usch va pinsaaamt

Viggo har gjort nåt väldigt, väldigt dumt. Eller var det kanske jag som var dum? Antagligen.
Han har smitit in i fårhagen och jagat får. Eller ja, vi kan säga att han vallade får, det låter bättre. Inte för att det var nån vidare vallning precis, men vad kan man vänta sig av en cavalier ;)

Jag tog med mig kameran när jag gick med Viggo på promenad. Vi stannade vid fårhagen och fotade lite. Viggo gnällde självklart och ville fram och hälsa på fåren, så då släppte jag kopplet. Jag har gjort det många gånger förut och det enda han gör (läs gjorde) är att gå fram och nosa och pussa på dom. Men inte nu. Nepp, nu tog han satts och ålade sig genom staket och på en halv sekund var han på andra sidan hagen. Jag ålade mig efter - över staketet, under taggtråden (shiet va jag är smidig).
Jag fick tag på honom i andra änden av hagen. Då ser jag att det går förbi några på vägen. Och kameran har jag lämnat vid staketet. Dom måste ha trott att jag var knäpp. Släppa lös Viggo bland får, ja då är man antagligen knäpp...

Åh vad jag skäms :S

Tävlingen avgjord!

Nu är tävlingen om en hundscarf avgjord!
Alla texterna är verkligen jättefina, och när man läser igenom dom så blir man verkligen glad över att vara hundägare! Och alla ni som inte är hundägare - läs igenom dom så kanske du blir det ;)

Men hur skulle jag nu välja ut en vinnare? Jo, jag lade det helt enkelt i tassarna på Dobby och Viggo!
Det blev alltså tillslut två vinnare istället för en!

Stort grattis till Ganti och Diablo med ägare!
Ett mejl kommer snart till er så hamnar scarfsen i brevlådan så fort dom är klara :)
Julmarknaden närmar sig

Nu har jag gjort 4 halsband, 1 armband, 6 par örhängen och 5 ringar till julmarknaden. första gången jag gör smycken! Riktigt kul faktiskt.
Utöver det har jag gjort kuddar, hjärtan, målat smörknivar osv. osv. Hoppas vi får ihop en del grejer.

Här kommer några bilder från fotograferingen med Lotta.
Sista chansen i tävlingen!

Idag är sista chansen att vara med i tävlingen! Alla hundägare, skynda er nu! :)
Får får massa får

Här kommer lite länkar med fårbilderna till fårägaren :)

Fina fåren
Får får pussar
Får film
får i tidningen


Hundar och hundprat

Igår var jag alltså hos Zandra och hälsade på. Fick veta kvällen innan att brorsan skulle till uppsala och hämta en kompis och kom på att han kanske kunde köra en liiiten omväg och släppa av mig. Lite kort varsel, men så blev det :D (Tack petter!)
Jag fick fota valpen, och blev påmind om hur svårt det är att fota valpar! Det hade jag hunnit glömma. Hon for runt och var nyfiken på precis allt och kunde självklart inte sitta still. Men oj så söt hon var! Perfekt modell ju!

Jag fick titta när Zandra och Lova tränade rallylydnad, det var riktigt roligt. Jag blev så peppad att träna själv så idag har jag tränat med alla tre hundarna! Går ju inte så bra som när Zandra och Lova tränade precis, men roligt är det ;)
Lystra tyckte dock att det var lite jobbigt när matte tränade med andra vovven, hon ville ju vara med själv ju!

Det är alltid kul att hälsa på Zandra, mycket hundprat blir det!

Stackars brorsan, han blev stoppad av polisen precis när dom kommit fram i uppsala, det var nån med likadan bil som han som var efterlyst för rattfylleri. Brorsan som nyss fått sitt körkort, va nervös han måste ha blivit.
- Vart ska ni nånstans?
- nästa höger...
Bildbomb, valpen och Lova

Sötaste valpen
På utflykt

Har varit iväg till Zandra hela eftermiddagen. Hälsat på och träffat bebisvalpen och världens gladaste Lova :) Då får man energi!
Massor med bilder kommer antagligen imorgon!
Gissa vem som var glad när jag kom hem ;) Dobby tyckte jag luktade väääldigt gott. Sedan fick han för sig att han skulle ut och rejsa. I full fart rusade han runt mig i cirklar, runt runt! Sen däckade han när vi kom in ;)

Jag trodde Viggo skulle vara alldeles galen i hundlukten när jag kom hem, eftersom jag hälsat på hans flickvän. Men han fattade ingenting xD Han är lite virrig han ;)

Skriver mer imorgon, nu måste jag sooova.


vardagslydnad 1, tredje kurstillfället

Skrev ingenting om kursen igår, så jag gör det nu.

