Getter och hundar!! hur ska detta gå...

Igår var jag jätteduktig (klappa mig själv på axeln) och mätte upp för alla stolpar till hundhagen, och gjorde hål och satte i dom. Det var så jobbigt att jag somnade på gräsmattan, haha! Viggo låg och vaktade bredvid mig ;)
Idag har mamma slagit i stolparna (jag är lite för klen för 3kilos klubban) och vi har börjat sätta fast nätet. Så snart kan vi plocka fram agility hindren och börja träna! :D

Det går frammåt med getternas hage också. Nätet vi köpte blev lite lägre än vi tänkt från början, och liiite klent, men det får duga till en början iaf. Idag har vi pratat med en som ska köra in stenar i gethagen så dom har lite att klättra på.
Så jag kanske får hem mina getter redan i helgen, medans jag är på utbildning :D

Ny sele!

Dobby sele kom idag! Jag ska ju inte slösa pengar - men blev han snygg eller? ;D

Snygg pose!

Jag vet dock inte riktigt när han ska använda den, den känns för fin xD

 


Vår?

okej, jag vet att alla tjatar om vår, MEN nu är det så att det gör mig så himla glad så jag tänker tjata lite till :D
Den här lilla krabaten mötte Dobby och jag på promenaden, Dobby fattade inte alls varför jag tyckte den var så intressant :PMamma och jag har varit duktiga idag och slagit i alla stolpar till gethagen!! Så SNART kan vi hämta hem bebisarna :D
Det blev 150cm högt stängsel från JULA, inte så högt som jag ville ha från början men det får duga. börjar dom rymma så ska vi sätta i eltråd högst upp :S vilket jag helst undviker, så jag hoppas dom trivs i hagen...


Hund kaos, lycka och valpträning

Idag var valpen här och tränade för sista gången. Det känns lite sorgligt faktiskt! Men jag är säker på att vi kommer träffas och träna ihop igen :-)

Det gick jättebra denna gången, vi hann för en gångs skull med alla övningarna! Trots lite oväntade händelser...
Mamma släppte nämligen ner Malou så att hon fick träffa valpen, inte så konstigt egentligen, Malou brukar vara bra med hundar. Hon nosade lite på Gizmo genom gallret i rummet där vi brukar träna, sen var det bra, Malou gick och la sig och Gizmo och jag fortsatte träningen.
Efter en stund släppte mamma ner Viggo för att han skällde så. Även det gick bra, Viggo har ju träffat Gizmo förut.

Så gick det ytterliggare en stund, sedan kom Dobby nerrusandes. Min första tanke var; vad gör han här?... När mamma kom ner sa hon samma sak! Våran misstanke är att det är Malou som är medbrottslingen som släppte ut Dobby! Dom tyckte väl att det var orättvist att han inte fick vara med, så på nåt sätt har dom öppnat dörren till mitt rum på övervåningen ;)
Så idag hade vi alla våra tre monster med här nere när valpen var här och tränade! - och det gick bra!
Det hade jag aldrig trott! Okej - Dobby skällde det kan jag erkänna. MEN han var inte arg! Dom hade ju iofs galler emellan sig, men han var bara fram och nosade på Gizmo, och viftade t.o.m på svansen! Inte det minsta arg. Han lät Gizmo slicka honom på nosen!!

guu va lycklig jag var efter det. Ni skulle bara veta hurdan Dobby kan vara! Det brukar inte gå att ha med honom där det finns hund på ett litet utrymme, och här var det en främmande valp I HANS HEM, och det enda han gör är att skälla lite. Nu har jag hopp inför framtiden, kan han tolerera en valp i hans hem kanske han kan stå ut med att vara med på kurs (A)

Besök

Det är så mysigt med alla småfåglar som kvittrar tycker jag :) Dessa bor under vårat tak


foto promenad

Tog med kameran och satte löplina på Dobby. Snacka om lycka att få springa fritt, och passa på att släpa linan genom varje hästbajshög och vattenpöl som finns ;)

Dobby hittade en kotte som han fick jaga några gånger, men han blir direkt så otroligt uppstressad och okontrollerbar så det är sällan han får jaga saker (som man kastar alltså). Men denna gång tyckte jag det var okej, och gissa om han blev lycklig!
Jag hade en trött hund med mig in ;) Det är skönt iaf, att han lärt sig koppla av inomhus! Sån vr han inte förr...


Träningsdags!

