instruktörsutbildning - bilder

Jag hade lite problem med vitbalansen på bilderna, därför är vissa ganska gulaktiga i färgen. men jag orkar inte fixa det nu (A)


jaktgolden Nubbe










Kolla blicken!


Sixten och Dolly redo för jobb!








ska vi leka? ;)


inga problem att koppla av!




Viggo favorit, virus :)


Instruktörsutbildning - helg 2

Instruktörsutbildning idag, skitkul, men jag hade rejält ont i huvet mot slutet vilket var lite jobbigt, laddar med ipren tills imorgon. Viggo skötte sig vilket är kul, men jag hade hoppats det skulle smitta av sig hit hem, men så fort vi kom hem så satte han igång konserten :P Han kanske tyckte han hade varit tyst lagom för en dag.

Vi har valphelg den här veckan. Det blir kul för då får vi snart börja träna andras hundar! det ska bli spännande. Nu måste jag gå och sova så jag orkar upp imorgon :p
Jag tog tom med kameran idag, men glömde fota :P får se om jag tar några bilder imorgon så kanske det kommer nåt på bloggen :)

Dobby har klagat på mig idag för att han inte fått nån träning. Förhoppningsvis är jag piggare imorgon så vi kan köra några träningspass :D Har funderat ut en annan metod att träna in cirkla baklänges som vi ska testa och se om det funkar bättre än "hinder" metoden, eftersom Dobby hakar upp sig på hindren.




Munkar!

Jag bakade munkar igår, första gången jag testat det. det var faktiskt lättare än jag trott och smakar typ som köpta munkar! Dock så vet jag inte riktigt hur vi ska lyckas äta upp 30 munkar innan dom blir gamla och äckliga...

Nu ska Dobby och jag jobba på med att cirkla baklänges. Det verkar vara svårare än det vi tränat hittils, för vi använder hinder som "lockar" honom att backa rätt, och såfort jag tar bort ett hinder backar han rakt istället. Så det är bara att jobba, jobba, jobba...

Med Viggo har jag sänkt kraven en de då han tröttnat helt på träning, så nu klickar vi in nostarget istället för apport. lagom jobbigt tycker Viggo, som somnar under träning ibland :P


veterinärbesök!

Nu har vi varit på årets besök hos veterinären! förhoppningsvis årets enda..
Alla vovvarna blev vaccinerade, och t.o.m Dobby skötte sig! Han brukar alltid morra och ha sig, men denna gång var han helt lugn. Eller ganska iaf... När dom andra skulle få sprutor var han jätteglad och skulle hjälpa till :P

Hon lyssnade på Viggos hjärta också och det lät jättebra! skönt :)

Jag verkar ha världens tur idag också, jag hittade en hundralapp på promenaden. Dock tror jag att jag vet vem som kan ha tappat den, så jag tänkte va lite sjysst och lämna tillbaka den :-)

ska vi dela?

Jag hann få en bild med kameran också :) Nämnas kan ju att Dobby inte tålde att vara i närheten av Viggo förut.


sms - inlägg

Såhär mysiga kan dom vara ibland :)

 

 


Stå på frambenen - resultat

Efter bara två dagars träning klarade min lilla kluns att ställa sig upp på frambenen - härligt! Målet är att han ska kunna stå fritt, men jag har inte så stora förväntningar då han är lite klumpig och tung i kroppen, så jag räknar inte med sån balans från honom. men vi fortsätter och tränar och ser hur bra balans han kan få :)

Nu sätter vi igång och tränar cirkla baklänges, och slalom baklänges.


Stå på frambenen

Dagens träningspass:


GLÖM INTE TÄVLINGEN!


hjärnaktivitet för vår äldre dam

Idag är det Malou som har stått i centrum, våran gammelgumma (blir ca. 9 år i år) har fått rejäl hjärngympa idag. Hon är en sån träningsnarkoman, trots att hon är så gammal och inte klickertränats förut så älskar hon det! Jag klickade Dobby och Viggo lite på förmiddagen (malou sov på övervåningen), vilket hon hörde och kom rusande ner för att få vara med. När hon tränar viftar hon sin halva svans hela tiden, det är så härligt att se.

