Höstbilder

Höstbilder från för några dagar sedan.


Får foto

Åhh va jag tycker om får...

Idag var t.o.m Dobby, fegisen, fram och pussade på dom. Viggo har lärt fåren att hundar är skitkul, för då blir man ompysslad ;)
Target...

Idag har Viggo och jag fortsatt att träna target inför kontaktfälten. Tanken är då att han ska lära sig att trampa längst ned vid kontaktfältet.
Vi tränade det här för första gången igår, här är en film från idag: (på slutet kan man se hans fina "studdsteknik")... och lite annat:


Klicker botar fiskminne!

Idag har Viggo och jag tränat agility. Eller ja, egentligen inte agility, utan inför agility. Vi (läs jag) tröttnade på framåt-träningen då det inte gick så mycket framåt som man kunnat önska, så nu blev det en liten paus med det och vi började idag att träna inför kontaktfälten istället.
Jag började med samma metod som jag använde på dobby, vi får se hur det går eller om jag får tänka om. Vid inlärningen av slalom fick jag nämligen använda olika metoder eftersom metoden jag använde på Dobby inte alls fungerade lika bra på Viggo. Dom är olika hundar helt enkelt, och lär sig olika.
Men jag började iaf med att lära honom target. Jag fattar egentligen inte varför jag inte börjat med det tidigare! det är ju så enkelt och grundläggande inom klickerträning.
Jag använde ett lock och klickade helt enkelt varje gång han visade uppmärksamhet mot locket, och sedan när han nuddade det. Ibörjan provade han precis allt men sket fullständigt i locket :P Han knuffade mig med tassarna, pussade mig i ansiktet, sprang runt mig och tittade på mig med sina rådjursögon.
Men när han väl kopplade ihop locket med godis så gick det undan! Ojoj, jag trodde inte min lilla fiskminne-Viggo kunde lära sig så snabbt! På slutet kunde jag lägga locket ca. 10m bort och han studdsade (japp, bokstavligen studdsade) fram och tillbaka till det där locket med svansen viftandes. Nu är jag jättepeppad på att klickerträna mer med honom, så lycklig som han var när han fattade :) Det är absolut det roligaste med att träna tycker jag. Glada hundar.

Med Dobby så blev det rallylydnadsträning, trots att det inte blir nån kurs för oss i år. Nu har vi ju gott om tid på oss att finslipa :P


Måste småhundar vara "bärvänliga"

Jag läste i en hundbok igår, att vi svenskar förväntar oss att hundar ska vara "klappvänliga". Men dom flesta verkar också förvänta sig att småhundar ska vara "bärvänliga".
Jag fattar inte varför folk ska envisas med att lyfta andras hundar, bara för att dom är små?! Jag vet inte hur många gånger Dobby blivit skitarg för att människor fått för sig att lyfta honom utan att ens fråga mig som ägare först. Dobby hatar nämligen att bli lyft. Och han är noga med att tala om det.
Men då har jag fått skäll för att min hund är aggressiv? Han försvarar sig ju!
Lyfter man Viggo så blir Dobby också helt tokig. Han springer fram och morrar och skäller. Lyfter man däremot Dobby så rusar Viggo fram och börjar jucka mot benen! Så det verkar ju vara nåt väldigt onaturligt med att bära hundar...
Och varför ska man egentligen bära dom, dom har väl fyra egna ben?
Aldrig har jag mött någon som fått för sig att lyfta Malou (våran stora hund)! Men om det nu skulle hända skulle hon nog heller inte bli så glad, antagligen skulle hon kissa på sig.

Får får spabehandling...

Ny-redigerade bilder på Viggo och fåren
Sötaste fåret någonsin


Hundfoto Tips - 3

Hundfoto Tips - 2
Hundfoto Tips - 1

11. Se upp för ljusa partier
Om det är väldigt ljust ute och din hund har ljusa partier i pälsen kan dessa lätt bli utfrätta (helt vita). Prova att fota i skuggan för att få jämnare ljus.12. Suddig bakgrund med kompaktkamera?
Det är snyggt med suddig bakgrund vid porträtt, men är inte lika lätt att få till med kompaktkamera som med en systemkamera.
Något som styr skärpedjupet - hur "suddig" bakgrunden blir - är bländare och brännvidd.
Du kan därför testa att göra såhär:
* Hitta en snygg "ren" bakgrund. Placera hunden ganska långt ufrån bakgrunden.
* Ställ in kameran på porträtt, eller om du kan ställa in manuellt, stor bländare (lågt bländartal).
* Zooma in så långt det går (lång brännvidd) och ställ dig en bit ifrån hunden. Det kan behövas mycket ljus (kortare slutartid) eftersom det lätt blir skakigt och suddigt när man zoomar mycket.