Var alltså tredje kurstillfället på vardagslydnaden som jag går med Dobby igår. Vi tränade först ute, fot och stanna kvar i långlina. Det funkade jättebra med Dobby, han brydde sig inte alls om dom andra hundarna. Tom. när han var lös gjorde han inte minsta ansats att dra till nån av dom andra hundarna.

På teorin så fick vi lära oss om hundens språk och signaler. Det är så kul med teori tycker jag, att sitta och ta in information, disskutera, ställa frågor och fundera. Det är det mest intressanta inom hund tycker jag. Visst är själva praktiken och träningen med hunden självklart jättekul, men att lära sig mer om hur hunden fungerar, deras språk, hundpsykologi, och hundproblem tycker jag är jätte intressant. Jag längtar tills jag ska börja instruktörutbildningen och får lära mig massor! Jag vill veta allt xD

Dobby var lite muttig inne igen, han är nog inte så förtjust i Bosse som han heter som sitter närmast oss. Bosse är nämligen lite busig, det tycker inte Dobby om eftersom han är en tjurgubbe.


Rösta på Viggo!

Rösta jättegärna på min bild! Det är enkelt, går fort och skulle göra en liten människa mycket, mycket glad :D
http://www.minfavorit.nu/Rosta.asp?id=857&cid=650
ondskan

Idag har det hänt igen... Dobby blev arg på Viggo.
Det är ingen fara med Viggo, det är inte det. Så hårt går han inte på, Viggo blir rädd men inte mer (men det är ju tillräckligt illa).
Vi vet varför han gjorde det och hur vi ska göra för att det inte ska upprepas. Det är inte det största problemet. Problemet är för mig att kunna lita på honom igen. Att kunna tycka precis lika mycket om honom som innan. Innan han blev ond.
För vem gillar ett hemsk monster som går på oskyldiga?

Men jag vet att man inte kan tänka så. Allt är inte svart och vitt. Man är inte antingen ond eller god. Hela Dobby har inte förvandlats till ett monster bara för att han i vissa situationer (som involverar godis och andra hundar) reagerar på ett negativt, icke önskvärt sätt. Det gör honom inte mer ond än innan.
Det måste ju finnas gråzoner. Att göra fel men av rätt anledning.

Dobby är inte ond. han är annorlunda.


Vitbalans

Katastrof! Bilderna blev ju helt blåa!
Lugn, det går att rädda bilderna!


Före och efter

Vitbalansen kan du ställa in i kameran innan du tar en bild. Det handlar om hur kameran uppfattar ljusets färgtemperatur. Har du t.ex. kameran inställd på solljus och fotar inne i glödlampsljus så kommer bilderna att se gula ut.
På bilden här ovan hade jag vitbalansen inställd på Auto (ajdå!) och som ni ser blev inte resultatet så lyckat. Men det går faktiskt att rädda bilderna, till viss del, i efterhand!
Det du behöver är ett bildbehandlingsprogram, själv använder jag photoshop. Det finns ofta någon slags program på datorn, och det finns olika gratis program att ladda ner, dock vet jag inte hur de funkar, så jag kommer skriva utifrån photoshop.Börja med att klicka på image > adjustment > color balance...

Då kommer denna ruta att komma upp:Här kan du ändra färgerna i bilden.
Färgerna som är mitt emot varandra på skalan är färger som tar ut varandra. Om du t.ex. tycker att bilden är för blå så drar du reglaget längst ner mot gult. Så enkelt är det!
Klicka sedan där det står shadows och highlights, som styr de mörka och ljusa partierna i bilden, och prova dig fram tills du känner dig nöjd.Här har jag mixtrat lite. Klicka på okej och spara :)


Hålla avstånd vid hundmöten?