Vi började med lite apportering, för att vi testade det lite igår. Det gick skitbra, hon greppar och håller tills jag klickar (nåja, om jag klickar snabbt iaf :-)). Sedan har jag börjat lite med bakdelskontrollen som Dobby och jag kört, blev så nyfiken på hur det skulle funka på henne. det gick inte riktigt lika snabbt (Dobby klarade att trampa runt bakdelen redan första träningspasset), vi är fortfarande kvar på att klicka in "klossen", att gå upp med framtassarna på det föremål vi använder.
Apropå föremål så gick inte det valet helt smidigt heller, jag tog en bok först, men då fick hon för sig att jag gömt godis (?) i boken, eller möjligen att hon skulle apportera den, för hon plockade upp den i munnen hela tiden! Tillslut bytte jag till en rund bakform som inte var lika grepp-vänlig, då gick det genast mycket bättre (men pappas stackars bok fick genomlida en hel del innan jag fick den iden...)

Blir spnnande att se imorgon hur det går!

Forts. fot med bakdelskontroll

Jag har i två år försökt lära in fot positionen med hjälp av "locka" metoden. Nu har Dobby lärt sig det på två dagar! och tänkt vad lätt det var :D
(se min första inlägg för att se hur jag började)



Alltid ivägen?

Jag kan inte vara ifrån vovvarna utan att bli knäpp ju, jag sprang in från bilen för att få krama om hundarna. tydligen hade Dobby varit lika galen som jag och skällt och ylat hela tiden jag varit borta. Älsklingen.
Nu bara måste jag träna lite efter att ha varit borta!

Den här filmen är ifrån när jag skulle sy viggos scarf, snacka om att alltid vara ivägen!!


Harry P!!!

Nu drar jag på harry potter maraton hos bror. bye!!

bakdelskontroll

Det här är andra gången vi tränar detta!
Jag började med att klicka för intresse mot burken (klossen), och tillslut för att han satte tassarna på burken. Sedan började jag röra mig i sidled när han stod med framtassarna på burken och klickade för minsta rörelse med bakbenen. Efter att ha ökat på stegen lite i taget så kunde jag tillslut vänta ut honom tills han själv tog ett steg! Ungefär där börjar videon:



Superstolt matte!!

Jag är sååå nöjd med träningen idag! Började med att klicka in apportering med Viggo, han tyckte apportbocken var lite läbbig först men bara efter en liten stund så greppade han den! Så nu greppar han och släpper i min hand :D Fast han klarar inte att bära än, men vi har bara tränar två x 15 min!!

Sen tränade jag bakdelskontroll med Dobby. Jag har tränat det förr för att försöka få till fot ingången bättre, men det gick inte så bra då, så nu började jag om från början. KLickade frst in att han ska ställa sig på en liten låda med framtassarna, sedan klickade jag för rörelse med bakbenen, och slutligen för förflyttning i sidled. Det tog inte lång stund innan han gick upp med framtassarna och självmant gick hela varvet runt tills bakdelen hamnade vid min sida = fot ingång!!! Lycklig :D

Med malou så shejpade jag att skaka på huvudet. det roligaste med Malou är att hon är så supertaggad, våran gamelgumma :D Malou är ändå över 8 år, och har inte tränats med klicker särsilt länge, så jag är riktigt förvånad att hon är såå grym på att testa sig fram! Hon älskar det!

Efter träningen blev det lite alla hjärtans kaka, mums :D


Alla hjärtans dag

Alla hjärtans spenderas med älsklingarna ♥



Hoppas att ni alla har en bra alla hjärtans!

TÄVLING - vinn hundhalsband med scarf

Jag tycker det börjar bli dags för en ny tävling! Denna gång tävlar ni om ett halsband med scarf som fästs med kardborreband, med hundens namn eller valfri text på scarfen. Halsbandet är av 20mm brett, svart nylonband och sys med stark björntråd.
Det finns flera olika tyger till scarfen att välja på, bilder på tygerna kan du se här!
(Vinsten kan bytas mot ev. scarf till vanligt halsband)

 

Halsbandet är av halvstryp modell. Det minsta måttet ska sitta som ett vanligt halsband (alltså utan "strypeffekt"), "strypdelen" är till för att få halsbandet över hundens huvud.

 

Så här gör du för att tävla:
Lämna ditt allra bästa aktiveringstips för hundar i en kommentar (kom ihåg att lämna en mejl adress som jag kan nå dig på!).
Av de fem bästa tipsen lottas en vinnare!