Nu kände jag att det var länge sen vi tog ett riktigt träningspass. okej, vi tränar väl lite varje dag,  iaf jag och Dobby, och träningspass blir det ganska ofta ändå. Men idag var det dags för ett "vi börjar med nåt nytt" - träningspass.
med Dobby så började jaglära in att cirkla runt en käpp! Det var svårare än jag trodde, käppen var nämligen skitläbbig. Men jag har börjat med att locka honom runt utsidan av köppen (den del som är ifrån mig) och när han själv vänder tillbaka (jag tar bort lockhanden) så klickar jag. Jag gillar inte att locka för mycket, men det verkade funka hyffsat för Dobby började cirkla runt själv efter ett tag, dock bara ett halvt varv.

Viggo och jag tränade att gå upp med ramtassarna på föremål. Jag skippade burken som vi använt förut och tog en bok istället, tänkte att den kanske är mindre läskig. Och det funkade! han gick upp med båda tassarna :D
Känns fånigt att bli så lycklig över nåt så litet, men träningen har verkligen gått segt med Viggo. Det här kändes som ett genombrott!!

Nu känns det som det var riktigt länge sen jag fotade, det får bli imorgon om det är fint väder :-)

Du VILL rösta på Viggo!

Ja då provar vi lite hypnos då.
Du vill rösta på viggo, jag veeeet att du vill :-) (klicka på bilden)tillbaks på ruta ett :(

SUCK. Mina föräldrar skulle åka och hämta viltstängslet idag, så att vi kan få hem getterna. MEN det var tydligen slut. Inget stängsel till oss.
Va ledsen jag blir! kan ingenting få gå bra? Nu har både mamma och jag sökt igenom internet efter stängsel men hittar absolut ingenting. Iaf ingenting vi skulle ha råd med. Jag kollade på nytt stängsel på en sida, det skulle gå på 22.000kr för 75 meter. 75 METER! Det räcker inte ens till hela hagen!!
Undrar om vi kommer få hit några getter :(

Inte min dag

Gud va bra det går för mig. Jag köpte kardborreband igår så att jag skulle kunna sy halsbandet som Tessan och Helmer vann. Sätter mig vid symaskinen och börjar sy. Efter 3 centimeter sitter synålen fast :/ Jag fick med våld vrida loss den, sedan sprätta upp ett enda trassel.
Börjar sy från början, hinner längre denna gång, nästan 10 centimeter. Vänder på bandet och ser att det på baksidan är ett enda trassel - sprätta igen.
Jag kollade igenom hela maskinen och hittade ingenting förns jag kom till undertråden, hållaren som man sätter undertråden i såg konstig ut.
Jaha - det var visst nån skruv som saknades, så att hela delen på undertrådshållaren som spänner undertråden, hade lossnat. Vilket resulterade i att undertråden blev - ett enda trassel!

Jag var lite smart och tog en skruv från en annan undertrådshållare och tänkte laga den med den. Men då var jag så duktig att jag tappade den på golvet!! En liten skruv på typ 3mm...
Nu har jag krypit runt på golvet i 10 minuter, tror jag ger upp nu.
Ledsen Tessan, halsbandet tar nån dag till ;)

köpgalen, jag?...

Åkte och handlade med mamma igår, jag skulle bara ha pärmar, kardborreband och en hårklämma, men köpte leggins och en tröja också...
Dessutom beställde jag sele nr.1 (på bilden under) MED bokstäverna till, och dom kostade nästan lika mycket som själva selen :S Ångrar mig lite nu, kom på att fodret blir nog inte så fräsht när det blir blött/skitigt. Men vi får se när den kommer!

Nu ska jag försöka redigera ner 4a timmars valpträning ilm till 10 minuter. wish me luck..

Puppia sele - favorit?

Jag har kärat ner mig i puppia -selarna, trots att jag har dåligt med pengar och måste spara :S Men jag kan inte låta bli, jag vill så gärna köpa en till Dobby - fast han redan har en sele... dumt va? men den verkar inte sitta så skönt. Puppia selarna är så söta och ser så sköna ut!

Jag har plockat ut mina favoriter, och undrar vilken ni tycker att jag ska köpa? (om jag nu ska köpa nån).