Jag blir så irriterad ibland när vissa hundägare inte kan hålla avstånd. Visst - har man inga problem med sin egen hund ser man kanske inte anledning till det, men av ren respekt för andra kan man väl tänka efter lite ändå?

Jag vet inte hur många gånger som jag tränat hundmöten med Dobby och gått ut i en så vid cirkel runt den andra hunden det bara går, medans den andra hundägaren inte ens bryr sig om att ta in sin hund utan låter den dra mot oss i hela kopplets längd.

Jag var ute nu med båda mina bråkstakar. Japp, just nu är dom bråkstakar. Men det är ändå inte dom jag är mest irriterad på.
Har man läst min blogg vet man kanske att mina vilddjur inte är så lätta att promenera tillsammans, eftersom Dobby inte tycker om andra hundar, och Viggo tycker för mycket om andra hundar. Dom sätter igång varandra och blir helt galna. Detta trots att jag tränat Dobby så pass mycket att han inte längre gör utfall när jag går med bara honom.
Jag tror ni kan gissa vad som hände - vi mötte såklart hundar. Jag tvärvänder för att svänga in på en väg precis i närheten så att hundarna ska få lite avstånd mellan varandra och vi slipper mötas på en smal väg. Avstånd är nämligen det som funkar allra bäst vid hundmöten. Men det verkar inte den andra hundägaren bry sig om...
Fast jag skyndar mig att försöka släpa hundarna med mig därifrån så bara ska hundägaren om på den smala vägen. Det slutar med att Viggo sätter igång och bjäbba och Dobby börjar tjuta och jag får stanna och koncentrera mig på att Dobby inte ska bli arg på Viggo.

Visst - det är mina hundar = mitt problem. Men är det så svårt att hålla lite avstånd från varandra när man möter andra hundar? Åtminstone om man ser att den andra hundägaren har problem och försöker ta sig därifrån? Jag vet inte hur andra tänker, men för mig är det vanligt hyffs.
Visst kanske man tänker som så att man är snäll om man skyndar sig förbi så att den andra hundägaren inte behöver lida så länge. Men för mig som försöker träna mina hundar, och träningen går ut på att öka avståndet till andra hundar, blir det bara väldigt mycket fel. Väldigt fel.


Trötta hundar

Våra hundar har det ganska bra, dom har sina egna sovplatser ;) Dom har valt själva.
Viggo - han ska sova på en filt i skinnfåtöljen, medans Dobby nöjer sig med en korgstol.


Snowday


Vinter i oktober

För bara några dagar sen var Lotta och jag ute och fotade hösten, och idag är det plötsligt vinter.


Dobby & jag på äventyr

Som jag skrev i ett tidigare inlägg har jag haft lite dåligt samvete över att det var längesen jag gick någon långpromenad med hundarna. Så idag gick jag en ordentlig promenad med Dobby - in till Hallsberg och tillbaka.

Dobby och jag har ju börjat på kurs inne i örebro, och jag har märkt att hans beteende ändrats lite efter det. Han blev lite tjurigare, antagligen blev det för mycket med allt nytt. Så nu vill jag börja träna mer miljöträning och passivtet för att det ska bli bättre!
Vi började alltså med att idag gå in till Hallsberg. För dom som inte vet så är det ungefär 3-4km, kanske längre, in till Hallsberg härifrån, och sen skulle jag ju hem också... Kanske inte låter så långt för vissa, men för mig är det en ordentlig promenad. För Dobby (köttbullen) också.

Dobby var jätte taggad, tills vi kom ut på bilvägen... Då blev det läskigt och Dobby ville hem. Men jag var envis - in till Hallsberg skulle vi (även fast jag själv är ungefär lika rädd för bilar som han är).

Inne i Hallsberg fick vi syn på husse som satt inne på en pizzeria. Då blev Dobby glad, när han såg nån han kände igen ;) Men vi skulle längre än så! Så vi fortsatte.

Vi satte oss tillslut på en bänk, 15 minuter hade jag bestämt att vi skulle sitta. Dobby var jätteduktig, han satt så lugnt hela tiden. Brydde sig varken om människor eller cyklar (hundar såg vi inga :/).
Sen gick vi hela vägen hem igen :)

Så nu har Dobby varit ute i stora världen.


