Idag har Tenshi haft en dålig dag igen

Idag har Tenshi haft en dålig dag igen. Vaktade godis mot Dilba när jag var hundvakt, och vaktade sen ben mot mig (antagligen fortfarande inne i resursförsvaret då Dilba fortfarande stod bredvid, för senare kunde vi "tugga ben ihop" igen). Jag blir så ledsen, varför måste min valp vara sån?! Har jag inte haft tillräckligt med Dobby?... Jag älskar tensan men ibland undrar jag om jag valde rätt... jag ville ha en säker hund för en gångs skull, som jag kan göra saker med. Det här beteendet gör mig nervös :/ Tar fortfarande gärna emot råd! Som sagt tidigare så tycker jag att det har gått framåt med vaktandet då hon inte vaktat något mer mot mig. Vi delar ben, hon kommer och ger mig leksaker och jag har kunnat ta ifrån henne sånt hon inte får ha (byteshandel) utan att hon blir sur. men det här är första gången hon blivit såhär mot en annan hund och det gillar jag inte! inte lika lätt att kontrollera...


Ursäktar bildbombandet

Älskling kommer på inkallning...

...Till Kornélia såklart, inte till mig

Vad lite träning kan göra

Frishejpade snurr med lillan. Efter 15 minuter gjorde hon hela snurrar! Inte helt befäst ännu såklart, men hon SNURRAR! När jag klickade snurr med Viggo tog det två veckor (no offence Viggo). Är så jäkla kul att träna henne, är såå glaaad <3

En lycklig matte

Mattes ögonsten <3


Linnet har fortfarande gula fläckar...

Är man trött...

Är man trött så är manthe Tensh is back

Vad var det jag sa, schitso Tenshi? 

In till Västerås på möte, Tenshi slocknar på golvet, sen promenerade vi lite på en gata med massor av folk, hundar och trafik. Tenshi var totalt oberörd! Kissa mitt på trottoaren, titta lite halvt intresserad på några människor, men lyssnade direkt om jag lockade på henne.

Nu när jag var ute med henne mötte vi totalt fem hundar, bland annat grannens hundar igen, Tenshi sa inte ett knyst. Gick och tittade på mig.

Man blir väl kanske schitso av att ha valp, varför oroar jag mig så mycket för?


schitso Tensh

Jag blir helt schitso av Tenshi... Ibland förstår jag mig inte på henne, vi behöver nog lära känna varandra lite mer. men det känns som hon är så himla mogen redan och ska ta kontroll över alla situationer. Hon är ju bara 13 veckor!

Idag när grannen kom på besök (Enya var här) så springer Tenshi först fram och hälsar. När Enya kommer börjar hon morra och nafsa på grannen, för att sedan vända om och morra och nafsa på Enya.

De andra resurs situationerna har blivit bättre, jag kan ta ifrån henne saker nu. Hon verkar inte heller ha så stort resursförsvar då hon ligger på mig/andra hundar och äter ben, kommer fram och ger mig benet, och vaktar inte maten mot mig iaf.

Jag blir inte klok på henne?! Hon är så underbar annars, varför gör hon sånt här?

Tröst shoppat

Efter veterinärbesöket tröst-shoppade jag ett hundhalsband x) Nu när jag har min första lilla tjej så måste jag ju ha nåt rosa med blingbling!! 49kr på ÖoB, tycker det blev jättebra på henne :D


Utflykt till hästhagen

Bilder från utflykten igår.
Imorgon ska Kornélia och jag ha våran första hundträff, det första vi egentligen gör "utåt" i företaget. Lite nervöst och jättespännande! hoppas det kommer några :)


Superkul veterinärbesök - NOT

Nu ska jag göra ett sånt här roligt "jag rekommenderar" inlägg, fast tvärt om.
Idag har Tenshi typ fått sin värsta upplevelse hittils i livet, och då har hon ändå blivit ruskad i nackskinnet av en annan hund. vad kan det vara som hänt? Vi har varit hos veterinären.

Jag blev rekommenderad denna veterinär för att han var så bra med hundarna (no hard feelings Kornélia). Han hade visat sån respekt för reserverade hundar och var allmänt bra och trevlig som veterinär.
Tenshi håller inte med, Tenshi tyckte att fabrorn var bajs.
Det började med att en kvinna skulle ta tempen på Tenshi, med en decimeter lång jävla termometer. valpis skrek som en slaktad gris och var dessutom tvungen att göra om det då termometern inte hann bli klar första gången. Den var helt blodig när den kom ut igen xO
Det såg ju skitläskigt ut med den där stången in i arslet på min valp, som vred sig som en mask. Dom kan ju peta sönder organ och allt möjligt därinne!