Min favorit är nr. 1, i blått, men dom ser så tjockt fodrade ut. Jag vill ju att han ska kunna ha den nu i vår och sommar!

sötnos och stressapasötnosen har varit här på valpträning, och som vanligt har det gått jättebra :) Förutom när vi gjorde "inte äta sånt som tappas på golvet" övningen (även kallad "off") där jag klantade mig igen och tappade godisar på riktigt och hann inte ta dom innan Gizmo... Mitt största problem med hundträning är att jag är så himla virrig av mig :P

Dobby var helt galen på övervåningen denna gången, vet inte vad som skulle vara annorlunda nu mot tidigare tillfällen, men så här mycket tror jag inte han skällt förut. När jag släppte ut honom var han helt galen, sprang runt med raggen uppe. Så här lång fin tunga hade han också, "stressad, vem? jag? neee...."


Stängsel, ÄNTLIGEN!

Jag har letat stängsel till getterna ända sen jag fick veta att vi skulle få dom, och jag har hela tiden varit beredd på att det kommer blir dyrt.
6000kr allt som allt, skulle begagnat stängsel i den höjd jag vill ha, kosta.
Men nu blev vi tipsade av grannen (Tack! :D) om nån som skänkte bort viltstängsel! Så förhoppningsvis har dom kvar i helgen så vi kan åka och hämta. GRATIS :D

Priser!

Just det, jag har glömt at tskriva vad som trillade ner i brevlådan idag!
Jag fick nämligen ett paket från moa, som innehöll en bok (tio hundar och en katt), en boll med snöre som Dobby redan siktat in sig på, ett runt tuggis ben och rosa bajspåsar!
TACK så jättemycket :D

Lekdag

Viggo och jag har varit hos alexandra idag. Vi gick en sväng med hundarna, sen fick dom springa fritt på en äng/lekplats. Det gick mycket bättre med Gizmo och Viggo när dom var lösa, Gizmo har ju annars en tendens att jucka på Viggo, men han gör det inte alls när dom är utomhus.
Jag är lite osäker just på det här varför hundar, och just valpar, juckar. Hade han varit äldre hade jag gissat att det är för att Viggo luktar konstigt/ luktar löptik, eftersom han är kastrerad. Men Gizmo är inte ens könsmogen än så han borde väl inte tänka på sånt?

Viggo juckar när han är stressad eller trött. Överslagshandling skulle man kunna säga. Jag skulle kunna gissa att det kan vara nån sån mix med Gizmo också eftersom han varje gång har lekt länge innan han börjat jucka.
Men eftersom han bara juckar på Viggo så tror jag ändå att det måste ha med Viggo att göra. Det händer att Dobby också juckar på Viggo. Antagligen luktar Viggo skumt :P


Gizmo är så härlig, han påminner mig så mycket om Dobby när han var liten, förutom alla Dobbys dåliga sidor. Perfekt med andra ord! Dom har ju faktiskt samma två raser i sig :)


Snacka om att Viggo är trött nu.


Dobby ville ju såklart ha lite matte uppmärksamhet när jag kom hem, så vi har tränat på "gas och broms" övningen. Dobby blir i vanliga fall så stressad med leksaker att det inte går att leka med honom alls. Bara man nämner ordet så har man honom gnällandes runt fötterna i timmar efteråt. Men denna övning går ut på att han får bara fortsätta leka när han har varvat ner/blir passiv, så när vi avslutar leken så har han faktiskt varit lugn. Nu ligger han och sover. Det låter kanske som en struntsak, men bara det att han kan ligga och sova efter att ha fått leka är stort för mig! Nöjd :-)


Förresten! Jag anmälde Dobby till den där tävlingen. Nu får vi se vad juryn tycker :/

Kumlas klokaste hund!

Läste om en tävling i kumlanytt idag. Kumlas klokaste hund! Blev ju såklart liiite sugen på att ställa upp. Såhär är tävlingen uppdelad:

1. Skriftlig anmälan och juryval
2. presentation på kumlanytt.se av sju finalister, som följs av en tittaromröstning
3. Final i det fria med några roliga och intressanta prov för hundarna. Juryn väger samman finalresultat med tittarrösterna och korar vinnaren.

I sin anmälan ska man skriva:
Namn ras och ålder.
Uppgift om fyra kommandon hunden lyssnar till
uppgift om ett specialtrick som hunden kan utföra
En personlig motivering till varför din hund är kumlas klokaste.

Jag tänkte i så fall ställa upp med Dobby. Han är ärligt talat jäkligt smart! Och speciellt om det står mellan honom och Viggo... (förlåt Viggo!)
Men jag blir samtidigt nervös. OM man nu skulle gå vidare, vad kan dessa prov gå ut på? Dobby må ju vara smart, men han har andra problem, med människor och hundar tex. Skulle man bla. vara tvungen att utföra det här specialtricket bland andra hundar vet jag ärligt talat inte om han skulle göra det, eftersom han blir blockerad bland andra hundar. Inte lätt att lyssna på kommandon då! 
MEN jag känner mig ändå väldigt sugen på att anmäla mig. Hmmm, vad skulle jag välja som specialtrick?:/
OM jag ska anmäla mig så måste ni hjälpa mig!!