Lycklig :D

Titta vad som damp ner i brevlådan idag :D
Resultatet i tidningen "härliga hund"´s fototävling.


Min Vigge är med i tidningen :D


Missa inte tävlingen!
Min räddare i nöden

Idag vaknade jag till en hemsk syn. En spindel kom krypandes mot mig! Usch, usch, panik!
Vad gör jag? jag ropar:
Hjääälp Dobby, Dobby hjäälp mig!
Dobby kommer studdsandes och kastar sig över spindeln som inte har en chans. Sedan sitter han där och ser nöjd ut.
Dobby - världens bästa isektsjägare.


Jag igen

Bjuder på en till bild på mig.


Foto: Lotta


Fotograferat med Lotta


Ekorre

Har fotograferat med Lotta idag igen. Tog med Viggo, trodde han skulle vara helt galen eftersom han var i en ny stad och allt, men han skötte sig riktigt bra! Lite ivägen är han väl, speciellt eftersom han fått för sig att han ska vara i knät såfort nån sitter ner, så Lotta fick försöka sminka sig med Viggo i knät ;)
Medans lotta sminkade sig träffade jag en ny kompis:

Lotta försöker sminka sig med viggo i knät. Han ska alltid vara i vägen! ;)
Bushundar

Såhär kan det gå om man vänder ryggen till nån sekund... det är ju som att ha småbarn!
Vi har drivved på tork i duschen, så Dobby har lärt sig att öppna dusch-dörren. Sen har han strimlat veden i småbitar, och till och med delat med sig till Viggo så att han ska få skulden...!
Jag menar, titta på bilderna, visst ser han oskyldig ut?
Men nöjd och glad


Dom har ju iaf lärt sig samarbeta,. det kan man ju se som positivt... Eller inte ;)


Fotografering med Lotta


Jag

Efter jag fotat Lotta idag så roade hon sig med att klistra ihop mina ögon, rycka loss mina ögonbryn och dra mig i håret. Här är resultatet:
Några bilder som jag tog på Lotta kommer snart...


Foto: Lotta


Hos Lotta

Är hos Lotta, vi har varit ute och fotat. Nu sitter vi och fikar :) Bilder kommer senare!
Dåliga jag

Jag är dålig! Jag har inte gått nån långpromenad med vovvarna på jättelänge. Har ju så mycket annat att göra tills julmarknaden, men det blir inte heller av - dubbeldåligt! Vad gör jag istället? bara sånt jag inte ska... Som idag tex. satte jag mig och lappade ihop massa rest bitar - totalt onödigt, men såklart mycket roligare än nåt "måste" på min lista x)
Får bli långpromenad imorrn istället...

"Påsen" jag sydde av rest bitarna. Tänkte att det skulle bli en påse man kan ha julkorten i, men den blev för smal och lång xD Funderar på om man kan stoppa nån flaska i kanske.


Fotografering med Viggo

Rusade ner till vägen när jag såg att solen var påväg att gå ner, med Viggo och en kamera i ena handen och reflexskärmen i andra handen.
Jag älskar min refexskärm, men snacka om att den är svår att hantera i blåsten när man är själv! Både jag och reflexskärmen höll på att blåsa bort. Men då kom pappa och räddade mig ;)
Visst har han snygga polisonger? ;)


Hjälp mig!!

Nu har jag varit duktig och sytt sju stycken juliga hundscarfs som ska säljas på julmarknaden (nu får alla hundmänniskor se till att komma! :D) men jag kan inte riktigt bestämma mig för vad jag ska trycka på dem! Dom är röd/vit rutiga, jag funderar på att bara lämna dom som dom är. Alt. trycka "God Jul", eller "Merry Christmas" på. Mamma tyckte att jag skulle trycka tassar på dom. Vad tycker ni?
Koppelträning

Var ute och koppeltränade med Viggo igen. Det går jättebra sålänge det inte finns någon störning, han går hur fint som helst typ hela tiden. Men när det blir för mycket störning så försvinner ju alla träning på en gång och han blir helt galen och okontaktbar. Men samtidigt om vi aldrig tränar med störning så kommer vi ju aldrig att nå målet - att han ska kunna gå fint i kopplet oavsett vad som händer runtomkring. Jag vet inte riktigt hur jag ska kunna hitta "lagom" störning. Kanske prova en utplacerad störning?
Idag tränade vi vid fåren. Det blev lite för mycket kan jag säga. Vi fick stanna och ta paus tre gånger för att han började gnälla och dra och inte ens hörde klicket längre för att det luktade så gott. Men tillslut kom vi förbi hagen! och efter det gick han hur bra som helst!

