Gissa vem som fyller år?

Nu har jag inte bloggat på länge igen, men det är ett gott tecken! Det betyder att jag har något annat att göra, hah :-)

Fredag: Var Dobby och jag på hundpromenad i Kumla. Vi skulle bli tre stycken med hundar, men vi blev tillslut två, Dobby och en liten staffe. Det gick jättebra, vi gick en ordentlig bit i regnet, och Dobby och staffen gick bra ihop. Dom hälsade inte! Men dom fick gå lösa ihop, och det funkade jättebra. Staffen förssökte hälsa en gång, men det räcktemed att Dobby stelnade till så fattade den.

Lördag: Hunddag med Erika och hennes jyckar. Vi åkte på kinesisk nakenhund träff, där Viggo blev mobbad. Inte bara för att han var en cavalier på en nakenhunds träff, utan för att han är kastrerad och tydligen luktar väldigt gott. Men det blev en väldigt bra dag i alla fall, och Viggo verkade faktiskt (konstigt nog) inte ta illa upp av att bli uppvaktad.

Söndag: Blev det projekthundsträning med Lystra. Nästa helg är det redovisning!

Och vet ni vad? Imorgon fyller jag 20 år! och det firar jag med att dra med mig brorsan med flickvän + kompis till ullared och shoppar loss för andras pengar xD


Dobby är ett mysterium

Jag har tränat med alla hundarna idag, det är ganska sällsynt eftersom Malou är mammas hund, och jag brukar sprida ut Dobby och Viggos träning på olika dagar. Men nu var vi klickersugna allihop!

Jag körde bakdelskontroll med Viggo och Malou, båda två börjar bli väldigt duktiga nu! Dags att börja jobba bort "lådan" med Malou. Men nu blir det paus ett tag för jag blev helt yr av allt snurrande runt lådan, haha ;)
Viggo min gulleplutt, han kanske inte lär sig så snabbt, men han viftar så sött på svansen under hela träningen! Älsklingen :)

Sen har vi Dobby... Han har varit helt anti den här veckan! Igår och i förrgår så tränade vi rallylydnad, och han gick 2 meter bakom mig hela tiden!!? Han har ALDRIG haft problem med fotgående, möjligen att han inte har en 100 procentig position (jag är inte så petig :P) men nu vill han inte ALLS.
Så vi bytte helt och körde lite klicker trix. Började klicka in "kissa" (lyfta på benet), och fortsatte med korsa tassarna som vi började på för ett tag sen. Då blev han lite mer taggad igen, men inte vill han gå ett enda steg fot för det!

Nu har vi precis kommit in från cykeltur och agility träning. Stackars Dobby, han får jobba hårt för att kompensera för det där uteblivna fotgåendet!


Ny hemsida

Jag har gjort om min gamla hemsida! Inte bara layouten, utan också innehållet. Jag har bestämt mig för att fokusera på fotograferingen, och skippa de andra bitarna jag hade på min sida. Men jag syr fortfarande hundhalsband och scarfs om någon skulle vara intresserad!

Hemsidan är nu mer inriktad på foto, och min tanke var att den skulle vara lättare att kolla runt på och hitta information. Lite rörigt blev det ändå, men jag hoppas att den funkar :)


Tidning!

Veeeet ni vad som hänt idag? :-) det var nån tidning här och pratade med oss och tog bilder! Hoppas det kommer med. och att bilderna inte blev för hemska :S Mamma och jag fick stå och fejk-posa med nån bricka, det var jättetöntigt...
men sen tog hon lite bilder med Tjorven och Stina också, bättre det! Dom är så fina modeller.

Vi fick berätta massor om butiken, vad vi hade för planer, varför vi startade den och så. Vi pratade liite om min kommande verksamhet också, så jag hoppas den kommer med på ett hörn. Hon skrev många sidor i sitt block iaf!

Efter det har jag städat åt getterna. Dom har varit utanför hagen nu, dom sprang nämligen ut när jag skulle köra in skottkärran med halm! Men det var ju hamen dom ville åt, så dom försvann inte långt ;-)
skratta eller gråta?