Iaf så fick vi träffa veterinären sen. Jag berättade om Tenshis bajsproblem och han skulle kolla lite på henne. När jag lyfter upp henne på bordet kommer jag ihåg att nämna att rätt mycket sten och grus åker in i ena änden av hunden utan att det verkar komma ut i den andra. Då säger gubben "Det är då hon ska ha rejält med skäll. Det är då man tar i med stora rösten och ryar ordentligt" visst, visst höll jag med lite fint och han klämde på magen på henne. 
Det gick väl okej, och sedan skulle han kolla hennes tänder, vilket jag vet att hon hatar. Men gubben lät mig inte visa hennes tänder utan han tog hennes huvud ur mina händer, sa "Nej!" och ryckte upp munnen på henne.
Efter det skulle han kolla hennes hals, fan också tänkte jag.
"Håll ner henne ordentligt!" Tenshi skriker och sprattlar som en orm, "lugn tjejen" säger jag, "Nejnejnej, ömka henne inte! Ängsliga hundar kan man inte trösta, dom måste man vara hård med, man måste vara en ledare förstår du!" Sedan börjar han fya och neja "morrande" åt tenshi som hålls fast av mig och Kornélia, medans han håller ett hårt grepp om hennes nos.
Om man nu ger såna hotsignaler (avståndsökande signaler) samtidigt som man håller fast hunden, vad händer då? Fly eller fäkta?
Tenshi gav iaf upp, och bestämde sig för att veterinärer kan gå och dö.

Det bästa är att när Kornélia varit där med sina pinschrar så har han sagt "den här rasen har integritet, man måste visa dom respekt! jag sätter vaccinationen i baken så slipper jag vara i ansiktet på henne."
Pinshrar ska man respektera, men collies ska man trycka ner??..

Jag som inte har sådär jättestor tillit till veterinärer, känns ju jättekul.
Tack och hej, nästa gång åker vi INTE till Arboga djurklinik.

Livet leker

Det är så skönt att vara hemma i Sannahed just nu. Tenshi kan springa runt (och skita) på den inhägnade gården, det är total sommar, grönt överallt och gult på rapsfälten. Dessutom är det skönt att vara hemma hos djuren! Jag kan sitta och titta på getterna när dom leker hur länge som helst, vara ute i hagen hos dom och borsta dom och bara mysa. Gosa med kaninerna och titta på hönsen. Dessutom har jag såklart saknat vovvarna, det känns bara tråkigt att Dobby inte är här :(
Vi vill inte att Tenshi ska träffa Dobby förns hon blivit lite äldre och mognare, så Dobby bor hos mormor de helger jag är här (vilket han älskar!). Men jag saknar honom jättemycket :( Tror dock inte at han saknar mig då han har det bra hos mormor, så då känns det lite bättre.HundGlädje utvecklas!

Vet inte om jag borde skriva det här, men jag bara MÅSTE!! Vi har hittat en lokal till företaget! 50kvm inne i Hallstahammar, nära till grönområden och en liten gräsplätt utanför. Det är en trappa upp men det tycker vi att det är värt. Vi hade kunnat få en lokal på nedre våningen men övervåningen var ljus och fräsch med massor av fönster.
Lokalen består av tre rum plus toalett, men hyresvärden ska slå ut en vägg så att det blir ett stort utrymme och ett mindre kontor. Jag tror det kommer bli jättebra!
Vi tittade på två större lokaler också, men fastnade ändå för den lilla (plus att plånboken ekar).

Det betyder alltså att jag kommer börja jobba i Hallsta, men jag tror att det kan bli riktigt bra. Det går cykelväg nästan hela vägen, ca. 5km. Tänk va vältränad jag kommer bli!

Det rullar på

Tack så mycket för att ni tagit er tid och skrivit i mitt inlägg om Tenshis resursförsvar! Tänkte uppdatera lite om hur det går.