Förberedelser för getterna!

Idag har vi fortsatt göra i ordning för getterna. Vi har tagit loss stängslet runt hela hundhagen (där ska gethagen vara nu). hundstängslet ska flyttas till andra sidan tomten. gethagen ska stängslas in med högre stängsel också, men vi har inte riktigt fått tag i stängsel än... :S

 

Nu är det i ordning gjort för hönsen också! så i april kommer det små gula gulliga kycklingar hit :D Hönshuset:

 

 

Getternas lilla utomhus krypin. Dom ska ha en box inne i ladan också. Ska bara dit lite halm på golvet :)


 

Våran första bock! Undrar om getterna kommer tycka om honom x)Fotoboken

Här är några av sidorna ur fotoboken:


Lucky me

Mamma går en massage kurs, så hon får läxa varje vecka och måste träna massor. Lyx för mig :D


Fotobok 20kr!!

Yeeeei, idag kom min fotobok :D Den är köpt på ICA foto, kostade 20kr :) Orginalpris tror jag är nåt på 200kr. Jag ska fota den senare så att ni får se kvalite! Jag är riktigt nöjd.
Jag har tidigare beställt en fotobok på extrafilm.se och gett bort som present, den blev också riktigt bra.
Ett tips är att bli medlem på olika fotosidor, för man får riktigt bra erbjudanden via mejl! Extrapriser, prova gratis osv. Jag är medlem på extrafilm.se, fujidirekt.se och ICA foto, men brukar nästan bara handla när man får bra erbjudanden.

Dobby var sugen på hare....

Oj vad jag skäms. Det är ju liksom koppeltvång av en anledning. Fast jag vet inte riktigt om det är koppeltvång nu, det kanske börjar i april? Iaf så är det ju så att djuren i naturen ska få vara ifred. Men det tyckte inte Dobby.

Det dumma är att jag inte ens skulle ha honom lös! Jag släppte honom inne i byn för att det var så mycket vatten överallt. Han hatar att bli blöt så han ville inte gå med mig. Så jag släppte honom så han skulle få gå själv där han inte blev blöt. Jag skulle koppla honom innan skogen, men när vi hade typ 15 meter kvar så rusade han iväg.

Efter en stund i skogen så hörde jag ett skall som kom närmre och närmre. Först kommer ett rådjur springande mot mig, efter den en hare, och efter haren en galen Dobby i full fart skällandes. Rådjuret svängde av så Dobby siktade in sig på haren. 
Som tur är verkar Dobby inte vara någon vidare jakthund, haren svängde nämligen, men det gjorde inte Dobby! En bit längre fram stannade han och såg helt förvirrad ut så då kunde jag koppla honom.

Våran lösträning som gått så bra! Jag hade slutat haka upp mig på själva inkallningen och jobbade för att få honom att hålla koll på mig, byta håll, gå nya vägar, ändra tempot, gömma mig osv. Det gick jättebra! När det var massvis med rådjursspår i snön så vände han ändå efter mig, för att se vad jag skulle hitta på. Men antingen så blev det för svårt nu eller så är det för att jag slarvat och bara kallat in honom då och då :S Om jag bara tränar på att kalla in honom så vet jag att han kan få för sig att skita i mig, för det blir ju tråkigt i längden!
Nej, nu blir det lina på ett tag framöver. Men Dobby var nöjd.

soldyrkare? ;)


seminarie med Emily Larlham

Emily Larlham, aka kikopup, kommer till sverige. Jag vill såå gärna gå, tror man skulle lära sig massor av att lyssna på henne! dessutom är det så himla kul att se hennes videos, jag blir alltid lika peppad, så att lyssna på henne live skulle ju va så otroligt kul.
Men så har jag två getter som behöver stängsel, så jag har tyvärr inte råd :(

http://rplushundskola.blogspot.com/2011/03/schemat-ar-klart-for-seminariet-med.html

cirkla baklänges - resultat

Jag la för ett tag sedan in en film på när jag började lära in "cirkla baklänges" (backa runt) med Dobby. Filmen kan du se här. Här kommer en film på resultatet :) Jag har nu lagt på kommando, och tränat på olika platser. Så nu springer han inte iväg längre när jag säger "spin" xD
Nu har vi bara andra hållet kvar, innan vi kan träna in slalom baklänges...