Att du zoomat mycket (använder längre brännvidd) och även att motivet är placerat längre ifrån bakgrunden ger en suddigare bakgrund, eftersom skärpedjupet (den del av bilden som är skarp) blir kortare, och bakgrunden hamnar då utanför fokus.
Bländaren påverkar också skärpedjupet. Stor bländare - lågt bländartal ger kortare skärpedjup (och släpper in mer ljus).
Med systemkamera får du lättare suddig bakgrund och det blir ofta snyggare.

13. Ta hjälp av en familjemedlem / Kompis
Låt denne leka, busa, träna med hunden medans du tar kort.


Mamma tränar med Dobby medans jag tar kort

14. Anpassa efter hundens personlighet

Frsök få med hundens personlighet på bild. Glad, pigg, busig, lugn, cool. Testa att använda rekvisita som framhäver hundens personlighet.

15. Undvik starkt solljus
Starkt solljus (mitt på dagen en solig dag) ger skarpa skuggor och hundar som kisar.
Ibland kan man utnyttja det det starka ljuset när man vill ha skarpa , "frysta" bilder i rörelse. Mycket ljus gör att kameran väljer en kortare slutartid , vilket fryser rölserna.


Starkt solljus ger hundar som kisar, men gör att du kan fånga frysta bilder på hundar i rörelse

16. Regler är till för att brytas!
Ibland måste man bryta mot "reglerna" för att få den perfekta bilden. Det bästa är att prova sig fram och se vad man själv gillar bäst.


Om koppelträning, flexi och aktivering

Har precis varit ute på en runda med Viggo, det blev koppelträning idag. Känns ju lite pinsamt att behöva koppelträna en hund på 1½ år, men jag tror egentligen många har problem med vuxna hundar som drar i kopplet...
För Viggos del så är kopplet helt enkelt för kort! Han är busig, ivrig och nyfiken på allt. Just nu ska han jaga varenda löv han ser - vilket är många eftersom det  (tyvärr) är höst...

I flexi-koppel drar han inte, då får han ju lite mer frihet och kan springa runt som han vill. Men - där får han ju inte koppelträningen.
Jag blir så ledsen när jag ser hundar i flexikoppel + stryphalsband elller halti. Eftersom flexit lär hunden att kopplet alltid ska vara sträckt, och styp/halti lär hunden att kopplet inte ska vara sträckt. Det måste vara väldigt förvirrande för dom stackars hundarna. Dessutom är det nog inte så skönt att ha ett ständigt stramande strypkoppel/halti...

Själv är jag inte så förtjust i flexikoppel öht (halti/stryphalsband ska jag inte ens gå in på vad jag tycker om!). Man har ju sämre kontroll i ett flexi, vilket innebär att man måste kunna kalla in hunden i alla situationer, men det är det långt ifrån alla som kan. Viggo fick en stöt av ett elstängsel för att knappen på flexit plötsligt inte fungerade (och jag hann inte ropa på honom), och en gång blev han nästan påkörd av en cykel som kom snabbt runt ett hörn så att jag inte hann hala in honom.
Numera har jag bara Flexi ett fåtal gånger, när vi tränar inkallning tex. eller när jag vill att han ska kunna springa av sig utan att vara lös.

Vet inte varför jag kom in på flexikoppel egentligen, dom irriterar mig helt enkelt ;) Här kommer några bilder från promenaden. Vi tränade en del kontakt och annan aktivering, det hör ju ihop lite med koppelträningen. Bättre kontakt med matte/husse = en hund som inte drar mot allt runt omkring.


Hopp / Balans på sten


Godissök i träd


URSCH!!

Ibland är Viggo såå äcklig, tex. när han plockar upp döda fåglar, äter hästbajs, eller som idag - rullar sig i mask! Vad ska det vara bra för egentligen?! Vad är det som är så roligt med att rulla sig i mask?
Han är ju en hund, och visst älskar jag dom hur mycket äckliga saker dom än skulle kunna hitta på, men ibland har hundar lite konstiga ideer...
Gör din hund såna (vi kan kalla det "lite otrevliga") saker?

Varning! Inte mysig bild x)
Dobby på rymmen

När jag gick med Dobby imorse (imorse = klockan 12...) så hade jag honom lös. Ovanligt, eftersom han får för sig att sticka ibland :P Men det gick jättebra, han gick inte längre än 10m ifrån mig och sprang tillbaka till mig om jag så mycket som harklade mig. Vi tränade inkallning, stanna, fot osv. Jätteduktig. Tills vi kom hem.
Hur kan det komma sig att han är lydigare ju längre hemifrån man är?
Jag gick iaf in på altanen, ropade på honom och han satte fart mot mig. När han hade en meter kvar så tvärvände han och drog iväg. När jag kom ut såg jag honom långt borta på ena grannens tomt, sedan försvann han bakom maskinhallen.
-Suck-
Jag följde efter, men när jag kom till andra sidan fanns där ingen Dobby. Inte på åkern, inte på vägen, inte på nån tomt.
Tillslut när jag knallade tillbaka in på våran tomt, efter att ha spanat ut på åkern ett tag (tågen går där så man blir ju lite nervös) så såg jag Dobby komma - från helt motsatt håll. Han måste ha tagit ett jättevarv...
Han blev jätteglad och sprang fram till mig, knäpphunden :P
Även fast jag var 99.99% säker på att han bara skulle rejsa runt lite och sen komma tillbaka igen så blir man ju sååå rädd när ens hund försvinner sådär. Det är anledningen till att jag aldrig brukar ha honom lös...
Nu blir det spårlina på nästa gång jag ska ha honom lös!
Nån annan som har erfarenhet av rymmande hundar?
Bilder från gårdagens promenad