Just nu finns ganska bra störning överallt faktiskt - blåsande löv! Det är jätteintressant x)


Glaaad :)

https://www.ica.se/Erbjudanden/Tavlingar/Tavlingen-avgjord/

Jag veet att jag redan skrivit det en gång, tjatig jag är, men här kan man se bilderna :)


Kurs: Vardagslydnad 1

Idag var hundkursen med Dobby!
Jag var jättenervös innan att han inte skulle uppföra sig, speciellt efter igår när han rusade runt i fårhagen och bara gjorde som han ville utan att lyssna på matte alls. För säkerhets skull så tränade jag med Dobby lös vid fåren imorse, så att han skulle få klara av att gå förbi utan att jaga efter :P Men dom får som bor här är lite lugnare och ligger still, dom han mötte igår satte väl igång hans jaktinstint lite mer. Iaf, kursen var det ja;
Vi började med att vara inomhus, vilket är lite nervöst då Dobby alltid blir värre mot andra hundar inne. Det var ju första gången och nya hundar och allt! Men det gick bra :D Den hund som satt närmast oss var lite busig och gnällde och ville inte riktigt sitta still. Grisöra hade den att tugga på också, som Dobby tyckte var väldigt intressant. Så Dobby morrade mot den några gånger, men varken skällde eller drog mot den, vilket jag såg som ett gott tecken. Han tog skydd bakom matte och muttrade surt :P Bättre än att anfalla iaf.
När vi var ute så fick vi jobba med massa olika kontaktövningar, och det gick jättebra! Vi har tränat väldigt mycket på det, men det är ju endå bra att träna det såhär på kurs med flera andra hundar. Jättebra träning för Dobby! Och när vi var ute var Dobby inte det minsta sur mot dom andra hundarna! Han vill ju helst inte gå så nära, men det är ju endå ett framsteg ;)
Jag är nöjd :)


Betong, någon?

Åhh va trött jag är nu! Har varit hos min mammas moster och gjutit till julmarknaden. Det blev ljusstakar, marshall hållare, krukor och lite allt möjligt! Massor med grejer blev det, så nu får ni allt komma och handla på julmarknaden! :-)
Jag var så slut att jag somnade dubbelvikt i bilen påväg hem :P


Lite av grejerna vi gjorde. Kanske inte så vackra nu, men vänta bara tills vi tar ur dom ur formarna! Betong är jättefint som ljusstakar osv.


Dobby var med, men han var mest besvärlig :P Han var inne i hagen och jagade fåren två gånger. Men favoriten var att bada i deras damm! Han vill ha tag i den blåa anden ;)


Jag hade tyvär bara med min lilla kompakt att fota med, ångrade lite att jag inte tog med systemkamera. Dom har så mycket fint i sin trädgård.


JAAAAAAAAAAAAAAA!!!
höstbilder


En vigge i fårhagen

Skulle ut och fota hösten hade jag tänkt. Men det Ville inte Viggo :P När jag försökte skruva fast kameran på stativet så släppte jag hans koppel, och när jag tittade upp var han borta. Så går det när man försöker göra två saker samtidigt!
Viggo hade smitit in i fårhagen (som lyckligtvis var tom) och rusade runt helt överlycklig! Efter ett tag fick han syn på mig och rusade tillbaka, som tur var ;)
Förvirrad

När jag gick promenaden med Dobby så gick jag förbi vårat hus när vi kom tillbaka... Snacka om att jag måste ha varit trött och förvirrad! Vi har ju endå bott här i över ett halvår. Dobby tvärnitade och stirrade på mig som om jag blivit knäpp - vilket jag antagligen är också.


