strategi och träningsplan

Jag har klurat och klurat över problemet med att Tenshi plötsligt inte verkar tåla män. Det största problemet är att när hon går fram och nosar för att sedan börja skälla så hoppar jag till och blir rädd. jag blir rädd att hon ska bita någon. Vi måste hitta en plan som både Tenshi och j ag är trygga med.
 
Något jag nu fundert på efter att ha suttit och läst i mina böcker är motbetingning. Att belöna Tenshis varje blick mot en man och på så sätt i längden förändra hennes inställning till män. I boken "släpp kontrollen lös" gör Leslie McDevitt det till en lek, ett trick, att titta på andra hundar, vilket hjälpt hundar som haft svårt för att vistas omkring andra hundar. Metoden går också att använda på människor, barn, cyklar osv.
det som tilltalar mig är att Tenshi inte skulle behöva ha närkontakt med män vilket gör mig trygg i träningssituationen. I förlängningen är tanken att hon ska kunna närma sig män, att dom ska kunna kasta godis på marken åt henne, osv. men jag tänker mig detta som en inledningsfas då hon verkar ha tappat förtroendet för män.
Det vi också slipper i denna metod är möjligheten att det blir fel i träningen, tex som när hon skäller på folk och dom går iväg (felinlärning), att personen hon hälsar på är rädd eller osäker eller inte vet hur han ska göra och skrämmer henne.
 
Min förhoppning är att relativt snabbt kunna vända både Tenshis och min inställning till att möta män, så att vi sedan långsamt ska kunna närma oss själva hälsa-fasen.
 
Min mamma la även till något täknvärt som jag inte alls tänkt på. Jag har väldigt lätt för att berömma med rösten, det kommer naturligt för mig och jag tänker inte på att jag gör det. Denna träning ska innebära blick mot män-klick-godis, utan påverkan från mig/mina känslor eller att låtsas om att det är något konstigt. Att berömma Tenshi kan förstärka hennes känsa att det är något konstigt och farligt. När jag tänker efter är det då jag berömt Tenshi när hon vågat sig fram och nosa på en man som utfallen kommer. Kanske tar hon mattes "bra" som en signal att mannen är farlig.

HundGlädje i tidningen!


Tonårs Tenshi

Vi har våra ups and downs, men vi kämpar på.
Älskar att jobba med den här hunden, men försöker hålla tillbaka mig själv lite. Efter en toklugn slappardag hade Tenshi en GULDDAG och skötte sig hela dagen, så nu försöker jag låta henne ta det lugnt ett tag. Allt är ju så nytt nu efter flytten (btw, jag har flyttat! har nog kanske glömt nämna det lite ;).
 
Igår var Zandra och hennes mamma här och passade på att socialträna Tenshi lite. Tenshi överraskade dock och var bara överlycklig över att få besök!
Hon har även hälsat på min kusin idag, och allt har gått jättebra med bror som vi flyttat in hos.
DOCK så fick hon för sig att skälla ut en av byggarbetarna som renoverar här. Han sträckte fram en hand och ville hälsa på henne, absolut inte sa Tenshi. Jag skäms.
och hon får fortfarande för sig att jaga föremål i rörelse, bilar, cyklar, springande barn... Det går bra så länge jag har koll på henne, men nu när vi bor i stan är det folk ÖVERALLT. Vilket resulterar i att hon ett par gånger om dagen blir galen och ska äta bilar eller barn.
 
Jag håller tummar och sånt där för att hon är extra tonårsjobbig och att det med tålamod går över, men det här med människor vill jag fortfarande jobba mer på. Det är främst osäkerhet mot män, och jag känner inte många som vill ställa upp. Att be främlingar som vill hälsa funkar inte då dom flesta blir rädda och backar om hon skäller. och jag vill inte ha totalt hälsa stopp heller eftersom jag vill att hon ska lära sig att dom inte är farliga :/

oönskad uppmärksamhet

När Tensh och jag var ute nyss så såg jag (bokstavligen) huvuden sticka ut bakom häckar, buskar och husknutar. vad var det alla var så nyfikna på?
Vem som höll på att döda en säl.
Det är liksom inte meningen, jag har verkligen försööökt att tysta ner henne, men när Tenshi blir glad så skriker hon. Verkligen skriker, inte piper, gnäller eller skäller, hon SKRIKER. och vad hände denna gång? Hon fick syn på en katt. Under en buske. 50meter bort. Som satt still. 
Överlycklig Tensh skriker, och nyfikna huvuden börjar poppa upp. Allvarligt, jag såg en människa med en hund typ 70m bort som backade och gick tillbaka för att se vad vi gjorde.
Jag stannar och väntar ut Tenshi - vilket inte gör det bättre. Hon gör ingenting, så fort jag stannar så sätter hon sig eller t.o.m lägger sig (stolt matte <3) MEN man kan ligga ner och tjuta samtidigt. 
Dock, efter att ha väntat tålmodigt och försäkrat omgivningen om att jag inte försöker döda min hund, tystnar Tenshi och vi kunde träna häråtljud på katten, och på min signal vänder hunden på en femöring. Men DÅ tittar ingen. Såklart.
 
 
Förresten så har Tenshis nya halsband kommit, det blev jättesött!