Jag råkar veta att grannen läser min blogg, här kommer en till bild på deras söta kisse Gizmo ;)


Gizmo - bild från igårBilder från promenaden igår


Spår

Idag spårade jag med hundarna, skulle ha gjort det igår men bättre sent än aldrig :P
Jag vet inte vad den typen av spår heter - jag brukar säga "vanligt" (A) Jag går helt enkelt ut i skogen och lägger ner en belöning. Jättenkelt. Tycker jag alla borde prova med sina hundar nån gång, för det är så härligt att se när dom jobbar.
Man kan göra på massor av olika sätt, gå med eller utan vinkel, visa hunden på spåret eller låta den plocka upp det själv osv. Viktigt är att man forsätter gå en bit efter att man lagt ner belöningen, och sen inte går ut för nära spåret där man gick in. Då kan det bli svårt för hunden att skilja på dom.

Dobby var jättetaggad, båda hans spår gick jättebra.
Jag brukar hänga toapapper som snitslar, men det glömde jag, och självklart glömde jag ju vart jag gått också :P Tur att det var hundarna som skulle spåra...

Malou klarade sitt spår, men blev lite orolig när inte mamma följde med, så hon ställde sig och tittade efter henne några gånger...

Det var Viggos allra första spår. Det gick väl sådär. Ibörjan fattade han inte grejen alls, men sen blev det lite fart på honom! Tills han var tvungen att lägga sig mitt i spåret och torka skägget... Aja, han hittade fram tillslut iaf :)


Malou hittar korven och håller samtidigt koll på mamma


Dobby och Viggo hittar sina belöningar


Black & white...
Självporträtt

Har läst ungefär tre kapitel nu i boken jag köpte igår (stora boken om att skaffa och leva med hund) och hittils tycker jag att den är bra!
Hade tänkt lägga spår idag men har inte orkat, och nu börjar det bli för mörkt redan :S (ursch va fort det blir höst!)
Det får bli imorgon istället! Blir lite nya bilder då, och Viggos första spår :)

Fått veta nu att rallylydnadskursen inte kommer att bli av, Dobby och jag som har tränat så... Nu får vi se om det blir nån annan kurs istället, eller om jag ska vänta på ny kursstart :/ Skulle ju ha börjat på söndag *suck*

Skulle ta lite bilder på mig och Dobby härom dagen, men Dobby ville inte vara med och gömde sig under bänken :P (man kan säga att han är med - fast ur bild... typ.)
Hundfoto Tips - 2

Hundfoto Tips - 1

Här kommer del 2 med lite tips man kan tänka på när man fotograferar hundar. återigen är det inga viktiga regler, utan tips och saker man kan tänka på.
Det är saker jag använder/har använt mig av, som jag skrev ner när jag fick frågan om jag hade några tips.
Om det är nåt speciellt inom foto/hundfoto du undrar så fråga i en kommentar eller via bloggsvar ;)

6. Naturliga, "spontana" bilder blir ofta roligast...

Följ efter hunden och se vad den hittar på. Men för att få variation kan man prova upställda bilder, t.ex.:
* Prova sätta/ställa/lägga hunden framför olika bakgrunder och fotografera, Jämför vilken som blir bäst!
* Att låta hunden utföra sitt favorit trick ger en rolig bild.
* Använd rekvisita för roligare/intressantare bilder. Någonting att hålla i munnen, någonting att sitta på, favoritleksaken att jaga. Använd fantasin!
* Gör din egen fotostudio. Häng upp ett lakan eller annat stort tyg över några stolsryggar och använd alla hemmets lampor för att få bra ljus.


En provisorisk studio byggd av ett tygstycke hängt över en soffa. Viggo ser dock lte skrämd ut ;)

7. Ta många bilder...
du kan alltid radera dåliga bilder efteråt! Tar du många bilder är chansen större att du fångar den där perfekta.
Ställ in kameran på seriebildstagning, då fortsätter kameran att ta bilder så länge du håller ner avtryckaren, och du kan fånga en hel serie bilder!