Igår när jag gick med Dobby och Viggo så gjorde jag en dum sak... men det var inte bara mitt fel!

Jag gick på en gata där det bor en hund som brukar rymma. När jag gick förbi deras tomt var hunden givetvis ute och sprang fram till trottoarkanten och skällde lite. Mina två var JÄTTEduktiga, dom stod helt tyst och tittade på mig för att få sin belöning!
Jag stod kvar en stund (och utmanade ödet - jag vet) och belönade dom för att dom var så duktiga, sen började jag gå igen. Då följde såklart den andra hunden efter. -suck-

Det gick ganska bra sålänge vi gick, hundarna släpade ju efter i kopplet, men dom sa inget. Så jag stannade för att belöna dom. men inte stannade den andra hunden, nepp, den tyckte det verkade som en jättebra ide att GÅ FRAM till mina monster! Det tyckte INTE Dobby.
Dobby sa typ "kom inte hit din idiotiska skithund! ett steg till, grrrr" medans viggo blev helt överlycklig och ropade "HejhejHEJhejhEJ på dig KOMPIS!!!".
Hunden blev lite förvirrad och försökte springa fram till Viggo och samtidigt undvika Dobby. Jag stod alltså med två hettshundar som kastade sig fram och tillbaka.

Tillslut kom iaf ägaren ut och ursäktade sig. Dom hade tydligen hägnat in så att hunden inte skulle kunna rymma, men den är alltid på fel sida staketet när jag ser den ;-)


mitt lilla monster :-)

Tjorven
Stina
Attackerad av en golden

Lystra är så himla go! Älskar det här klippet där hon blir så glad när jag berömmer henne att hon välter mig :P


Om hundar, tävling, hundar och mer hundar

Tro det eller ej, men dom senaste dagarna har jag faktiskt jobbat ganska mycket i butiken (yees, jag har ett jobb!! Men ett obetalt jobb, haha!) så bloggandet har blivit väldigt kortfattat. Men jag har tänkt på att blogga, det räknas väl! ;-)
bl.a. så har jag plockat ihop vinster till en kommande tävling! Nu ska jag bara bestämma mig för vilken typ av tävling. Jag lutar åt en fototävling, men senast jag hade en fototävling så var det så få deltagare! Så vad säger ni, vill ni ha en fototävling?

Igår var alltså Erika här och vi tränade hundmöten. Både Viggo och Dobby behöver träna hundmöten, så när Erika frågade så blev jag jätteglad! Dock så känner Viggo redan Dolly och Sixten (Erikas hundar) så han blev inte lika galen som han vanligtvis blir. Men det är ju ändå bra träning!
Jag blev poistivt överraskad av Dobby, han blev inte det minsta arg. Han skällde några gånger, men mest gnydde han. Inte såna hemska utfall som han brukar kunna göra när vi är så nära hemmet (vi tränade på våran tomt, och där brukar han vilja vakta).
Dock så höll mamma på att bli galen på honom här inne när han inte fick vara med, han skällde nämligen konstant.

Jag måste också ge JÄTTE mycket beröm till Dolly, som fick ligga kopplad i mitten nästan hela tiden, när Erika behövde koncentrera sig på Sixten. Hon var jätteduktig!

Appropå hundträning så har det blivit en hel del denna veckan även med andra hundar än mina egna.
Jag har ju nämligen haft min projekthund här - Lystra. Det gick jättebra som vanligt! Så kul att träna med den hunden :-)

Men jag har också tränat med en shiba som min mormor var hundvakt till. Det var väldigt nyttigt att få testa på, för hon var väldigt annorlunda mot de hundar jag är van vid!! Hon är väldigt smart och lär sig snabbt, men hon gör bara vad hon har lust med. Tröttnar hon så får man helt enkelt rätta sig efter henne!
Det gör ju att man får börja tänka på ett nytt sätt. När mina hundar gör rätt brukar jag hojta till och hoppa runt eller kasta mig ner på marken vilket dom tycker är skitkul, men den här hunden tittade på mig som om jag var knäpp! Att belöna henne med beröm, kel och bus var ju bara att glömma! ;-)

Hundmöten!