Vi har jobbat med byteshandel, dock vill jag inte överdriva det eftersom att jag inte vill öka hennes resursförsvar genom att plocka grejer från henne hela tiden, utan jag "droppar" godis bredvid henne/ i matskålen osv. och byter bara bort när hon tex. äter sten (vilket hon gör jämt..)
Vi tuggar ben tillsammans, vilket Tenshi tycker mycket om. Hon kommer med benet och trycker in det i min hand och vill att jag ska hålla ;)
Vi har också tränat med leksak och då att byta mot annan leksak, + lagt på loss kommando.
Nu har det varit lungt om senaste dagarna med hettsattacker, men jag har också varit lugnare och mer förberedd när jag måste ta saker från henne.
När hon blir för vild i leken så bryter jag, antingen bara genom att sluta och resa mig upp, eller genom att göra en passivitets övning vilket brukar fungera jättebra. Vi har tränat mycket på att när jag tar henne i halsbandet så ska hon sätta sig ner och bli lugn, och nu fungerar det att jag tar i halsbandet när hon blir för vild så sätter hon sig och lugnar ner sig.

Dock blev hon lite sur på Enya idag (pinscher tik) när hon skulle få mat och Enya kom inrusandes och hoppade upp mot matskålen. Vet dock inte om det var bara maten eller om det var lek inblandat, men hon blir helt klart surare när hon är hungrig, så nu har jag ökat på hennes mat dos!

Mag statusen är fortfarande dålig, nu rinner det ur henne men hon har fortfarande svårt att få ur sig, och ibland är det blodigt i. Hon behöver 12 veckors vaccineras (blev 12 veckor i söndags) men får inte vaccineras innan hon blir bra i magen :(

Tenshis mage

Uppdatering om Tenshis mage. Nu har hon gått från hård till lös, men igår var det blod i igen :( Ringde djurkliniken idag och dom sa att det inte behövde vara så allvarligt som det såg ut, utan fortsätt med ris och fisk nån dag till och se om det stabiliserar sig, antagligen är tarmen irriterad.

Lite fläsk?

Idag har vi miljötränat på minizoo. Grisar, får, getter, kaniner, ankor och påfåglar var alla okej tyckte Tensh. Lika så att sitta i bilen och passivitetsträna. Jag är så glad att hon älskar bilen, varje gång jag ska sätta in henne hoppar hon upp på den och viftar så på svansen!ang. det förra inlägget så ska jag försöka filma så att det är enklare att se. Jag själv är ju tveksam då det ibland känns som lek som spårat ur och ibland som "ge fan i min grej!". Just nu känns hon extra grinig, jag tror att hon inte blir mätt av att äta endast ris och fisk, kommer att testa öka på mängden.

att utveckla en valp

Nöjd, glad och stolt över min vappa efter den här helgen! Igår var vi i Eskilstuna och socialiserade oss själva plus hundar på rallylydnadstävling (som Zandra självklart vann med superhunden Lystra, med Lova och Linn´s Nessla inte långt efter, Grattis!).

Jag tror min valpångest börjar gå över, det är nog kraven jag har på mig själv som ställer till det. Hittils går allt så otroligt bra med Tenshi, jag har fått precis allt jag önskade mig i en hund! och alla uppgifter jag satt henne inför har hon hittils klarat galant, både när det handlar om problemlösning och miljöträning.

Dock så har jag ändå en undran till er hundmänniskor där ute. Tenshi är oerhört tuff när det gäller resurser (eller hon är tuff när det gäller det mesta, men oftast är det positivt). Tycker hon att det är hennes så morrar hon och hugger/naffsar. Även om man kampar med leksak med henne kan hon släppa och hugga i handen, och försöker man ta någonting hon har siktet inställt på kan man vänta sig ett bett. klappar man henne under kamplek kan hon vända upp och hugga till. För mig är det naturligt att hundar försvarar resurser då jag levt med Dobby så länge, men då hon är ung är det ändå något jag vill jobba med på bästa sätt. Men vad säger era tankar och erfarenheter, är det byteshandel för hela slanten som gäller?

TV hund

Tenshi tittar på Chihuahuan från beverly hills, hon är helt fascinerad ;)

Bajsproblem

Ända sen jag fick hem Tenshi har hon haft lite problem att bajsa, det tar lång tid och hon har svårt att få ut det. Det är dock bättre ibland.
I förrgår så hittade vi några bloddroppar på golvet efter att Tensh bajsat inne, det var dock mitt i en vild lek med Dilba så vi tänkte att nån av dom kunde fått ett litet bett. 
Idag när jag plockade upp efter Tensh ute så fick jag ont i magen när jag såg att det var blod på bajset :S
Har ringt runt till veterinärstationer och fick tillslut prata med nån på strömsholm. Nu ska Tenshan få kokt ris och fisk, och nåt som hette parafinolja, men om det fortsätter blöda måste vi åka in :S
Stackars min skrutta att hon ska ha sån otur...