Med kameran inställd på seriebildstagning kan du fånga en hel serie bilder

8. Ta pauser!
Om hunden är trött, eller av andra anledningar inte är med på noterna, så ta en paus eller fortsätt någon annan gång. En trött trött hund ser inte bra ut på bild, om det nu inte var en trött hund man ville fånga förstås ;).
Belöna, beröm och lek med hunden, har ni både roligt blir bilderna bättre!

9. titta på andras foton...
Jättetråkigt tips, jag vet, men det hjälper verkligen när man vill utvecklas som fotograf!
titta på andras fotografier som du gillar och analysera. Vad är det som gör att du gillar dom? Är det bakgrunden, ljuset, skärpan, motivet, kompositionen? Försök sedan att själv få till just det som du gillade.
Härma för att lära dig!
Analysera sedan dina egna bilder. Varför gillar jag den här bilden mer än den där?
om du är särskilt nöjd med en bild, fundera över vad som blev så rätt med just den bilden och hur du gjorde när du tog den, så att du kan få till samma sak igen.

* Du kan även ta hjälp av andra. På internet finns många fototorum för dig som vill utvecklas som fotograf, t.ex. djurfoto.ifokus.se, som riktar sig till dig som fotograferar djur. Där kan du lägga upp
fotografier du är nöjd med och få tips och kommentarer om vad du gjort bra, och vad du kunnat göra ännu bättre.
Känner du dig inte redo för att lägga upp dina bilder på internet så fråga en kompis eller familjemedlem vad dom tycker om en viss bild, och varför. Det har jag gjort många gånger ;)

10. Använd "sport" inställningen...
...eller om du fotar manuellt, ställ in kameran på kontinuerlig fokus. Då fortsätter kameran fokusera hela tiden som du håller avtryckaren nere till hälften. Det betyder att om hunden flyttar sig följer fokus med.
Jag använder oftast kontinuerlig fokus, men det kan funka bättre ibland om man fotar tex porträtt bilder.
Nya hundsaker :D

Hur kan det vara så kul att handla hundgrejer! Men det är det, tycker jag iaf :) Köpte Stora boken om att skaffa och leva med hund av Åsa Albom och Anders Hallgren. Bläddrade lite och tyckte den verkade bra, och så kostade den bara 38kr (på Rusta) ;)
Köpte även en aktiveringsleksak som hette Busy Buddy, Tag-a-jug. Men den verkar ganska värdelös faktiskt, Dobby har slitit och dragit i den som en tok utan att få ut en enda godis. Meningen är att dom ska dra i snöret så att knuten drar ut godiset, men när han drog i snöret gjorde knuten att det blev stopp och inte kom nåt godis. Stackars Dobby, som han slet. Tillslut hjälpte jag honom och höll i flaskan och tippade den lite neråt så att godiset kom ut lättare. Vet inte vad meningen är att man ska göra annars? Verkade inte funka så bra på honom iaf, tyvär :/ Man måste nog ha en hund som gillar att slänga och kasta med sakerna för att få ut godis.Foto - Katt

Grannens kisse Gizmo solade sig utanför vårat magasin igår, så då passade jag på att ta lite kort :)
Hundfoto Tips - 1

För ett tag sedan satte jag mig och skrev ner massor av olika saker jag brukar tänka på när jag fotar hundar. Det är inga livsviktiga regler, utan små enkla knep som kan hjälpa till. Jag tänkte dela med mig av det jag skrev ner i en hundfoto serie.
Om det är nåt speciellt inom foto/hundfoto du undrar så fråga i en kommentar eller via bloggsvar ;)

1. Vänta ut rätt del av steget...
En hund i rörelse, som springer eller hoppar, blir bäst på bild med framtassarna i
luften. Det ger bilden mer känsla av fart och man ser att hunden är på språng.
Ä framtassarna i marken ser det ut som det "tar stopp", eller som att hunden står still.3. Bakgrunden...
Försök få till en så ren och fin bakgrund som möjligt, utan massa föremål som drar till sig
blicken från hunden. Ibland kan det räcka med att ändra vinkel, flytta sig lite åt sidan eller huka sig ned för att få bort störande objekt i bakgrunden.4. Låt hunden springa “in” i bilden...
Oavsett om hunden springer, går eller bara sitter ner, så blir det ofta snyggt om man
lämnar “luft” (utrymme i bilden) åt det håll hunden tittar åt/ rör sig mot. T.ex. om hunden
springer mot höger i bilden, placera hunden mer åt vänster och lämna luft åt det håll
hunden färdas mot (höger), så att hunden springer “in i bilden”.5. Ögonen är viktiga.
Det är viktigt att få kontakt med ögonen, även om hunden inte tittar rakt in i kameran.
På långhåriga raser, se till att ögonen syns!
försök att få till ett blänk av ljus i hundens ögon, det ger ett piggare uttryck och mer kontakt
med ögonen. Prova att ändra både din och hundens position i förhållande till ljuset för att
försöka få till glimten i ögat!