Idag har Erika varit här med Sixten och Dolly! :D Vi har tränat hundmöten, men det blev en hel del prat också, och massa fotografering!
Fast det blev inte många skarpa bilder, Sixten är alldeles för snabb för mig, haha! Men det betyder ju bara att jag behöver träna mer på honom (A)
Jag får stryk av en get...


Under allt fluff

Bara för att bevisa att Viggo inte är så tjock som han ser ut, under allt fluff! Han var faktiskt ganska mager en period, men nu är han rätt lagom :D Men han ser ju för ynklig ut när han duschas :P Fast - gör inte alla hundar det?

Rund som en boll!


Trixande get!


Förlåt att jag finns!

Det känns som att jag bett om ursäkt hundra gånger idag! Varför kan jag inte lära mig? Jag måste ju va ovanligt trög!
Såhär var det nämligen att imorse så släppte jag Dobby lös på en väg där det är stängsel på bägge sidor - han kan inte sticka. Det gick så bra så jag lät honom fortsätta vara lös efter det. Han gick jättefint genom skogen, jätteint förbi en bil. Men så var det en människa på en tomt, bakom en buske. EFTER att vi gått förbi så tvärvänder Dobby och springer in till den här personen. Med ca. en meter kvar så stannar han dock, för att ställa sig och PISSA på busken! SEN tycker han det är okej att skälla ut personen! Som fö. bara står och skrattar.
Sen insåg han att matte var påväg att fånga in honom, så då tog han en till runda runt busken och kissar igen. -suck-

Jaha, nästa promenad - kan väl inte bli värre?
Var ute och fotade med Dobby i lina, så när vi skulle gå promenaden så fick han fortsätta gå lös med linan på. Det hade ju gått så bra under hela fotograferingen!
Vi möter en cykel. Dobby går fot. Dobby tittar på matte. Dobby tvärvänder och jagar cykeln. -suck-

Jag fångar in Dobby, ber om ursäkt, och går vidare.

Efter det gick det - tro det eller ej - väldigt bra, Dobby gick i princip ett steg bakom mig hela vägen. Klistrad vid mitt ben. Tills vi kommer fram till vägen som vi bor på...
Jag stannar och väntar på en bil som passerar. När bilen passerat tittar jag upp och ser att det står två hundar på andra sidan vägen. Great!
Jag svänger iaf hemmåt med Dobby - OCH HAN FÖLJER MED! Tittar lite på hundarna, och tittar sedan på mig! Går lite fint fot bredvid, får en godis.
Sen tvärvänder han, springer till hundarna, och hettskäller. Kommer ihåg att han är rädd för hundar och söker skydd hos matte.

Jag fångar in min hund och ber om ursäkt - igen.

Visst är det underbart att ha hund! :-)Hund och get träning

Va duktig jag har varit idag, jag har fixat rallylydnadsskyltar! eller nja, inte skyltar kanske, men dom är laminerade iaf. Men det fanns inget bläck i skrivaren så jag har ritat alla skyltar för hand :P Rätt stolt faktiskt, vissa är riktigt kluriga, haha. Men gissa om det tagit tid! Jag har målat på dom där hela dan.

Dobby och jag gjorde en testbana också, med 13 skyltar. Gick helt okej faktiskt att bara lägga skyltarna på marken, men jag funderar på att göra nån typ av hållare så att dom ligger still och står mer upprätt.


Jag har tränat med getterna också. Stina har blivit så skygg och börjat stångas! :( Jag tror att hon är beredd på att bli stångad av Tjorven hela tiden så när hon blir skrämd stångas hon i självförsvar. Inte bra!
Stina kan nu nostarget, vacker klöv och puss. Däremot är hon inte jättelätt att klappa eftersom hon är så skygg fortfarande!
Tjorven däremot kan inga trix, men jag har tränat mer hantering med henne så henne kan jag nu hålla fast och klappa. Jag ska försöka få på henne ett koppel. Dock är hon väldigt känslig om sina horn, så jag är lite rädd att hon ska få panik om halsbandet fastnar i hornen. Att klappa går annars helt bra nu.

Tävling?