Gör din hunds tryck på ett plagg

Tänkte skriva hur jag gjorde min Dobby t-shirt.
OBS! Jag har använt blyerts för att överföra mönstret från pappret till tyget, men vet inte hur färgen fäster på blyerts och har inte provat att tvätta än. Vill man vara helt säker att trycket håller så testa på en provbit först!

Du behöver: Något att trycka på, kan vara en t-shirt, tröja, väska osv. Måste vara tvättat först! Jag köpte mina t-shirts på cubus (2 för 149kr), i största storleken för att få lite oversize.
Textilfärg - Finns på panduro för 49kr
tunn pensel
En bild av din hund

Jag började med att välja ut en bild, sedan fylla i alla konturer och detaljer i photoshop. Har man inte photoshop kan man skriva ut bilden och fylla i direkt på bilden, eller lägga ett papper över att fylla i på.


Innan och efter jag har fyllt i alla konturer och detaljer

Skriv ut bilden och skugga baksidan med en mjuk blyertspenna. Det räcker att skugga där det är linjer :)Tejpa sedan fast bilden på tröjan där du vill ha den.
Börja fylla i linjerna med en vassare penna! Jag använde en bläckpenna, men upptäckte att pappret går sönder ibland, och då kommer det bläck på tröjan :P

När du sedan tar bort pappret ser det ut ungefär såhär:


Lite svårt att se, men på bilden till vänster är blyertstrecken på tyget.

Nu är det dags att börja måla! Fyll i strecken med valfri färg.

Här är det färdiga resultatet:


Julmarknad!

Nu är datumet bestämt för våran julmarknad: helgen den 20-21 November!
var: Rala, Sannahed - mellan Kumla och Hallsberg (mejla/kommentera för vägbeskrivning).
Kom dit ;)


Vardagsträning

Åhhh nu börjar jag bli galen på Viggos skällande igen. Igår blev jag väckt av att Viggo skällde konstant i 20 minuter. Han tog knappt ens paus för att hämta luft. Vad det var han skällde på? Ingen aning! Antagligen för att det blåste ute eller nåt annat totalt ofarligt.
Idag var mamma iväg och jobbade, då stod Viggo i fåtöljen och tittade ut genom förnstret och - gissa vad? - skällde! Jag gick dit och tog ner honom säkert 34 000 gånger (jag lovar) och hann precis gå iväg innan han började om. Och vad skällde han på? ingenting... Ingenting utanför fönstret så långt ögat kunde nå.
Vi har försökt ignorera honom, men nej det funkar inte. Det jag gör nu är att jag säger åt honom att gå och lägga sig istället. Det funkar - i typ 10 sekunder. Tillslut tröttnade jag och stängde in honom hos mig :P

Har jobbat hårt med koppelträningen med Viggo nu också. Har förut kört metoden: spänt koppel så står vi still, slakt koppel så går vi frammåt. Gillar den eftersom den är så himla logisk, men eftersom vi kört den i över ett år utan resultat så kände jag att vi behövde prova nåt nytt. Började därför följa denna video. Har tränat så i några dagar nu och jag måste säga att så långt har det gått jättebra! Han går sååå himla fint nu! gäller bara att inte skynda för mycket och lägga på för mycket störning (jag vill ju att allt ska gå snabbt :/) för då kommer all träning vara som bortblåst!
Nej imorrn måste vi nog träna agility så man får lite träning av den roligare sorten :) Vardagslydnad är inte min grej :P Inte Viggos heller.


Bärbar konst

Är man hundnörd så är man! Tryckte denna t-shirt igår. Kan ni se vem det är? :)
Får man den hund man förtjänar?

Har ni hört uttrycket "man får den hund man förtjänar"?
Jag hatar det uttrycket... Alltså, vad menar man egentligen när man säger så? Jag tänker ju då att man menar att om man lägger ner mycket tid på träning osv. på sin hund så får man en bra, lydig hund, medans om man inte gör det får man ett odjur - och då förtjänar man det. Eller?
Men massvis av gånger när jag hört/läst det uttrycket så har jag blivit så ledsen. Betyder det att jag som fick en hund som var aggressiv redan som 8 veckors valp, första dagen jag fick hem honom, förtjänade det... Att jag som 14 åring förtjänade att kämpa och kämpa och lägga ner massvis med tid och energi på en hund som var aggressiv både mot mig och andra och mot alla hundar den mötte från dag ett...
Jag håller med om att om man ska lägga ner tid på sin valp/hund, och att "jobbiga" hundar ofta har fått sina problem pga. ägaren. Men jag håller inte med om att det alltid är ägarens fel.
Sååå många gånger har jag fått höra "det är alltid ägarens fel" - oavsett vad hunden gör. Men hundar är egna individer! Dom kan tänka och reagera själva, dom har egna känslor, kan ha ont, ha varit med om någonting tidigare osv. Om man ser en hund som gör utfall tex. så betyder inte det automatiskt att hundens ägare är hemsk!