6. Fota från hundens nivå...
Försök att fota i ögonhöjd med motivet, men prova även att fota ovanifrån (fågelperspektiv) och underifrån (grodperspektiv) för att se vad det blir för skillnad. Att fota i ögonhöjd med hunden ger oftast bra bilder, men ibland kan det ge häftiga effekter av att fota ovan - eller underifrån.
Fotar du ovanifrån ser hunden mindre ut och fotar du underifrån ser hunden större ut, utnyttja det när du vill få fram en speciell känsla i bilden.
Måste hunden kunna NEJ?

Det är något som jag funderat mycket på, ända sedan jag tänkte anmäla mig till agility kurs. Dom hade nämligen som krav att hunden måste kunna ett NEJ, för att få gå kurs.
Då började jag fundera. Kan mina hundar Nej? Är det något jag tränat på?
Nej det är det inte. varför skulle jag träna på det?
Visst slinker det ur ett och annat nej ibland (oftast ett "åh nej!"), men det är ingenting jag använder i min träning och absolut ingenting jag tränat in.
Hamnar jag i en akut situation där man behöver skrika "nej" ropar jag mycket hellre "hit" eller "här", vilket är ord som jag vet att dom lyssnar mycket bättre på, och som desutom är positivt betingade.
"stanna" skulle väl också kunna funka.
På kursen antar jag att dom menade att man ska ha kontroll på sin hund och kunna hejda den om den är påväg fram till någon annan. Men måste den verkligen kunna nej för det? Får man inte samma effekt med ett positivt "hit"?

Läste detta på canis hemsida:
""Nej" fungerar om valpen vet att det kommer ett obehag. "Kom" fungerar om den vet att den får belöning. Valet är ditt."

Hur gör du?


Badat

Dobby ville så gärna bada igår, så vi gick iväg till ån idag. Men det är inte lätt att komma ner till vattnet! Brant och långt ner till vattnet, och brännässlor överallt, upptäckte jag...
Vi lyckades iaf komma ner till vattnet, men han blev så besviken :P Han kastade sig i - och upptäckte att han inte bottnade! Han är van vid att bada vid långgrund strand. Han simmade en bit iaf, och fick sen en pinne att hämta.
Fick springa lös efteråt, Dobby tror nämligen att när man är blöt ska man springa sig torr. Han for som en -jag vet inte vad - fram och tillbaka. Men han var duktig och lyssnade varje gång jag ropade iaf :)
Nu sover han gott, och jag ska nog också gå och vila en stund :P
promenad med mina monster

Var ute med vovvarna för en stund sen (japp, båda två, modigt va x)). Vilken promenad! Det blev en lång promenad trots att det inte var planerat, var ute i ca. 1½ h.
Gick en ny promenad ut på åkern, men det borde jag kanske inte ha gjort! Viggo drog nämligen som en galning, antagligen av lukterna eller nåt. Han gick med nosen i backen hela tiden och grymtade som en gris :P
När vi kom till ån orkade jag inte mer och satte mig med dom en stund, Dobby fick springa lös.
Han upptäckte då att det fanns ju VATTEN i ån! Han blev överlycklig och sprang runt och försökte hitta ett ställe där han kunde gå ner. Men tyvärr är det ganska långt och brant ner till vattnet, så Dobby fick inte bada :P Han gnällde och gnällde, stackarn.
Sen fick Dobby springa lös hela vägen hem. Det går inte riktigt att lita på honom lös då han bara får för sig at dra ibland, men jag känner ändå att ibland måste man försöka lita på dom och testa. Hade tyvärr inget godis med heller, så jag tog ett äpple och använde som belöning (fanns som tur var ett äppelträd vid ån) :P Hundra gånger bättre än godis! Dobby sprang fram och tillbaka med det där äpplet, helt överlycklig.
Nu sover dom gott båda två :)
Ska försöka ta nån bild ute vid ån sen, om Dobby lyckas ta sig ner till vattnet :)


Ny målning

Ny målning. Blir inte riktigt som jag vill, men så har jag ju inte målat med färg så värst länge. Det här är min fjärde målning i akryl :) Mer van vid blyerts.
Det går framåt!

Agility idag igen med Viggo, och idag gick det bättre! Framåt träningen går fortfarande sådär, men nu klarar han iaf två hinder! Ställde tre hinder på rad idag igen, och började med det sista. När vi kom till det näst sista hindret ställde jag mig lite framför honom, och då klarade han båda hindren. Flyttade mig sedan längre och längre bakåt. Verkar funka hyffsat!

Blev lite Rallylydnad med Dobby också, såå roligt när det börjar gå framåt :) Han fick leka lite med sin leksak också, vilket gör honom helvild och superstressad, men nån gång ibland får han den endå. Jag menar, kolla blicken?Viggo på agility träningen, han ser ut som en boll:
Förstoringar!