Gizmo + Viggo = sant

Idag har jag haft valpträning med Gizmo igen! han är himla duktig, väldigt snabblärd, och han tycker om att träna. Dessutom är han så söt!
Idag fick Gizmo hälsa på Viggo. Först blev Viggo skitskraj för Gizmo, han rusade in i huset igen och gömde sig. Han är så himla feg! Men sen när han upptäckte att det inte var nåt farligt så blev han tyst, och dom börjde springa runt tillsammans och leka jaktlekar.
Lite problem blev det när vi skulle träna - inte med Gizmo, han var så fokuserad, men med Viggo! han kunde bara inte vara tyst! Hallå matte, du kan väl inte träna en annan hund heller :/

Gizmo blev faktiskt ganska så kär i Viggo, han tyckte dom skulle skaffa valpar ihop. Och han var väldigt bestämd på den punkten faktiskt. Stackars Viggo fick bara acceptera :P Övertrött valp, möjligtvis ;)


Viggo vs. snödropparna

Nehe, då var det vinter igen. Suck.

Igår kväll när jag nattkissade hundarna så hittade Viggo dessa. Han blev helt förskräckt och kastade sig bakåt och smög på dom. Idag kan man inte ens se dom längre, dom är täckta av 2dm snö :P


Svar från animal planet

Jag fick mejl från animal planet för ett tag sedan, om en film jag har på youtube. Jag svarade att det var okej att dom lånade filmen (fast deras deadline hade passerat), nu har jag fått detta svar:
"Hi there! 

Thanks so much for writing me back! Yes, unfortunately our deadline has passed, but I will keep your contact info on file for next year. 

Thanks very much for your kind offer, "
Så Viggo kanske hamnar i teve ändå ;)

hjälp med städningen!

Det här har vi tränat på idag


Vinnare i Tävlingen!

Idag har fem stycken "finalister" i tävlingen valts ut, och därefter har jag, eller rättare sagt Dobby, lottat fram en vinnare som får ett hundhalsband med scarf. De fem finalisterna blev:

Nr. 1: Postat av: Tessan

http://www.youtube.com/watch?v=ZW-kki5lfgw Den slänger jag in som rolig aktivitet övning:) (Jajajaja vet att klicket kommer extremt för långt efter i början. Men att filma-klicka-kolla på H vart lite för mkt för mina hjärnceller ;D haha)


Nr. 2: Postat av: Emma

Mitt bästa aktiverings tips är att lägga en godis i en kartong eller tom toarulle som jag fäster ett snöre i. Jag gör hunden uppmärksam på att det finns godis i kartongen/rullen och sen lägger jag den på ett bord och så får hunden lov att dra i snöret för att få tag på godiset. Det krävs lite tankekraft från hunden och det är även roligt att se på när den jobbar för godiset.


Nr. 3: Postat av: Chantek och Ebbas matte

När jag och hundarna är ute på promenad brukar jag gömma köttbullebitar i träd, lagom höjd för hundarna naturligtvis. Mycket poppis....


Nr. 4: Postat av: jenny

Hej hej :D Vilken rolig tävling :D
Mitt bästa aktiveringstips är det klassiska gömma godis i barken på träd och låta dem söka upp det :D


Nr. 5: Postat av: Pernilla

Om du har tillgång till någon bit gammalt tjockt rep så är den här övningen toppen tycker många hundar, särskilt för hundar som gillar att tugga mycket.. Du behöver bara en liten bit rep ( anpassa efter hundens storlek, men minst 15 cm långt behövs ).Den kan du sedan vrida så att det öppnar sig mellanrum i repet och stoppa platta godisbitar i . Släpp sedan efter igen så fastnar godisbitarna i mellanrummen. Ge repbiten till din hund och låt hunden tugga och krafsa för att få ut godisbitarna. Den här övningen kan sysselsätta en del hundar ganska länge.


Se gärna tävlingsinlägget för fler aktiveringstips!min högra hand, eller tass, Dobby fick såklart lotta fram en vinnare. och vinnaren bleeev....

Tessan! Grattis! :D Jag kommer att skicka ett mejl med frågor om mått/tyg, adress osv.