Dessutom finns det hundar som man inte behöver lära någonting. Hundar som hamnar hos människor som är totalt ointresserade av hundträning, men endå gör hunden aldrig någonting fel! Då har jag många gånger frågat mig - betyder det att dom är bättre än mig?

Jag vill bara säga det, till alla som själva kämpar med hundar med problembeteenden, eller ni som brukar tänka illa om människor ni möter med jobbiga hundar, att det inte alltid är ägarens fel! Ägare till dessa hundar är inte alltid hemska människor som skiter i sina hundar. Jag har kämpat med min hund i många år nu, och först nu börjar det gå bra vid hundmöten! Men fortfarande ibland så klarar han inte av det, och kastar sig ut mot den andra hunden. och man skäms - varje gång.
Tänk på det nästa gång du möter en hund som gör utfall.


Glöm inte tävlingen!

Glöm inte min tävling :)


Hundar och kroppspråk

Man har ju hört många gånger att hur vi är, hur vi beter oss och hur vi känner gör att hundarna kan reagera och bete sig olika. Att vi "smittar av oss" på hundarna. Jag försöker alltid vara lugn och avslappnad med hundarna, men det funkar ju inte riktigt alltid, och då har jag tänk - Hur mycket kan jag påverka dom egentligen, dom är ju faktskt egna individer, med egna känslor?...
Men så tänkte jag på det idag när jag gick med Dobby. Det finns massor med katter där vi bor, och Dobby är väl inte så värst förtjust i katter. Vi mötte en katt först som var extremt cool! Han (jag vet ju inte om det var en han, men vi låtsas det) bara satt på kanten och tittade på oss, och när vi kom nära så gick han lugnt iväg. Han lunkade på kanske 2- 3meter framför oss en bit och hela tiden var Dobby jättelugn och skvallrade (har skvallertränat på katter) flera gånger och brydde sig knappt om katten.
När vi gått en bit så mötte vi en annan katt. Den satt säkert längre än 10meter bort från vägen, men endå när vi kom och skulle gå förbi så ställde den sig upp, reste ragg, hukade sig och stirrade på Dobby. Hela kroppspråket sa "jag gillar inte dig, kom inte närmre!", men självklart så var den katten väldigt mycket mer intressant än den lugna, coola katten. Dobby blev stressig, drog i kopplet och ville inte alls titta på mig.

Samma sak händer med hundrädda människor. Dobby blir helt galen och ännu mer "på" än vad han är i vanliga fall (han älskar att hälsa på människor).
Jag kan även märka att mitt humör påverkar Dobby extremt mycket. Vi är nästan som tvillingar ibland ;) Är man inställd på att något ska gå bra, så är chansen större att det gör det!


jag har fått shopping-arm!

Har varit och shoppat med Lotta idag. Det blev en skjorta, en oversize tröja, ett skärp, garn, två t-shirts som jag ska trycka på och Ben & Jerry glass! Nöjd :D
Jag har burit runt på så mycket kläder och kassar att jag fått shopping arm! det är vänster armen som får ta stryk. Haha :P

Jag är inte den som lägger upp massor med bilder på mig själv, men här kommer några som Lotta tog i somras.