Valpjobb

Jag älskar min världens bästa Tenshi. Hon var så duktig på promenad igår, drar inte ens i kopplet när vi möter hundar, kommer till matte när hon är lös. Har klarat att vara helt ensam för första gången, först i bilen och sen i lägenheten. När jag kom tillbaka låg hon och sov, älsklingen <3
Hon är skitkul att träna med också, jättetaggad, lättmotiverad och lär sig jättesnabbt. Hon tar sig an alla uppgifter men nyfikenhet och glädje.

Jag längtar dock tills hon blir stor, onödigt va? Det har jag iofs gjort med dom andra vovvarna också. Det är mycket jobb med en valp, men det är när valpen blir stor som det roliga arbetet börjar. Tycker jag iaf, men vi har tjuvstartat och börjat med följsamheten som ska bli fot, sitt som ska bli stadga, och hon utvecklas redan i shapingen. Så det är inte bara torka kisspölar och ensamhetsträning ;)

Hur får man den perfekta hunden?

Tenshi och jag jobbar på. Jag har en plan med vad jag vill att vi ska träna på, men det mesta kommer med vardagen, så hittils tar vi dagen som den kommer.

Även de problem som uppstår tar vi som dom kommer. Jag vet inte om det är jag som har höga krav som ser det som problem? eller om jag drar sånt till mig. Hur som helst så är hon ännu liten och formbar. Herregud, hon är bara 11 veckor! Jag får påminna mig själv det hela tiden, Viggo var redan 12 veckor när vi hämtade honom! Jag har för sjutton bara haft skruttan i två veckor! :o det känns som en livstid. och hon har lärt sig så mycket!

Det vi jobbar på är att hon gärna skäller till på människor och hundar. Inte varje gång, men ofta om vi är själva ute (ingen i närheten) och det kommer någon och går förbi. Är vi på ett ställe med mycket folk skälls det inte, samt om matte är beredd går det för det mesta bra. Hon reser ragg rätt lätt och den åker ofta upp vid dessa möten.
Jag tror det är på grund av de andra hundarna som jag reagerar så starkt på sånt beteende, jag vill verkligen inte ha en hund till som skäller på andra hundar. Ändå vet jag ju att Tenshi är så olik Dobby hon kan vara, hon kommer aldrig bli som honom, men det stoppar mig inte från att försöka träna beteendet som en idiot (när kanske det bästa jag kan göra är att ignorera det).

Jag har så sjukt höga krav på mig själv nu, och säkert omedvetet på Tenshi. Men jag har börjat släppa det lite, för hon har hunnit blivit mattes lilla bäbis. Nu kan hon inte göra några fel i mina ögon, och vad som än händer så är hon min älskling <3

och för att svara på min egen fråga: ingen hund är perfekt, och samtidigt så är de alla det.

Första tågresan

Nu har Tenshi åkt tåg för första gången. Från Hallsberg, byte i Katrineholm och vidare mot Kolbäck, en två timmar lång resa. Jag är så imponerad av den här hunden! Kanske är det för att jag är van vid mina fegisar, men jag tycker ändå att hon är så duktig som inte tycker det är det minsta konstigt att vänta på perronger, gå genom stationer, åka tåg eller dela vagn med andra hundar (från hallsberg delade vi säte med fyra andra hundar!). Om inte annat så är det otroligt skönt!!

Bilder från puppy talk

Här kommer lite bilder från Puppy Talk!

Först ut mötet med diplomathunden Lilja.


Sen fick Tenshi möta broholmer tiken Tora.


Sedan fick hon träffa lilla Emrik, som hon tyckte var en kul liten sak, lite för på var hon men Emrik var tuff!


Och sist ut pinsher hanen Mio, som inte var så intresserad av Tenshi.
Tenshi

Nya bilder på bebis som börjar bli stor, 11 veckor imorgon :)
Puppy Talk på Hundens Hus

NU till själva kursen! Puppy Talk med Cilla, en engångskurs för valpar där man fokuserar på valpens språk och valpen får på ett lugnt sätt lära sig hur den ska komunicera med andra hundar. Valpen får träffa Cillas diplomathund Lilja och andra valpar.