Huset fullt av hundar

Nu har jag precis tittat på programmet "huset fullt av hundar" på svt1. Programmet handlar om en familj som ska få hjälp att skaffa hund, genom att få hem 6 stycken olika hundar och testa på olika aktiviteter. Familjen röstar sedan vidare de hundar som passar dem bäst tills det bara finns en kvar.

Det har varit mycket diskussioner kring programmet, men jag har inte velat blanda mig i innan jag sett programmet.
Jag tycker att det finns både bra och dåliga delar i programmet. Jag tycker till att börja med att dom kunde ha valt hundar/raser som passade familjen lite bättre. Det finns ju ingen anledning att ta med raser som absolut inte skulle passa familjen, då är det ju större chans att dom hittar rätt hund om dom får flera alternativ som kan passa dom istället.

Jag tyckte också det kändes lite skumt när dom skulle lämnas ensamma med alla 6 hundar i huset. Men man kan ju hoppas att dom hade nån hundkunnig person där ;)
Det var kanske inte så smart heller att lämna hundarna ensamma, bara för att se hur dom skulle bete sig. Flera av hundarna var ju bara valpar!

I övrigt tycker jag att det var bra att dom fick prova på olika aktiviteter, och att dom lärde ut att hundarna faktiskt behöver aktivitet. Det känns också som ett pluss att det var omplaceringshundar som fick en chans till ett nytt hem. Familjen verkade välja väldigt förnuftigt också ;)

känd från tv?

usch usch jag får ont i magen när jag ser honom :(Finbesök

när jag kom hem med hundarna efter en promenad så promenerade denna runt i trädgården


ÄNTLIGEN!

Idag har det blivit VÅR! Jag menar på riktigt. Jag fick plocka fram vårjackan, och när solen sken var det riktigt varmt. Även på kvällspromenaden var det varmt, okej lite kyligt, men det var mer vår väder än vinter! Lycka :)

Har varit duktig och förberett för getterna. Jag använde gamla dasset som agility-bod, men nu ska getterna få ha det som kryp in i hagen. Agility hindren fick flytta till soprummet som dessutom är närmre där nya agility hagen kommer vara.

Jag kommer offra min nuvarande agility hage till getterna. Dom behöver mest utrymme! Vi har plats för en agility/tränings hage också, men den blir mer långsmal. Det blir lite svårt att träna vändningar, men det får duga :)

Riktig hundhelg

Jag tänkte försöka berätta om helgen i korthet. men det kan nog bli lite svårt :P

Till att börja med Globen - skithäftigt att ha varit där! Jag tyckte det var häftigt att sitta så högt upp också, har nog aldrig varit så högt upp i mitt liv. Men stackars pappa såg ut som ett spöke :P
Det var häftigt att få se melodifestivalen live också, att få se hur det går till och hur dom filmar, och framför allt känna trycket i arenan! Det var drag. Speciellt vissa låtar, Danny var först och då var det sånt tryck så man inte kunde sitta still (även om det kanske inte är min favoritlåt). När det var Linda Bengtzing så satt personen bredvid mig och bokstavligen dansade i stolen så då var det svårt att inte ryckas med, även fast det inte heller är min favorit direkt ;)
Jag ska också ärligt erkänna att jag hejade på swingfly. Klart bästa låten. Men det var häftigt att se dom andra bidragen live också. Kul att bara ha varit där :)

Sen så var det ju hundhelgen också. Jag har varit på instruktörsutbildningens intro helg - den som jag missade på min utbildning. Det var väldigt lärorikt, kul, intressant, ja jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det. Det handlade mest om pedagogik, passivitet, och att leka med hunden. Det var mycket saker som jag tänkte att "åhh va bra, det måste jag testa när jag kommer hem!" (jag hade nämligen ingen hund med mig, fick låna en underbar stabyhoun av läraren). Speciellt när vi fick lära oss en jättebra övning fö att träna på "gas och broms". Eftersom Dobby blir så super hettsig när han får leka så är det något jag kommer ha användning för! Passivitet leder till aktivitet, helt enkelt.
Pedagogiken var också mycket intressant, nu vet jag mer hur jag ska lägga upp det när jag har kurser och så. Det tog bort lite av pressen som jag känt.
Trevliga människor och allmänt kul var det också :)

på plats i globen - jag har svindel!


Hundpensionatet

Har precis tittat på filmen hundpensionatet. Jag tycker det var en riktigt gullig film, och hundarna är ju så underbart fina :) Dom måste ha fått lära sig en massa saker inför filmen, sånt är kul att se. Men jag tyckte dom överdrev lite väl i slutet när dom bla. målade hundarnas klor, och avlade fram ännu fler herrelösa hundar. Totalt onödigt. Men lite får man väl ha överseende med i filmens värld ;) Riktigt gullig var den iaf!