 

Slutdatum: 10 mars

 


Frost


I full fart

Sista bilderna från igår.

Pälsen far så han ser ut som en rund boll när han springer!




Viggo - eller Zlatan?

Viggo kan springa efter sin boll hur länge som helst :P Han har lärt sig rulla den själv så matte slipper springa efter!






Tror jag har några bilder kvar från fotograferingen som kan komma upp på bloggen lite senare :-)

frambenen i luften - alltid!

Anledningen till att jag alltid tjatar om att fota när "frambenen är i luften", är för att annars kan det se ut såhär!! Snyggt? :P


Smickrande för figuren... INTE!

Inne igen efter bus och fotografering med Viggo


"jag är en liten kaniiin, liten fast ovanligt fiiin, och öronen mina är lååånga och fina...."


Trollungen

Nu ska jag ut med mitt vilddjur i solskenet!


Han har fått en genomgång med kam och borste (behövdes verkligen! trollungen) , så nu tycker han inte om mig! Måste ut och busa bort obehaget lite :-)


tradera?

Nån här som använder tradera?

Jag tycker det är kul att kolla runt och lägga objekt i minneslistan, fast det är inte ofta jag köper nånting (vilket iofs är bra då jag behöver spara pengar (A))
Men nu har jag för första gången lagt ut en tradera annons, får se hur det går med det :)
http://www.tradera.com/Hundscarf-med-text-namn-auktion_161602_127628830



säng tjuv!


Jaha, jag får väl sova i fotänden då...

Skitgoda nougatmuffins - recept

Har bakat jättegoda muffins med nougat och banan. Tänkte dela med mig av receptet:

150g smör
2dl socker
3 ägg
4dl mjöl
2tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
2dl mjölk
100g hackad nougat
1 mosad banan

Vispa smör och socker. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda ner mjöl, bakpulver, vaniljsocker och mjölken. Rör sen ner hackad nougat och banan. Häl smeten i muffinsformar (gärna i muffinsplåt) och grädda i 200 grader ca. 10 minuter.

GOTT!

Skidåkning för nybörjare

Viggo och jag har åkt skidor! Nu känns det som att jag tränat färdigt för hela året... hehe nja, riktigt så hemskt var det inte!
Viggo var skitduktig i början att springa på framför mig, men precis på slutet fick han för sig att dra inåt skogen och runda ett träd fem gånger. Jag fick knäppa av mig skidorna och rädda honom, sen fick jag inte på mig vänster skidan igen... Nån som vet hur frustrerande det är att åka med en skida, den andra skidan i ena handen, och en dragande Viggo i andra handen (han tyckte ju att vi skulle springa) dessutom två stavar?
men titta vad sportiga vi såg ut! xD



Jag är en riktig skidnörd som alltid kollar alla tävlingar på teve. Och självklart, i min lilla värld, så tror jag att jag är BÄST på att åka skidor! .. men det är jag inte. Jag är KASS. Jag har världens sämsta balanssinne, och när jag ställer mig på ett par skidor så blir jag som en 5-åring som åker för allra första gången. Men jag klarade mig från att ramla den här gången iaf!


stackars Vigge med sina snöklumpar

Bushundar

Det känns så skönt att dom kan leka såhär nu, alla tre. Förut så blev Dobby arg på Viggo såfort Malou var i närheten. Men nu leker dom tillsammans, visserligen är Dobby lite högljudd, men bättre det :)


Meddelande från animal planet!

Jag såg nu att jag fått en meddelande på mitt youtube konto, meddelandet är skickat i november förra året, jag kollar inte mitt konto så ofta :S
Det står iaf att dom ville ha med min film på nåt super bowl-djur program. Jag vet inte om det är på riktigt, men alla länkar verkar stämma! Nu är det försent för att vara med för deadline datumet har gått ut för länge sedan, men det är ju kul att bli tillfrågad :)



Det här är en bit av meddelandet:

We want to feature your video on Animal Planet!

Hello!

My name is *** and I am one of the producers of Puppy Bowl VII for Animal Planet.

If you haven't seen Puppy Bowl before, the program airs every year on Super Bowl Sunday. The show is mock football game for puppies and we try to add some new stadium elements in every year.

For more information on the program, please see Puppy Bowl website:

http://animal.discovery.com/tv/puppy-bowl/puppy-bowl.html

This year we are incorporating a "Kiss Cam." I've been scouring the web for the cutest animal kisses and adorable moments to use for this feature. I've found your clip titled "Dog kissing sheep" and would love to feature it on Puppy Bowl VII.