Eftersom vi kom så sent så hade vi missat dom andras möten. Det kan vara jätteintressant att se de andras möten för att lära sig att se signalerna, samt höra Cillas synpunkter. Men vi hann iaf med Tenshis möten, vilket egentligen var vad jag kommit dit för!
Tenshi blev när hon var 9 veckor gammal (jag hade haft henne i tre dagar) biten i nacken och ruskad av en annan hund. Det är mest därför jag anmälde mig till den här kursen, jag ville dels att hon skulle få dessa positiva möten och dels höra Cillas synpunkt på vad vi behöver jobba med.

Tenshi fick börja med att möta Lilja, Cillas flatcoated retriever. Det Cilla direkt sa var att Tenshi visar absolut ingen rädsla!
Tenshi fick sedan träffa en Broholmer tikvalp, ett par veckor äldre än Tenshi. Valpen var liiite osäker och försiktig, och Tenshi anpassade sig efter den och var inte lika "på" som hon kan vara.
Efter det fick hon träffa en liten norfolk terrier valp (hane), på 12veckor. Det är den första hund hon träffat som är mindre än henne (han var såååå liten och söt!) och hon verkade tycka att han var skitkul! Hon var försiktigare än vad hon kan vara med tex. Viggo eller Dilba (Kornélias hund), genom att hon tex. lade sig ner, och tillslut låg dom på golvet och tuggade på varandra. Även fast det var mycket bitande och fysiska signaler inblandat så gick mötet så lugnt och fint så det var okej. Ibland fick vi hålla Tenshi för att hon inte skulle vara för på, men den tuffa lilla killen kom då igen och ville mera, så dom fick gosa på ;)

Tillslut fick Tenshi möta en pinscher hane. Även det gick bra, han var inte så intresserad av Tenshi, hon försökte få igång honom att leka lite men gav sen upp, och mötet var över.

Cillas kommentar var att hon visar jättebra signaler, ingen rädsla och är frammåt. Det jag ska jobba med är att förstärka henne lugnande signaler så att vi behåller dom i framtiden.
Känns skönt, och jag är så sjukt stolt över hur fint hon uppfört sig (förutom en liten kiss på golvet x)) både vid hundmötena och vid bilresan!HUR ***** SVÅRT KAN DET VA?!!

Jag skulle nu blogga om Puppy Talk med Cilla på Hundens Hus som vi var på igår, men jag har en känsla av att det mer kommer handla om resan dit.

Bara för att nämna Tenshi som inlägget egentligen borde handla om så kan jag säga att hon var SKITDUKTIG på resan till stockholm, låg i buren längst bak i bilen och sov hela vägen.

Nu till dom som inte var riktigt lika duktiga. Jag och Kornélia (min personliga taxi) förberedde oss med GPS, nedskriven vägbeskrivning, samt att jag laddade ned GPS på min telefon ifallatt. Vi hade två timmar på oss att ta oss dit, en resa som borde ta 1,5h. Hur lång tid tog det? 3 och en halv ***** timme!!!!
Att ta sig till stockholm - inga problem. Ta sig till Årsta - inga problem. Sen surrade vi runt i Årsta i TVÅ timmar, och jag (som lite snabbt fick komma över min fobi att prata med främmande människor) frågade flera personer om vägen och ingen har en aaaaning. Eller jo dom kom med tips, men alla åt fel håll.
Hur kan man komma så vilse när man är i rätt omåde, och har tillgång till både GPS och smartphone, kan man ju undra? Jo GPSen dog, min gps funkade inte, Kornélia kom inte ut på nätet, och jag fick inte upp nån karta. Att tilläggas kan att vi två i panik blir som två yra höns. Vad gör vi? Vi åker fram och tillbaka och läser skyltar som galningar.

När man tror att man är i rätt område, och vet vilka gator man ska leta efter, men inga gatunamn stämmer, då borde man kanske ta det som en varningsklocka. Det visade sig alltså tillslut att vi var på fel sida järnvägen. Vi hittade tillslut rätt gata med hjälp av en hederlig normal KARTA, och lite kartläsningskunskaper.

NU ÄNTLIGEN! tänkte vi. Framme. men nej. Vi kulle hitta nummer 1-3, går fram till de första huset och ser siffran 4. Nästa hus 8-12. Runt hörnet nummer 7.
Alltså jag slår vad om att nån retades med oss och flyttade runt på gatunamnen och husnumren!!


Vi kom iaf fram tillslut, 1,5 timme sen till en kurs man betalar 200kr/timmen för. wiiieeee x)