Fick ett önskemål om att ha en bloggtävling, och det låter ju kul så varför inte! Jag älskar att ha tävlingar, men som Tessan nu vet (senaste vinnaren) så kan det ta ett tag innan jag får iväg priset (A) Det ska alltid krångla för mig!

Ni får jättegärna komma med ösnkemål om tävlingar, och eventuella vinster! Det tycker jag är jätteroligt :-)

Det är ju så sant

Hur många gånger ska man behöva tjata om samma sak och förklara sig? Jag fick en gång frågan varför jag inte gillar cesar millans metoder, men svaret blir så otroligt långt att jag inte ens kan publicera det.

http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1467919/Hundagare-rasar-mot-Cesar-Millans-Malmoshow.html

Rallylydnad i bilder

Här kommer några bilder som Zandra tagit när Viggo och jag går en rallylydnadsbana! Jag är lite sugen på att försöka snickra ihop några egna skyltar, vi har ju lamineringsmaskin (laminera mera!) så det borde ju gå att göra nån sorts skyltar som man fäster i marken på nåt sätt... Några ideer?


Alldeles för spänt koppel! Fast jag tror att det är för att det snott sig runt honom.


Viggo i front, visst sitter han himla rakt och snyggt... Nåja, snart kanske ;-)


Viggo i en vänstersväng. osttub - inte världens mest smidiga godis ;)

Ringklocketräning

Idag har vi tränat ringklocka. Visst låter det tråkigt? ;-) Men det gick faktiskt bra, och då är det alltid kul.

Våra hundar blir nämligen tokiga på dörrklockor. Det funkar bara inte när man har tre stycken som sätter igång varandra, och så ska man samtidigt som ma försöker tysta dom lyckas öppna dörren utan att nån smiter ut.

Nu måste vi dessutom installera en dörrklocka till butiken så att man slipper vara där hela tiden när det bara kommer kunder ibland. Man ringer på klockan ute i butiken, men det plingar här inne i huset - smart va? Då var det bara det där med hundarna, vi kan ju inte ha dom skällandes här inne i tid och otid. Så jag har idag tagit ut hundarna en och en i våran "hundhage" och plingat som tusan. Jag har bara satt mig på gräsmattan med en tidning och plingat på. Det roliga var att INGEN av hundarna reagerade på ljudet ute, dom såg ju att ingen kom och dessutom så såg dom ju vart ljudet kom ifrån! Det var också min tanke med att ta ut ringklockan till en ny plats där dom inte kopplar ihop den med besökare.
När ingen av hundarna reagerade på ringklockan ute så tog jag in dom alla tre på altanen och testade att plinga där. ingen reaktion. Sedan inomhus - samma sak.
Aldrig någonsin har det hänt förut att våra hundar har varit tysta när en dörrklocka ringt! Varför har jag inte gjort det här tidigare....


eurovision !

åh vilken glädjechock jag var i när sverige gick upp på första plats. nu vann vi ju inte utan kom trea, och jag som skulle varit nöjd bara vi inte kom sist! men när man legat etta genom nästan halva röstningen så börjar man få upp hoppet, så jag blev faktiskt lite, lite besviken. sverige valde tydligen äntligen rätt låt för europa, och jag hoppas på ännu bättre resultat nästa år! längtar redan ;-) (jag vet - nörd) 

Apportering eller inte...

Apporteringen går verkligen inte framåt. Nu har jag iofs inte tränat sen jag åkte till göteborg (jag tappade lusten lite).
Sen jag började med nya träningsplanen (finns längre ner i bloggen) så vill han inte ens GREPPA apporten längre. Han backar undan. Att greppa har aldrig varit ett problem förut, det var bara lämna över som inte funkade. Eller kanske är det så att han inte vill greppa för att han inte vill lämna över ;-) den där hunden har alldeles för mycket egen vilja

Men man kan ju inte undgå att inspireras av Stella, Italiensk vinthund:
En vanlig dag

Var på kumlamarken igår. Tog inte med så mycket pengar för jag brukar ändå inte köpa nåt, men så köpte jag slut på alla pengar ändå - för jag var så hungrig! xD Först köpte jag brända mandlar - hur kan man motstå doften? Sen blev det korv, marknadsgodis köpte jag till lillebror, och sedan varsin munk till hela familjen. Eller ja, ena brorsan får inga munkar, för han har flyttat. Så går det!