Animal Planet has created a website for viewers to post their Kiss Cam clips. The network has already approved your cute clip, so if you are interested in participating, please follow these steps so that we may access your video:

en promenad med odjuren

Filmade idag när jag gick med småhundarna. Helt onödig film egentligen, men jag ville väl visa vad duktiga dom har blivit. Iaf om man tänker på hur det var i början när Dobby i princip hatade Viggo. Nu kan dom gå tillsammans.



Som man ser på videon så håller sig Dobby helst bakom mig, medans Viggo har mer bråttom att utforska allt och ska gå först!

knashund

Jag gick ut med Viggo på ängen utanför vårat hus för att fota lite. Men det ville inte Viggo! Det var mycket roligare att följa alla spännande dofter, och rulla sig i dom. Säkert nåt superäckligt, ju äckligare - desto bättre.



Godissök

Malou älskar godissök, och det bästa är att det går snabbt och är enkelt. Inte massa förberedelser, man kan låta hunden söka efter godis även fast man är trött, eller inte har tid osv. Idag fick hon söka godis som jag gömt i en trädstam, och jag passade på att fota. Hon blir så glad att hon börjar steppa på stället!
Söka godis i snön är också en favorit, i äggkartonger, toarullar, flaskor, under mattor, under burkar osv. osv.








så var det vinter igen...

Jaha, nu är det snö överallt igen... suck.


En stackars spindel som också trodde att det var vår nu


information om afrikansk dvärgget

Jag ska alltså bli dvärgget ägare i vår! Det känns jättespännande, jaghar aldrig haft den typen av djur förut. Vi har bara haft hundar och katter. Men dvärggetterna har jag verkligen fastnat för, dom verkar så charmiga och härliga. Längtar tills vi får hem dom små, fast jag måste få tag i stängsel först! Det börjar bli lite panik :S
När jag tagit reda på fakta om dvärggeten så har jag sparat allt jag hittat i ett speciellt dokument. Här kommer lite av den info jag hittat om dvärggetter:


Dvärggeten är en liten get som inte blir högre än 50 cm i mankhöjd. Den väger cirka 20- 30 kilo och lever i 12-15 år.
Favorit födan är sly och bark, men de gillar även hö och havre. De ska även ha mineraler och på sommaren är det viktigt att man ger dem salt.
Dom blir lätt feta. Om getterna lägger på sig kan man i en till ett par månader bara utfodra med enbart grenar och enris.



Om man behöver avmaska dem eller ej beror lite på hagen, har de stora betesutrymmen där de växelbetar och där det finns mycket sly så behöver man inte göra det. Har man mindre hagar där de mest betar från marken så behöver man göra det två gånger om året. Klövarna behöver verkas 2-4 ggr/ år

Tillgång till vatten är ett måste.

Getter är flockdjur och man bör ha minst två så de kan busa och leka med varandra. Har man tid kan man lära dem göra konster. De är mycket lättlärda och är väldigt lätta att få tama. De kan tex lära sig att dra en skrinda eller en pulka, gå i koppel. Ge geten lite leksaker tex en boll, bildäck, en tom petflaska så har de roligt i många timmar.



Getter gillar att ha stenar och träd att hoppa på och i. Stora stenar är bra för dem att klättra på, det är även bra för deras klövar, då de nöts ner lite.

Ett hus att krypa in i om det regnar eller skydd för solen behöver dem. Har man getterna ute även på vintern bör utrymmet vara vidtätt och torrt att ligga på.

Alla som har getter eller som vill skaffa sig getter måste ha ett SE-nummer,ett sk produktionsplatsnummer. Detta skaffar man sig genom att fylla i en blankett, samt markera på en tomtkarta var man ska ha sina getter. Blanketten hittar man på Jordbruksverkets hemsida.

Getterna ska också vara ögonmärkta. Det är lag på att getterna måste vara det, ska en get slaktas måste de vara öronmärkta i bägge öronen annars räcker det med ena örat.

De är inte helt lätta att hålla instängda och kräver ett bra staket om man vill ha kvar lite blommor i trädgården.


