändå knappt och är bara ful där den står). Sen är det nog... klart! :D

Jag hade tänkt ta en före och efter bild, men nu glömde jag ta före-bilden, så jag får måla upp det för er istället. Tänk er ett rum, som det ni ser på bilden. Fast ALLTING är täckt av kläder, penslar, färg, teckningar, papper, gamla brev, kamera lådor, burkar med grejsimojs i, pennor, mer kläder, damm, damm, damm. Ungefär så.
Mu är allt det inklämt i garderoben.. :)


Blöta strumpor

Vi testade idag att ha strumpor på Viggo för att undvika snöklumpar i tassarna. Vi fick tipset av mormor, hennes hund hade alltid strumpor på sig. Så mamma köpte några par barnstrumpor och vi satte fast dom med kardborreband. Men det gick inte så bra som vi hoppats! han hade väl inte klumpar, men strumporna var såklart genomblöta. Och va rolig han såg ut när han gick! Han lyfte på benen så mycket han bara kunde, som han gör när han går i vatten.
Jag vet inte vad mer vi kan testa mot Viggos snöklumpar, har redan provat att klippa honom, ha strumpor och nåt som heter "vacker tass". Det funkar inge vidare och dom värsta dagarna lägger han sig bara ner och slickar på tassarna när man går :/ stackarn...
Otroligt Onödigt

Jag har spenderat ungefär halva dan med att sy ett täcke åt Dobby. Jag mätte jättenoga. Tyckte jag...
Det enda problemet är att tecken skulle vara 33cm brett, men nu är det 20cm brett... Det räcker alltså inte ner på sidorna, utan ligger bara på ryggen! Jag som slet så, har nämligen sytt det av ett täcke (sånt man har när man sover ;)), och att klippa och sy i ett täcke var inte så lätt som jag trodde. Materialet åker ju isär och "luddet" åker ut och hamnar överallt (inklusive Dobbys mun).
Så nu har jag ett hemgjort rödrutigt hundtäcke i minitax storlek- kort på höjden men lång i ryggen. Om nån har en hund som skulle passa i ett täcke som är ungefär 20cm brett och 30cm långt så skriv, du kan med glädje få det gratis ;)


Skithund

Åhhh va rädd jag var.

Gick med Viggo och Malou, vilket är lite problematiskt eftersom dom båda blir så busiga i snö och jag är inte riktigt tillräckligt stark att hålla dom båda. Malou skulle skita och gjorde ett av sina hetts-ryck rakt över ett dike så att kopplet rycktes ur min hand. Jag hade ingen lust att klättra ner i snön efter henne så jag lät henne skita ifred, men vad gör hon? Hon drog. Rakt in i skogen.
Bara för att jag skrev det där himla inkallnings inlägget, och självklart lyssnade hon inte när jag provade att ropa, och jag kände opå en gång att jag inte hade en chans att springa efter henne.
Jag väntade en stund, såhörde jag något. Tre stycken rådjur kom springandes. Då trodde jag faktiskt att Malou skulle komma efter - men nej. 

Jag gick hem och bytte ut Viggo mot Dobby, han har nosat upp Malou en gång tidigare när hon stuckigt. Jag visade Dobby vart hon stack och han drog iväg direkt. Dock så var det rådjursspår överallt, så jag hade inga vidare förhoppningar att det var just Malou han spårade! Menvarje gång jag sa "var är Loijsan?" så fick han extra fart.
Vi följde spåren kors och tvärs genom skogen. Solen började gå ner också. Behöver jag säga att det var kallt?
Jag såg inte ett spår av henne och hade ingen aning om vi gick åt rätt håll. men så plötsligt fick jag syn på ett tassavtryck bland rådjursspåren! Det kändes som en lättnad även fast vi inte hittat henne än. Dobby spårade stadigt i säkert flera kilometer, vi var ute ett tag. Snö upp till magen hade han också, och skogen är inte den bästa för en liten hund att gå i.

Tillslut hade vi följt spåret ut på en stig där vi brukar gå, och Dobby vilje följa stigen bortåt. Men jag var så trött att jag ville hem och se om hon kanske sprungit dit, så jag drog med mig honom åt motsatt håll. Medans vi gick så visslade jag lite så att hon skulle höra mig. Så helt plötsligt, när vi gått kanske 30-40m på den stigen så hör jag henne komma dundrandes bakom oss. I full fart kom hon och började busa med Dobby. Hon var helt överlycklig och hade väl haft skitkul, antagligen!
Antagligen hade Dobby rätt då, när han vile följa spåret åt andra hållet. Nästa gång jag lägger spår åt honom ska jag absolut börja avancera lite ;)

När vi kom hem så var dom hyffsat trötta både Dobby och Malou.


Lat?

Satt och knåpade med en ny hedaer, men när jag insåg att jag tänkt helt fel och skulle få göra om allt från början så gjorde jag en lat-version istället :P la in nya vinterbilder i den nuvarande headern :)


Beautiful day

När det är sånt här vackert väder kan man ju inte låta bli att gå ut och fota.
Modell blev denna sötnos som just nu ligger hopkrupen i mitt knä.
Mina pojkar

När dom väl håller sams är dom bara för goa.
Mig

Fixade tillslut en liiite bättre bild på min nya frisyr än mobilbilden. Även fast man är en fotogalning är det svårt att få bilder på sig själv! ;)