Idag kom mina förstoringar jag beställt från fujidirekt. Dom hade halva priset så det blev massor av bilder :) Beställde både bilder som ska ramas in och ställas ut / säljas, och bilder till mig själv (är det så billigt kan man ju inte låta bli!) Tycker bilderna blir bra från fujidirekt, och dom har bra priser. Men det är ännu bättre om man väntar tills dom har nåt erbjudande, för det har dom ofta :)

Nu väntar jag bara på bilderna i 50x75cm som jag ska ha i mitt rum :D
Vad har hänt??

Jag var nyss ute på en runda i regnet med Viggo, och när vi kom hem var han fortfarande vit! Inte täckt av lera från topp till tå, med pinnar och löv överallt :O
Det är ett Mirakel!!


Agility, rallylydnad och nya foton

Var precis ute och tränade med voffsen. Blev agility med Viggo, vi tränade lite framåt-träning och slalom. Framåtträningen gick inte alls som jag tänkt mig, kanske har jag helt glömt hur man gör :/ Jag ställde tre hinder på rad och började med det sista, flyttade honom sedan längre och längre bak tills han satt precis bakom hinder nummer två. Det gick klockrent tills jag satte honom framför hinder nummer två, då tar han bara ett hinder sen stannar han och ser helförvirrad ut. Nåt tips på hur jag kan förenkla?
Slalomen däremot gick super trots att vi inte tränat på länge! har dessutom bara tränat på samma ställe förut, och hade nu flyttat slalomet, men det verkade han inte märka av ;)

Provade lite agility med Dobby också, trots att jag slutat träna agility med honom. Han blir nämligen väldigt stressad, så det blir rallylydnad för Dobby och agility för Viggo. Men jag måste säga att jag saknat det! det är mycket mer fart i Dobby, dessutom är han en sån hund som tänker själv (till skillnad från Viggo...). Med Viggo så måste man ge väldigt övertydliga signaler och förenkla allt så att det bara blir att köra på för honom, medans Dobby klarar mindre signaler och är mer självständig.

Tränade också rallylydnad med Dobby, vi ska ju på kurs snart! och det börjar faktiskt gå frammåt, så kul! Fot-positionen går riktigt bra, framför (front) likaså, stå kan han nästan. Runt, stanna och fot kan han redan. Nästa att träna in blir bakdelskontroll och att träna fot på olika platser. Jag är lite nervös för hur han ska reagera när han ska utföra momenten bland massa andra hundar... han är ju inte så förtjust i hundar precis. men vi får väl se!

Här kommer några bilder från idag!Om ni läst min blogg har nikanske sett att Viggo tycker mycket om får? Favvoleksaken är självklart ett får :)


Mer tyg :D

Nu har jag varit iväg till tygaffärn och köpt tyger till scarfsen! Ville kpa hur många som helst, men lyckades hålla mig till två :) grön rutigt, och rödrutigt (jag gillar rutigt).

Viggo fick följa med,han älskar att vara med överallt. Dock fick han vänta snällt utanför butiken. Jag skulle aldrig våga lämna hundarna utanför en affär, men den här butiken ligger mitt ute på landet, typ 200m från vårat hus, och det var dessutom ingen i närheten, så det gick bra ;) Han fick sitta vid en bänk, och jag var faktiskt lite förvånad att bänken stod kvar när jag kom ut ;)
Han är inte van vid att bli lämnad så, men var faktiskt mycket duktig! Jag hörde honom bara en gång, då han gnällde till lite. När jag kom ut blev han överlycklig och klättrade upp i mitt knä och klamrade sig fast ;) Elaka matte! Nästa gång får han nog stanna hemma.


Makeover

Viggo har fått en hel-makeover. Jag tröttnade på hans evigt skitiga ben, så jag klippte honom... Jag vet att man inte ska klippa en cavalier, men han ska ju inte ställas ut, och jag är verkligen helt trött på att duscha honom. Resultatet är att han ser skitrolig ut :-) Han har spinkiga, smala ben, upp till armbågen ungefär (har hundar armbåge?..), där står pälsen ut som en boll. Han ser ut som en höna - stor rumpa, smala ben!
Har dessutom duschat honom ordentligt för att få loss lös päls, så nu är han alldeles ren och fin och luktar gooott :)

Har gjort två nya scarfs, en till Dobby och en till Viggo. Bilder kommer imorgon. Har börjat på ett halsband också, men måste köpa björntråd först, så ja får gå iväg till sy affärn imorgon :) Kanske kan jag hitta nåt snyggt tyg också!Bloggsvar

Jag har ju helt glömt bort att skriva vilka som vann inbjudan till bloggsvar!
Eller vann och vann, det blev ju inte mycket till lottning med bara två anmälda :) Så inbjudningarna gick till Nilla och Miliush.

Det verkar vara problem med att få inbjudningarna att funka, men jag ska försöka fixa det!