Nytt trick

Började träna in ett nytt trick med Viggo igår, att han ska lägga ner huvudet i marken mellan tassarna. Det är nåt han bjuder på naturligt när han tycker att matte är tråkig, så jag väntade bara ut honom. Det går framåt!
Om jag var smart så skulle jag nog ta med det i hemläxan från utbildningen, vi ska träna våran egen hund med klicker i samanlagt 5 timmar, och skriva träningsdagbok på det. Men jag är inte smart, så jag har glömt det...

Dobby och jag kämpar på med apporteringen. Han har alldeles för stort resurs tänkande :P så fort han får ett föremål i munnen så ser man hur han tänker "min, min, min!", och håller jag ut handen ryggar han undan med en skrämd blick "hallååå, ta inte min!" även fast föremålet bara är en trasig gammal penna och jag erbjuder köttbulle i utbyte :P

Nä nu tänkte jag gå ut och se om det går att köra lite agility - snön är borta wohoo :D


Nytt "trick" - lägga huvudet i marken

hundmöten, hundmöten, hundmöten

Som jag säkert skrivit här många gånger förut så har Dobby problem med hundmöten. Det har han alltid haft, från dag ett. Han har helt enkelt aldrig gillat andra hundar.
Men för ett par år sen så började använda mig av klickern vid hundmöten, och sakta men säkert så började träningen gå framåt. Vi hade innan dess provat ett antal andra metoder utan resultat.

Innan vi flyttade förra året så hade vi kommit riktigt långt i träningen. Dobby kunde möta och passera de flesta hundarna med endast ett par få belöningar. På vissa hundar spände han sig, men jag kunde lätt "bryta" honom, med hans namn, eller ett "här", och belöning. Även de gånger som han gjorde utfall så kunde jag åtminstone koontrollera och bryta honom.

Men så flyttade vi och sen har det blivit dåligt med hundmöten. På hela vintern har vi mött hundar kanske en gång i veckan. Om inte mer sällan. Så idag mötte jag en hund i mörkret, och Dobby blev skitarg. Det är så jobbigt att det känns som all träning går förlorad. Han blev inte så galen som han kunde bli innan all träning, men det gick inte att få kontakt med honom. Jag kommer inte ens ihåg när han senast blev så blockerad på ett hundmöte, det känns så himla tråkigt.

Men promenaden slutade iaf bra. När vi var på väg tillbaka i mörkret igen så mötte vi en till hund, då satt Dobby bara ner och tittade. Han fick lite godis och så kunde vi gå vidare. Hur bra som helst. Då hörde jag att det kom två hundar bakom oss också, så jag gjorde en fuling och vände så att vi mötte dom också. Det gick också bra, han gjorde ingenting. Men det var ändå inget jättebra möte, för han var såpass blockad att han inte tog godis. Men han kunde iaf titta på hundarna utan att bli arg eller hettsa upp sig. Så det kändes bra tillslut!

Så största problemet med att träna hundmöten är just att hitta andra hundar att möta. Speciellt om man bor på landet...

Apportering

Jag vet inte om jag ska kalla det apportering eller om det finns nåt bättre ord för det, jag har nämligen inte tänkt mig "tävlings apportering". Jag nöjer mig gott och väl om han klarar av att plocka upp saker på kommando och ge mig dom! det är mitt mål. Sen bryr jag mig inte så mycket hur snabbt han greppar, eller om han tuggar osv.
Att lära honom (Dobby i det här fallet) plocka upp föremål var inge svårt alls, gick på 5 sekunder. Problemet är själva överlämnandet. Håller jag ut handen släpper han föremålet och skäller på mig. Ibland tar han föremålet och springer iväg och gömmer sig. Några få gånger har han lämnat över, och då blev det super jackpot belöning! (och en chockad matte).

Jag vet inte riktigt nu hur jag ska gå vidare. Jag ska prova idag med godare godis, typ köttbullar, för att se om det kan vara därför han föredrar föremålet han ska hämta framför belöning ;)
Jag har också tränat in för sig att han ska lägga huvudet i min hand, och sedan provat lägga på det när han hämtar föremålet, men då spottar han ut det och lägger huvudet i handen.