Har stått i butiken idag, och det har faktiskt varit en del kunder! Vissa dagar kan det vara väldigt ensamt och långtråkigt. Men det är väl så det är att ha butik på landet. Vi har föresten en hemsida nu: lyckeboa.nu
Vi har inte lagt in så mycket information ännu, men det kommer! NYHET: Nu säljer vi glass från sia glass :DHästar

Var och fotade grannens hästar :-)Vinnare utsedd i kumlas klokaste hund

Nu har dom utsett en pristagare i kumlas klokaste hund. Det var från början meningen att det skulle bli en omröstning på nätet, plus en tävling med roliga aktiviteter där hundarnas poäng skulle läggas ihop med rösterna från internet. Men nu blev det bara 4 deltagare så då bestämde dom sig för att bara välja en vinnare på en gång.

Skittråkigt tycker jag att det inte blev fler anmälda, och skittrist att tävlingarna inte blev av. Men det som störde mig mest var deras motivering till hur dom valt ut vinnaren:
"Inte för att han kan så särskilt många trix men för att han förefaller vara en harmonisk hund. han är vänlig och social både mot människor och andra djur, lydig och lättlärd. Undviker konfrontationer. Det var egenskaper juryn ville premiera."

Jag tror ni kan gissa att det inte var Dobby som vann? Jag tycker att det är skittråkigt att dom väljer att uttrycka sig så när det var en tävling om den smartaste hunden, när dom dessutom veeet att en av deltagarna (och kom ihåg, det var bara 4 deltagare så dom kan inte ha "glömt bort") har fått jobba jättehårt med sin hund pga. såna här problem, men ändå anmält sig till tävlingen eftersom han Trots dessa problem är så otroligt smart, vilket var vad tävlingen faktiskt handlade om!
Gaah, jag blir riktigt arg, för när dom uttrycker sig så tar jag det som en pik. Speciellt eftersom jag faktiskt skrev väldigt ärligt i min anmälan att han har svårt för vissa saker och vi har fått jobba otroligt mycket tillsammans.

mitt hjärta


Träning med projekthund

Zandra har varit här idag med Lystra (Golden retriever). Jag har Lystra som projekthund så jag tränar henne i olika vardagslydnads övningar som ska redovisas i juni. Det går verkligen jättebra, Lystra är jätterolig att träna!


Dobbys nya leksak

Dobby har godkänt leksaken som jag köpte åt honom på hundens hus (när jag var där på utbildning)! Men han har redan lyckats slita sönder den ;) äsch då, han får ju inte h leksak så ofta, så det gör väl inget!
Välkommen sommaren!


Hemma igen :D

Oh my...
Nu är jag hemma igen efter tre dagars utbildning med raskunskap på schemat! Det har varit jättekul och intressant, men såå mycket information som ska tryckas in i hjärnan, bara massa teari och ingen praktik. Zandra hade varnat mig, men det här hade jag ändå inte väntat mig - korvstoppning på hög nivå!! 

Jag gjorde precis ett rastest också, fick 17/20 rätt, känner mig lite besviken efter tre dagars raskunskap, haha!

Vi har alltså bott i Göteborg dom här dagarna. Jag bodde tillsammans med tre andra tjejer. Vilken helg vi har haft! Både skum, jobbigt, skitkul, intressant!

Massor och massor av prat har det blivit (såklart ;)), mestadels hund. Erika och jag satt tysta i kanske 15 minuter, men sen var kacklet igång igen! Man lär sig mycket om varandra när man bor sådär tätt ;)

Våran camping var så himla mysig också (not). Polisen var hos oss två nätter i rad för att det var så stökigt (det var inte vi!!) Vi bodde grannar med såna som verkade bo där permanent, och ja... det var lite stökigt.