För alla hundägare

Jag skulle vilja tips alla hundägare om kikopups kanal på youtube. Det är en tjej i USA(?) som är jätteduktig på hundträning, och hon använder sig bara av positiv förstärkning och klicker. Man får sån inspiration av att titta på hennes filmer. Hon har filmer som handlar om allt ifrån hur man lär hunden att inte skälla till hur man lär den att halta. I helgen lärde jag Dobby att lägga framtassarna i kors med hjälp av den här filmen. Vi är inte heelt klara än, men jag lägger in en film när det sitter ;)


Julmarknad

Har jobbat lite nu med att tillverka grejer inför julmarknaden vi ska ha, fast jag har väldigt svårt att bestämma mig för vad jag ska göra... Några önskemål? :)
Har sytt ett hjärta (tror jag gjort ca. 10 st nu), sytt två småkuddar med hjärtan på och börjat virka tomtar. Kanske kommer bilder sen om någon vill se :)

Jag lyckades sy mig i fingret också... Eller egentligen inte sy, för nålen stod stilla (som tur var kom jag inte åt pedalen), utan på nåt sätt lyckades jag trycka upp fingret i nålen! Det är bara jag som lyckas va så klantig. Ont gjorde det också.

Nu ska jag ut och gå med vovvarna i totalt mörker. Jippie!...


Kurs i höst!

Yes, nu blir det kurs för mig och Dobby i höst trots allt, fick en reservplats på en vardagslydnads kurs :) Det höll på att inte bli nån kurs alls för mig eftersom den första kursen jag anmält mig till (rallylydnad 2) blev inställd, och då hade jag missat dom andra kurserna jag ville gå.
Nu får vi se hur det går på den här kursen, det är på ett ställe där jag inte gått förut. Dobby har ju sina problem med andra hundar också, men jag hoppas det ska gå bra! Lite nervös bara :-)


Närbildsfilter

Köpte ett närbildsfilter för ett tag sedan, och tänkte visa lite bilder tagna med det. Köpte det här.
Jag har inte fotat så mycket med det, men jag kan ändå säga att jag verkligen rekomenderar det till alla som gillar att fota närbilder! Mycket billigare alternativ än ett macro objektiv, och bilderna blir faktiskt riktigt bra. Jättesvårt att hitta fokus, men det funkar efter lite träning ;)
Jag har använt det ihop med mitt nikkor 50mm f/1.8.


Humla fotad med närbildsfilter
Har du koll på dina kommandon?

På en kurs vi gick förra året så fick vi skriva ner olika kommandon vi använder i vardagen och vad dom betyder för oss. Det var ingenting som slagit mig in tidigare, men väldigt nyttigt! Genom det så upptäckte jag och min mamma att vi tänker olika bl.a. kring kommandot "sitt". För henne betydde "sitt" att hunden ska stanna kvar tills den får frikommando, medans jag la på ordet "stanna" om jag ville att hunden skulle stanna kvar, och använde inte frikommando vid enbart "sitt". Väldigt förvirrande för hundarna!
"Hit" betyder för oss att hunden ska komma fram, sitta och invänta frisignal, medans "kom" används utan frisignal. "Här" används för att få hundens uppmärksamhet om man t.ex. ska byta håll.
"Stanna" betyder stanna tills du får frisignal, medans "vänta" används utan frisignal.
Det blir väldigt mycket att hålla reda på i huvudet, så tänk hur förvirrande det kan bli för hunden! Har man ordning på sina kommandon och deras betydelse blir det lättare att lyda dom :)


15 trick på 30 sekunder?

Filmade lite tricks med Dobby idag. Märktes tydligt att vi inte tränat på ett tag, = understimulerad och överentusiastisk ;)
Vi hann inte med allt, för godiset tog slut :P Dumma matte då.Jag har ingen aning om hur ljudet låter, har jag ljudet på så börjat Viggo skälla :P Jag kan tänka mig att jag låter som en smurf


Foto

I helgen ska dom börja ta in fåren, jag kommer sakna dom! Så idag tog jag med mig Viggo, kameran och ett äpple (dom blir glada av äpplen ;) ) till fåren och fotade lite.Tävling - Vinn hundscarf

Vill du ha en personlig scarf till din hund, med hundens namn, eller annan valfri text på? Nu kan du vinna en gratis! Allt du behöver göra är att skriva en kommentar till det här inlägget där du skriver din hunds namn, och vad som är det bästa med att ha hund - enligt dig!

En vinnare utses den 31 Oktober.

Mer bilder och vilka tyger som finns att välja mellan kan du se på http://www.moawaern.se/scarf.htm