Jag har också provat ett tips jag läste på internet, att han ska plocka apporten ur min hand, så håller jag handen under och klickar. Detta ska i förlängningen göra att han släpper den i min hand (jag byter klicket mot "loss"). Men inte heller det funkar för då tar han apporten och springer iväg :P

Nån som har tips på nån bra bokeler liknande? Jag är envis, jag ska inte ge upp xD

praktisk kunskap

Jag känner mig plötsligt väldigt sugen på att träna sök med Dobby. Typ kantarellsök, men jag har inga kantareller... jag gillar inte kantareller heller, så jag har inte riktigt någon användning för det! Men så har jag läst om hundar som kan söka pengar - vem gillar inte pengar? Tänk vad praktiskt! Dessutom verkar mina pengar försvinna på något mystikst sätt, Dobby kanske kan hjälpa mig att hålla koll på dom ;)
Nu vet jag inte hur bra luktsinne en hund måste ha för att söka pengar, så är det någon som har nåt annat tips på nåt jag kan lära honom söka?


smygpassagerare

Hittade den här get bilden som jag måste visa! Bock killingarna tyckte det var skitroligt att hoppa upp på ryggen på dom stora getterna. Blev lite sugen på en liten buse, men vi skulle ju ha honor... jag skulle nog dessutom bara få massa problem med en sån buse ;)


Fotografering med Lotta

Lite mer bilder från fotograferingen med Lotta






Godmorgon ;)



Såhär vaknar jag varje morgon, med Dobby tätt intill. Mys ♥

melodifestival nörd

Melodifestival nörd som jag är har jag självklart kollat in morgondagens låtar - har du?

Du hittar dom häääär



Fotografering hos Lotta

Det blev ändå ett par något mer serösa bilder också ;)


Seriöst?

Jag och Lotta tog som sagt lite bilder också... Det var mycket sent på kvällen, jag var övertrött, och Lotta lyckades övertala mig till lite... fåniga bilder! :P Jag kan inte vara seriös på bild, så Lotta gav mig en scarf att leka med. Vad tycker ni, blev det mer seriöst?...


Godaste pannkakorna!

Lottas och mina pannkakor blev så himla goda att jag var tvungen att göra dom idag igen - och bjuda mor. Tänkte dela med mig av receptet:

2 ½ dl mjölk
3-4 dl vetemjöl
2 ägg
2 tsk bakpulver
ca. 2 msk socker (gilar man när det är sött kan man ha i lite till (A))
3 tsk vaniljsocker
50g smält smör (flytande margarin går bra)

Blanda allt och stek! Jag stekte dom som mindre pannkakor, nästan plättstorlek, eftersom dom blir så tjocka är det lättare att vända då :)


Månadens blogg!

Min blogg blev månadens blogg på bloggande.ifokus.se. Va roligt :D :D Tack!


sakna ♥

Har varit borta från mina sötnosar jättelänge! Var hos Lotta igår och det slutade med att jag sov kvar där. Vi hade jättekul, kollade på film, fotade, åt pizza. Men hur kul man än har kan man inte sluta sakna sina vovvar! Så viktiga är dom ♥


Lotta och jag tog massa knas bilder som jag kanske visar senare, om jag vågar :-)


promenad från helvetet #2

Jag gick med Viggo lös förut (i lina). Jag tycker om att lösträna, det är så härligt att få se hundar springa av sig! Men det är inte så härligt om hunden i fråga äter hästskit. Viggo har precis ätit sin egen vikt i hästskit. Gånger tre.

Det är så fint vårväder så jag tänkte att vi går en runda som vi sällan går, som är lite längre än den jag tänkt gå först. Längs hela vägen är det hästskit PRECIS ÖVERALLT!! Det är det stora minuset sen vi flyttade = där det finns hästar finns det hästskit.

Jag blir galen, har verkligen försökt träna bort det. Vi stannar med honom när han drar mot hästskiten, väntar ut honom, och när han tittar på oss (både mamma och jag tränar honom) så belönar vi. Det har vi gjort ungefär tre miljoner gånger, men det hjälper inge vidare. Hjälp mig innan jag blir tokig :-S

Det är tur att han är söt


Kan hundar bli förkylda?

Isåfall tror jag att Viggo är förkyld. Vi tänkte på noskvalster först, men han har inga "inåtnysningar". Han nyser normalt, och verkar väldigt snorig. Snarkar som skjutton, och snörvlar. Vad kan det vara?

ny hårfärg

Jag kan bara inte se seriös ut på bild :p

Före - efter

 


inte en ***** svan...

Igår lurade mamma ut mig på promenaden från helvetet. Hon kom in och ropade "det är svaaanar ute i ån! du måste gå ut och fota!"
Åhh va fint med svanar tänkte jag, och tog med mig Dobby och gick ut.
ahh sure, jag gick och gick och inga svanar nånstans. Tvärs över halva åkern i en blandning av snö, lera och IS! Eftersom jag har världens dummaste fötter som knappt kan gå ens på asfalterad mark så vek sig mina ben typ sjuhundranittio gånger. Tillslut hittade jag svanarna som självklart gick på motsatt sida av åkern, inte ens 200mm på objektivet hjälpte. Mörkt va det ute med, och duggregnigt. Stackars Dobby och jag gick i den där snön i typ tre timmar (kändes det som) och när jag kom in så svimmade jag innanför dörren!... nästan iaf.
Svanbilderna tänker jag inte ens visa, för det är bara svart och grått och lite ljusa prickar här och där. Men ni ska få se en bild som illustrerar hur jag hade det, längst den här evighetsvägen gick jag, och gick, och gick, osv, osv...




Cavalier king charles spaniel 2

ARBETSUPPGIFTER FÖRR
Under 17 - och 1800 talen var dvärgspaniels välkända både som jakt och sällskapshundar.
För ca 300 år sedan var cavalieren en jakthund som jagade småvilt, kanin, hare, räv, fågel. Troligen stötte dom upp viltet till jägaren som då kunde skjuta. Alltså en som vi idag kallar stötande hund.

ANVÄNDNINGSOMRÅDE IDAG
I första hand sällskapshund. Många använder hundarna i aktiviteter som lydnad och agility. Några få individer har viss jakt kvar i sig.

TEMPERAMENT
Den är glad, vänlig och tillgiven, aldrig aggressiv och utan antydan till nervositet.
Dess tillgivenhet och mjukhet gör den till en idealisk sällskapshund som passar in i de flesta miljöer.

SJÄLVSTÄNDIG/SAMARBETSVILLIG
Som sällskapshund är dom mycket sociala och samarbetsvilliga.

FÖRHÅLLANDE TILL MÄNNISKOR
75 procent av cavaliererna hälsar med glädje på främmande människor och bara enstaka procent beskrivs som ”blyga”, enligt en enketundersökning. Cavalieren är en utpräglad sällskapshund och ska fungera bra med människor.

FÖRHÅLLANDE TILL HUNDAR
Enligt en enketundersökning går 75 procent av hundarna bra ihop med andra hundar okopplad oavsett kön och ras.
Var tionde hund har problem med någon speciell ras och enstaka procent går inte bra ihop med andra hundar men går att hantera.

LÄTT/SVÅRT ATT BITA
Enligt en enketundersökning hade ungefär tre procent någon gång försökt bita någon människa och då har det ofta varit en för hunden hotfull situation.

Jag älskar statistik (A)




Cavalier king charles spaniel

En av mina läxor är att skriva en uppsats om min egen ras (cavalier). Det har varit kul och intressant faktiskt, jag visste inte så mycket om cavalieren innan. Här ska ni också få lite information om rasen, ni som är intresserade. Jag har flera olika stycken, men vi börjar med...

...HÄRSTAMNING
Cavalier king charles spaniel och king charles spaniel är mycket lika varandra, detta eftersom dom är mycket nära släkt.
Redan från 1200-talet finns det avbildningar av dvärgspanieln, som har många likheter med dagens cavalier king charles spaniel.
På 1820-talet började engelsmännen korsa in ostasiatiska småhundar i dvärgspanieln och skapade då den plattnosade hund som är dagens king charles spaniel.

År 1926 kom en amerikansk älskare av dvärgspaniels över till england och upptäckte att det inte längre fanns kvar några av de små långnosade hundarna. Han satte då upp ett pris på 25 pund att utdelas på cruft´s utställning under fem års tid till bästa hund av den gamla typ av spaniel som fanns på Karl II:s tid. Hundarna skulle ha lång nos, flat skalle utan antydan till välvning och med "the spot" mitt på skallen.
År 1928 bildades en specialklubb för rasen och namnet The Cavalier King Charles Club valdes, då man ville betona samhörigheten med med King Charles.

År 1945 erkändes cavalier king charles spaniel som enskild ras av engelska kennelklubben.

1961 kom de första cavaliererna till sverige.

Cavaliersällskapet