Tävlingen förlängd!

Sista datumet för min tävling var den 10 mars (igår). Men eftersom jag kommer vara borta hela helgen och därför inte kan avsluta tävlingen så förlänger jag den till den 14 mars (måndag). Så skynda er nu att fundera ut ett riktigt bra aktiveringstips, alla kan vara med, vad du än aktiverar din hund med! Jag godkänner alla tips :)


Valpträning - bilder

Valpträningen idag gick såå bra! Jag har tränat ordentligt på övningarna den här veckan, så när jag skulle göra dom med valpen gick det SUPER! Dessutom är han så glad och följsam så det är inga problem alls :)
Något som jag tänkt att jag måste träna på är hur jag pratar. Jag babblar HELA tiden, mest med mig själv och hunden :P Folk kan ju tro att man är knäpp.... (SÄG INGET!).
Min favoritbild, kolla den blicken ;)då var det klippt

klippte mig idag. det blev lite kortare än jag tänkt, det är lätt att bli ivrig när man står med saxen i handen :P


Ja ska te GLOOOBEN!

Jag ska ju till stockholm i helgen på intro kursen. Min mor har passat på och beställt biljetter till melodifestivalen i globen till mig och pappa :D Vi är melodifestival nördar, men har aldrig sett nån tävling live. och jag har aldrig varit i globen heller :o nu är jag ännu mer nervös...

smarta jag...

Jag tyckte jag kom på så bra, jag la på kommandot "spin" på cirkla baklänges som vi jobbat på. För då kan jag ha "nips" (spin baklänges :P) på andra hållet, och "cirkla" när han cirklar framlänges. Men så var jag ute med Dobby och sa "spin", och vad händer? Han springer iväg, för han hör "spring"...

ensam i stockholm :S

Jag börjar bli lite nervös för i helgen... Jag ska till stockholm och ta in den helgen på utbildningen som jag missat (intro helgen). Jag har pappa med mig, men åker utan min "utbildningsgrupp". Det känns typ som att åka på klassresa utan klassen :S Så ska jag in i en ny grupp! Men det känns kul också, jag har hittils bara haft kul på utbildningshelgerna, så det blir säkert kul i stockholm också!
Det blir nog värre för pappa, som får roa sig i stockholm ensam en hel helg :P Han försöker pressa mig på shopping pengar, inte för att jag tror han kommer shoppa nåt ;)

Syringomyeli

Jag har läst på lite om syringomyeli idag, för ett arbete för utbildningen. Jag visste ju en del om sjukdomen innan, men det kan alltid vara bra att läsa på. Speciellt om en sjukdom som drabbar ens egna ras.
En sak som jag inte visste som jag läste idag var att ett symtom kan vara att dom gnider huvud och nos i marken. det gör mig lite nervös då Viggo har börjat göra det ganska ofta under en tid nu. Det började när dom blev förkylda, så vi tänkte att han kanske försökte "torka snor" :P Han var rejält snorig och snarkade och snörvlade hela tiden. Men beteendet har fortsatt...
Är det någon som vet nån annan sjukdom med samma symtom man bör kolla upp?


Klantigt!

Jag tyckte valpisen var så duktig så vi provade en "godis på marken" övning. Men jag hade inte förväntat mig att han skulle vara så bra på cirkuskonster ;)
Han tyckte dock att det var skitkul ;)

Teckning

Skissade denna idag. nån som känner igen sötnosen? ;)

Jag har ingen fungerande scanner så jag fick fota bilden, den stämmer itne riktigt med orginalet, det är lite mer skuggning och detaljer som "föll bort"...


Valpträning

Idag har jag haft den första valpträningen! En del i instrutörsutbildningen där man ska träna andras hundar/ hundar med ägare. Jag har sett fram emot det, och det var riktigt kul! Synd bara att jag blev lite nervös och klantade mig med övningarna, hade jag varit lite mer fokuserad hade det säkert gått bättre för lilleman! goaste valpen fik jag också, supertaggad!
Men jag tycker änså att det gick bra, vi hann gå igenom de övningar vi skulle och han verkade förstå dom redan efter ett par upprepningar :)

tjorven & Stina

Den andra killingen fick namnet Tjorven :-)


Den ljusaste är Tjorven

Stinas getöra

Jag fick mejl idag om våran ena killing, den som jag valt att kalla för Stina. Stina har vikta öron toppar och hon hade fått dålig blodcirkulation i topparna vilket gör att hon kommer bli av med topparna på sina öron. Vi skulle därför få välja om vi ville ha en annan killing, eller så fick vi köpa Stina för 1kr.
Självklart vill vi fortfarande ha Stina sålänge det inte är nåt hon kommer lida av! Och det svarade uppfödaren att hon inte skulle göra, hon har bara lite knasiga öron :-)


Stinas vikta öron

vasaloppet here we come!!