Nålfiltning

Jag har börjat med nålfiltning, alltså tova ull med hjälp av nålar, skulle man kunna säga. Jag har tovat flera gånger förut, men då med såpa och vatten :) Det här var helt annorlunda - och riktigt kul! Litetidskrävande dock, men det går kanske snabbare när man blir bättre.
Hittils har jag gjort två små ugglor och en liten tjock pingvin, men jag tror man kan göra i stort sett vad som helst. Det är som att skulptera med ull :)
Jag ska börja göra små hundar sen, och blanda in lite av hundarnas päls :) Får se hur det går...


Malou

Söta gumman, i sin scarf :)


Skällande?

Det här med skällande är väl ett vanligt problem bland hundar, och de svar man får är alltid "det är ju en uppfostringsfråga". Det kan jag absolut hålla med om, klart man kan få hunden att skälla mer, eller mindre - hur man nu vill ha det, genom träning eller uppfostran. Men vad jag aldrig lyckats få svar på är - hur! Och tro mig, jag vill gärna veta hemligheten!
När vi gick på brukshundsklubben sa dom "tillåt inte hunden skälla", eller "tala om för honom att han ska vara tyst". Det låter ju jätte logiskt, eller hur? Me hur funkar det i praktiken? Inte alls.
Nu är det så att min ena hund Viggos favoritsysselsättning är just det - att skälla. Han skäller på allt! och då menar jag allt. En dag när han skällt i ungefär en kvart tröttnade jag och gick för att se vad det var för hemskt spöke han hittat. Det var ett grässtrå... Jag skojjar inte, ett grässtrå!! Tänk er då hur han låter när han hör nånting, när han tror att han hör nånting, när han ser skuggor, när nån rör sig osv. osv. favoriten är att skälla på dammtussar - kanske tycker han att vi borde städa oftare?
Han är som i en konstant spökperiod, och jag har provat alla anti-skälltips jag hittat! Iaf alla som följer mina träningsmetoder, vilket oftast handlar om att ignorera. Vilket inte funkar, för då skäller han i timmar (han har minne som en fisk).

Jag hittade en jättebra video på hur man tränar bort skällandet hos hundar som är rädda, i det fallet var det en hund som var rädd för tvättmaskinen. och det funkar ju jättebra - om man vet vad hunden är rädd för. Men hur gör man med en hund som Viggo, som skäller på grässtrån och dammtussar och spöken?

Nu är han ju så underbar att han kan komma undan med vad som helst, det är därför vi har skor i soffan också ;) (där hundarna f.ö inte får vara)...
Nu säljer jag Hundscarfs!

Nu har jag kommit igång och börjat tillverka hundscarfs. Både scarfs som su trär på ett vanligt halsband, och scarfs som fästs med kardborrband. Det finns några olika tyg att välja på, men det ska komma mer ;) Du får även valfri text på scarfen.
Jag gör även hundhalsband.
Du kan läsa mer Här.


Grattis pappa!

Idag fyller min pappa år, så när han kommer hem från jobbet blir det tårta och presenter :) Grattis pappa!


Shoppat tyg

Var och köpte tyg idag till hundscarfsen. Var svårt att hitta såna tyger som jag ville ha, till ett okej pris. Men det blev några iaf, så nu ska jag sätta igång och sy :) Köpte material till att göra halsbanden också, så snart kommer allt att komma upp på hemsidan! Mer tyger ska det bli så småningom också ;)
Vi köpte även tyg och material till sånt som vi ska göra till våran julmarknad. Det känns ju som att det är såå långt kvar till jul, men det börjar verkligen bli dags att sätta igång och jobba nu! Så idag har jag börjat sticka och virka, och sedan ska det sys :)


Bloggsvar inbjudan

Nu har jag fått bloggsvar! Tänkte därför lotta ut två inbjudningar till Bloggsvar :) Allt du behöver göra är att skriva en kommentar med din mejl adress. Lottningen sker på måndag (13/9) :)

Vad är bloggsvar? Klicka här


Hundkudde, rallylydnad och stadsträning

Vakna imorse med ont i nacken och upptäckte att hunden hade snott min kudde. Visst är hundar underbara! Så nu har jag sytt en alldeles egen kudde åt honom, av en gammal gardin! Med hans namn på t.o.m. Vi får se vad han tycker om den, han håller på och försöker bädda med den just nu ;)

Vi har tränat rallylydnad idag också, Dobby börjar bli riktigt duktig. Vi har haft lite problem med "fot positionen" (att han ska sätta sig vid min vänstra sida), men nu känns det som han börjar förstå! Jag behöver inte använda handtecken lika mycket, och han svänger runt mycket smidigare. Även framför, "front" har börjat sätta sig.