Stugan luktade dessutom så mycket rök så att vi fick vädra hela tiden, och första natten vaknade jag massor av gånger och mådde illa (tål inte röklukt). Andra och tredje natten så hade vi fönstret öppet (tack till erika som fick frysa!) så då sov jag som en stock! Tydligen snarkar jag och gnisslar tänder också... (A)

Första natten blev man väckt halv 7 av de vackra orden "DET KOMMER INGET KAFFEE!!! Varför droppar det inte!!" Kaffebryggaren funkade inte och Kornelia fick panik.

Vi har haft riktigt jäkla kul och tagit oss igenom motgångarna tillsammans :D

Nu drar jag

Fullt upp! Men det gillas.
Jag brukar i vanliga fall bara sitta och tråka mig igenom dagarna, så det är ju kul att ha nåt att göra :-)

Idag blev det dock ett något tajt schema då jag skulle vara hos Alexandra klockan 4 och träna klicker, på valpträning halv 6, och sedan på agility träning klockan 7. Men det gick och nu är vi hemma från agilityn igen, jag och Dobby!

Idag gick det bra, han var lite otaggad (vi fick starta nästan först), men vi gick undan sen och körde lite balans hinder och det tyckte han var skitkul! Då fick han äntligen upp svansen (lättaste sättet att läsa av Dobby :p bland andra hundar åker svansen oftast ner).

Nu ska här packas för imorgon drar vi till Göteborg med instruktörsutbildningen! Tror att det kommer bli skitkul, väldigt mycket information som ska in i skallen bara.

Nu ska jag käka lite rabarberpaj. Dock så misstänker jag att Zandra fuskat och gett mig fel recept, för min paj blev ju heeelt misslyckad! (kan ju absolut inte vara mitt fel (A))

halvt medvetslös

ohh my, vad jag är trött!

klockan 17,00 var Viggo och jag in på hundpromenad hos tass i hand i örebro. Det var samanlagt 8 hundar som var ute och gick, i nästan en timme. Superbra träning!

När vi kom hem skulle vi direkt ut och lappa bilar. Det är speedway vilket betyder bilar överallt, så vi tänkte att vi är lite smidiga och lappar alla bilar med reklam! Det var bara det att vi satt upp nästan 1000 lappar, det har ju tagit flera timmar!
Nu ska jag SOVA!


Klickerget

Vet ni vad? Jag har börjat klickerträna Stina!
Jag har klickat in "puss", dock inte lagt på kommando, och vi har klickat in en target. Hon är så go den där geten!

Jag har funderat över hur jag ska göra med Tjorven, jag har ännu inte klickat inne henne. Eftersom det inte gå att sära på dom (då står dom och skriker) så är det väl smartast att bara ha den ena inklickad?


Träningsplan, apport

Nu jäklar ska det gå! Tredje gången gillt.

Letade runt lite på nätet och har satt ihop en kortfattad träningsplan på apporteringen med Dobby. Dock inte lydnadsapportering, utan me vardagsapportering. Det är själva överlämnandet han har svårt för...

TRÄNINGSPLAN

Mål: Hämta, gripa, lämna över
Föremål: apportbock, strumpa, vante, penna, osv.

Klicka för ögonkontakt
Ta fram apporten, klicka för kontakt mot apporten, ta bort apporten
Upprepa
Ta fram apporten, klicka för närmande, ta bort apporten
Upprepa
För apporten bort från hunden, belöna för närmande/fysisk kontakt, ta bort apporten
Upprepa
För apporten bort från hunden, belöna för gripande, ta bort apporten
Upprepa
Upprepa, Håll emot och vänta ut
Håll stilla apporten, belöna gripande/drag
Lätta trycket om klossarna på apporten, ta tag igen, klicka om hunden håller kvar
Börja släppa klossarna på apporten, ta tag igen, belöna
Öka gradvis tiden och antal gånger jag tar tag igen
Byt ut klicket mot kommandot "tack"

Miljö:
inomhus
utomhus
utomhus, nya miljöer

En hög med Golden

Lite fler bilder från veckan hos Zandra och hundar :)

Såhär ser det ut när goldens leker ;)Viggo fick vara med på ett hörn


En hög med golden

Lat eller smart? ;)

Att börja cykla med hundarna är nog den bästa idén jag fått på länge!
När jag är trött och inte orkar så är det bara att ta cykeln och glida med - och hundarna får dessutom mer motion eftersom vi håller högre fart och jag orkar ta längre rundor. Dessutom slipper jag gå med Viggo och Dobby ihop eftersom jag får mer ork och kan ta dom var för sig!

Har precis varit ute på två rundor, en lång med Viggo och en lite kortare med Dobby (han är faktiskt äldre och mer otränad ;)). Jag har också löst problemet med livsfarliga Viggo genom att sätta på honom flexikoppel = längre reaktionstid innan det tar tvärstopp och jag flyger efter honom ner i ett dike eller nåt. Perfekt ;)


Foton med nya objektivet


Baklängeskedjning

fastnade i en artikel om baklängeskedjning som var väldigt intressant. Jag har varit nyfiken på baklängeskedjning ett tag men inte riktigt hittat nåt bra att läsa om det. Jag vet fortfarande inte riktigt hur jag ska använda mig av det i praktiken, men artikeln är ändå väldigt intressant: http://www.canis.se/bibliotek/artikler.php?id=52

Baklängeskedjning skulle jag nog gärna gå en kurs i, nån som vet om det finns såna? ;)


Nikon 80-200mm f/2.8

Fick mitt nya objektiv för några dagar sedan och har hunnit testa det lite när jag var bortrest. Det är ett nikon 80-200mm f/2.8.


Jag är hittils väldigt nöjd! Jag använde innan ett nikkor 55-200 f/3.5-5.6, så det är det enda jag kan jämföra med. Jag har också ett nikkor 50mm f/1.8, men det är ju inte riktigt samma sak utan zoom, dock är skärpan ganska likvärdig på dessa objektiv.


Egentligen är det svårt att sätta fingret på skillnaden mellan denna och min gamla zoom, förutom det uppenbara att det nya är tio gånger större och tyngre och inte lika plastigt Tungan ute men jag känner ändå att kvaliten på bilderna känns bättre. Den är skarp, men det brukar faktiskt mitt gamla objektiv ockå vara, men det här är mycket träffsäkrare! Dock fotade jag en gång hundar i rörelse i skogen, och det gick inge vidare, men jag tror inte det var objektivet utan ljuset.


det enda som jag upplevt som negativt är att det blir ganska mycket kromatisk aberration, jag vet inte om det är vanligt med det objektivet eller om det bara är mitt ex. Det gör också att dom bilderna med mycket ka upplevs som mer oskarpa.


även i motljus har den gett mer "mjuk" skärpa (vet inte om det är pga. ka där med, nån som vet om det kan va så?).


Annars mycket nöjd! här kommer några bilder :D

Hunddagar i Kungsör

Nu kan man ju undra vad jag har haft för mig som inte bloggat på fleeera dagar. Hemskt va! Jag vet att ni saknat mig ;) (ironisk)

Jag har haft några riktiga hunddagar hos Zandra, med hennes hundar Lova och Lystra. Jag hade självklart Viggo med mig. Att vara hos Zandra är som att vara på hundläger. Det händer nåt hela tiden, och det blir mycket hund ;) Perfekt med andra ord!
Jag har praktiserat på hennes hundskola (kungsörs hundfocus) på en rallylydnadskurs och en vardagslydnadskurs. Mycket lärorikt, och känns bra inför framtiden! Dock hade jag ju gärna fortsatt att praktisera mera, men hon bor tyvärr lite långt bort.
Vi har dessutom tränat rallylydnad, jag har kollat när Zandra gått ett viltspår med Lystra (jättehäftigt), Viggo och Lystra har badat (Badat - men inte simmat, stoor skillnad) och gått en endagskurs i belöning och motivation. Dessutom har det blivit många promenader och mycket hundsnack!

Det var väl en snabb samanfattning av mina dagar i kungsör. Nu är jag hemma i vardagen igen och står faktiskt i butiken just nu (utan kunder naturligtvis ;))

Jag har självklart fotograferat massor! och bilderna kommer jag slänga ut lite då och då :)