Mamma och jag har gjort en halvseriös pakt. Men vi har highfiveat på den så det gäller! År 2014 ska vi åka vasaloppet och tatuera oss! sådetså ;)

Nu börjar valpträningen!

Idag har jag fortsatt träningen med Dobby, att backa runt mig. han har fått riktig koll på att backa i en cirkel nu, han ville backa rakt i början. Men vi har lite svårt att få upp tempot, men det ska förhoppningsvis inte bli något större problem. Jag tänkte ta en paus med honom nu så att får riktigt tränings sug! Vi har ju tränat nästan varje dag ett tag nu, 30min - 1h/dag. Han har blivit lite segare på sista tiden, så det passar nog bra med en paus, hoppas få upp farten lite mer sen :)

Jag var ju på instruktörutbildningen i helgen, jag blir alltid lika taggad när jag kommer hem! Jag får för mig att jag ska göra alla läxorna samtidigt så blir det i slutändan ingenting. Jag älskar de "praktiska" läxorna, träna hundar osv. men har svårt för att skriva uppsatser...
På fredag ska jag iaf börja träna på riktigt, då ska jag börja den första träningen med valp! Jag hade tur och hittade en valp som bor ganska i närheten som jag får träna. Det ska bli jättekul :)
Det var för nästan två år sen som Zandra tränade samma övningar på en 12 veckors Viggo under hennes utbildning, och det var väl där allting startade för mig också. Nu är det jag som går samma utbildning, tack för det Zandra! :-) Hittils är det nog det roligaste jag gjort!


Hundmobbare

Jag har funderat över en sak. nu när jag pluggat och läst hundböcker och skrifter så har jag flera gånger stött på ordet "mobbare", som då använts om hundar som är dumma mot andra hundar (jag skulle vilja kalla det för hundar som har ett dåligt språk).
För mig så betyder ordet mobbare någon som trycker ner andra/någon annan utan anledning, för att själv känna sig bättre (ungefär). Är det något som hundar gör? Jag tror jag förstår vad dom menar när dom skriver om hundar som mobbar, dom går kanske inte ihop med andra hundar, eller har som sagt ett dåligt språk, är kanske osäkra eller tom rädda. Men kan man verkligen använda ordet mobbare? Kan hundar tänka så?

Glöm inte tävlingen!


Bakdelskontroll med gammelgumman

Har tränat en del med Malou också. Det är så roligt att våra hundar är så olika, man får verkligen variation i träningen! Malou må vara snart 9 år, och har inte shejpats förut, men hon älskar att jobba på detta sättet! Se hur svansen går ;)
cirkla baklänges

Jag har skrivit tidigare om att Dobby och jag börjat lära in "cirkla baklänges", dvs han ska backa runt mig. Vi började med att använda hinder så att han var tvungen att backa i en cirkel. Men det funkade inget vidare, han fäster sig snabbt vid hindren och så fort man tar bort ett slutar han cirkla. Så då funderade jag ut detta:

Jag tänkte använda mig av burken som vi tränade bakdelskontroll på. men istället för att han ska ställa sig vid min vänstra sida så vill jag att han trycker sin vänstra sida mot mig. När jag flyttar mig runt burken måste han flytta efter, tillslut ett helt varv runt mig 8se filmen). Där plockade jag bort burken och klickar för varje ansats han gör att backa runt.

Min tanke var att när jag tar bort burken ska han söka sig till min sida och jobba tryckt mot mig, som om burken hade varit kvar. men det Dobby gör 8återigen, se filmen) är att jobba runt mig, fast inte tryckt mot mig. hur han gjorde den kopplongen har jag ingen aning om, men det funkar för mig!

 

nu funderar jag över vad jag ska välja för kommando. Jag har "runt" på när han går runt mig framlänges. Och jag behöver dessutom ett kommando för andra hållet! Funderar på att använda "cirkla". Eller "spin" och "nips", på dom olika hållen... jag har alltid så svårt att välja kommandon, några förslag?