Igår stadstränade jag och Dobby inne i Hallsberg. Jag har alltid trott att han aldrig kommer att kunna bo i någon stad eftersom han blir så stressad i såna miljöer, men igår var han bara glad! Han hade jättebråttom ut ur bilen och var nyfiken och nosade runt överallt. Det kändes mycket positivt!

nu ska jag försöka få en bild på Dobby, som faktiskt lagt sig tillrätta på sin Dobby-kudde ;)

Hundscarfs

Har gjort mina första två hundscarfs, gick jättebra förutom att det sket sig när jag skulle trycka, och den vita färgen blev rosa när jag strök :P Men annars, helt okej...
När jag börjar bli lite bättre på det här, och köpt in lite mer tyg, är tanken att jag ska börja sälja scarfs (och även en del andra saker). Men då får jag verkligen träna först, jag har färg  överallt ;)
Men snygga blev dom tillslut, mina killar :)
Jag hade inget tyg, så jag klippte sönder en gammal gardin :)Finns det nåt botemedel mot smuts...

Man blir helt galen på Viggos päls, han suger åt sig skit som en svamp. När man går en runda med Viggo tillsammans med dom andra två hundarna kan man undra om dom verkligen gått samma runda, för dom andra två ser helt normala medans han kommer tillbaka som ett träsktroll!
Bifogar en bild bara för att illustrera hur irriterande det är. denna bild är tagen efter en runda då det var fuktigt ute. Det regnade alltså inte ens!
Inte tycker han om att duscha heller, så det är en hopplös situation.
Men hur gör man då, om man bor på landet med grusvägar och har ett träsktroll till hund? Jag undrar om det finns heltäckande klädsel till hundar...


Vem är jag?..

Det har jag fått svar på nu. Kanske. Gjorde ett personlighetstest, ganska kul faktiskt då det stämde rätt bra xD Fast de karriärer som passade mig verkade ju himla kul (host), dock en som jag gillade mer, kan ni gissa vilken? ;)

Din personlighetstyp:

Logiskt sinnade, kreativa tänkare. Kan bli mycket entusiastiska över teorier och idéer. Strävar ofta att bringa klarhet i teoretiska frågor. Värderar kunskap, logik och kompetens mycket högt. Tystlåtna och reserverade. Svåra att komma inpå livet. Individualister. Ointresserade av ledarskap och makt. Deras analytiska förmåga gör det lätt för dem att upptäcka samband som andra inte ser. Fungerar bäst när de uppmuntras att använda sin fantasi och förmåga till kritiskt tänkande.

 

Karriärer som skulle kunna passa dig:

Fysiker, kemister, biologer, fotografer, strateger, matematiker, universitetslärare, programmerare, animatörer, tekniska skribenter, ingenjörer, jurister, brottsplatsutredare, skribenter, artister, psykologer, systemvetare, utredare, besiktningsmän, lantmätare.

 

Testet finns här: http://se.41q.com/


Grattis Dobby!

Idag blir Dobby nämligen 5år gammal! Egentligen förstår han väl inte att man säger grattis, men visst har jag sagt det endå och kramat om honom ;) Och även om han inte vet om själv att det är hans födelsedag så tror jag endå att man kan göra det till en speciell dag! Så nu har Dobby och jag precis varit ute på en aktiveringspromenad, som jag tror var mycket uppskattad. Tyvärr hade jagtagit med för lite(!) godis, men det funkade lika bra med en kotte som belöning ;) smidig hund.

Han fick även söka kotten istället för godis, och det tyckte han var jätteroligt! Han viftade på svansen hela tiden när han sökte, vilket han aldrig brukar göra. Han brukar typ bara vifta på svansen när han hälsar på någon han tycker om, så det var kul att se honom så glad och koncentrerad när han sökte.
Nuska han få ett ben att mumsa på :)Viggo pussar får

Viggo fick träffa sina bästisar idag igen, åh han blir så lycklig ;) Hade släpat med kameran också, så här kommer en liten film.

Har letat runt efter material idag till hundhalsbanden jag ska göra, så jag hoppas att jag kommer igång att tillverka dom snart. Är ivrig att göra åt mina egna hundar, men sen kommer jag även att göra åt andra!
Imorrn ska jag till tandläkaren igen, ska nämligen få tandställning :( delade känslor... hmm....
Fina fåren...

Vi har hälsat på fåren idag, Viggo och jag. Viggo är helt förälskad! Det är ett får, en svart med vit fläck i ansiktet, som alltid är jätte gosig och kommer fram, även fast Viggo skäller den rakt i örat och slickar den i ansiktet. Jag tycker sååå mycket om dom här fåren, det är så synd att dom ska slaktas :( (det är inte mina får). Kommer sakna dom.

Brände hela handen på brännässlor också, för att knas hunden skulle sticka in i hagen så när jag skule stoppa honom "råkade" jag stoppa in hela handen i massa nässlor :( aj...

 

 

 


Fin dag

Blev en fin dag idag, rallylydnad med Dobby, promenader med Viggo. Har hälsat på mina nya bästisar, fåren :) Viggo slickade dom i öronen... Blev kameran med på kvällspromenaden:

Foto...

Fotografering med Malou: