mumsmums!

Gick en långrunda med Malou idag och tränade vid en lekpark. En hund på vardera sida hade hon, men hon var jätteduktig för det!

Jag har faktiskt varit lite duktig idag och bakat (om man nu ska se det som nåt bra?), supergod päronkaka blev det. Tog lite bilder också som kommer upp imorgon!

Rally, rally, rally!!

Precis kommit hem från sista tillfället på rallylydnadskursen! Shit va kul det är med rally, har verkligen fastnat för det.
Vi tränade massor på bana idag, vilket är precis vad vi behöver träna på.
Vi hann gå banan tre gånger och jag hann analysera lite vad vi behöver jobba på!
Front ska vi jobba mer på. Är han övertaggad så sätter han sig för fort = snett. Är han tvärtom otaggad och seg så sätter han sig också för fort = snett.
Vänstersvängarna tyckte jag gick jättebra, men nu när vi satte in dom i en bana så började han gå längre och längre ifrån mig, som om han är rädd att bli trampad på, så att han tillslut gör vänstersvängarna nästan en meter ifrån mig. Vi måste alltså träna vänstersvängar ihop med andra moment.

Något som däremot gick bra var det här problemet jag haft med att Dobby går bakom mig - jag hade bollen med mig. Efter vi hade gått första gången så fick han bollen som belöning, så nästa varv runt banan var han SUPERTAGGAD!

Jag har också tränat med Malou idag, guuud vad hon är rolig att träna, min supertant! Jag har bestämt att när dobby och jag fått våra tre godkända resultat i nybörjarklass (vem vet hur lång tid det kommer ta...) så ska jag starta Malou.
Det hon behöver träna på är att backa i front. När hon sitter i front och jag backar så hoppar hon in i fot :P
Vi behöver också träna lägganden, hon tar väldigt mycket tid på sig både upp och ner. Men jag vet inte hur mycket jag vågar slita på gamlingen :/

Något jag behöver träna på - att tänka på vad jag gör! Inte röra fötterna under moment, visa tydligt, vara förberedd på skyltarna så jag inte snubblar över dom, osv.

Självporträtt

Vi försökte oss på en Ceasar bild, men med två små fjantar (Viggo ser ut som en tuffsboll!) så blev det kanske inte så lyckat... Men Malou har rätt attityd!

Skämt åsido, jag tycker det är kul att ha bild på sig själv och sin hund!! hur ofta blir man själv fotograferad liksom?! Det finns nån slags oskriven lag om att man ska hata att vara med på kort, men jag tycker bara det är kul. Och det är absolut inte för att jag gillar mitt utseende, tvärtom. Jag brukar föredra bilder där man ser helknäpp ut xD

På lördag kommer jag att fota på örebro hundskolas 25 års jubileum, och då hoppas jag att många vill bli fotade tillsammans med sina hundar!

Anledningen till att jag garvar är att Viggo precis studdsat upp och fångat en fluga i luften :P

 


Presentation av:

Hönorna!


Och min personliga favorit


Fler kommer! :D

Nya bilder


Mamma som tagit bilderna - tack <3

Totally blond

TAAACK ALEXANDRA!! Håret blev PRECIS som jag tänkt mig från början. Okej, lite utväxt har jag kvar, men spela roll? Nu är det ljust!
Förutom bränt sönder min hårbotten (nejdå, så farligt var det inte ;)) så har vi tränat hund och ätit ben&jerry. Mys!!
Ignorera min frisyr, har liksom inte ens kammat mig x)

Dobby möter hund

I helgen hade vi alltså "Läsa hund" helg i göteborg, där vi spenderat två hela dagar med att studera och disskutera hundmöten. När det gäller hundmöten drar jag alltid paraleller till min egna Dobby, som ju har problem med andra hundar. Så för min del har det blivit mycket funderande fram och tillbaka om Dobbys beteende, och min förhoppning om att kunna skaffa en till hund framöver.

Och vad hände då igår, när jag som vanligt var ute med Dobby med tankarna helt upptagna av hundmöten? Jo, en liten lös hund kommer springandes på vägen, utan ägare. Det är samma hund som följt efter mig och Viggo flera gånger (även då utan ägare) så jag vet litegran hurdan hunden är. 
Eftersom hunden var ända ute på vägen så tänkte jag att jag måste gå hem med den, men så hade jag ju Dobby med mig!
Jag hann knappt ens tänka tanken så hade hundarna hälsat på varandra. Jag släppte Dobbys koppel så han inte skulle känna sig trängd.
Dobby hade tyngden på frambenen, lite stel, den andra hunden (en hane) något på bakbenen med svansen viftandes. Bägge hunderna riktar blicken något vid sidan om den andra. När Dobby nosat av ansiktet på den andra hunden går han ner i lekställning. Hundarna börjar sen springa omkring, för att sedan avbryta för att nosa i backen och kissa på buskar (kanske för att lugna ner tempot?).
Utan problem alls var sedan hunden hemma igen, lämnade mig och Dobby och Dobby sprang tillbaka till mig med glatt viftande svans.
"Titta matte, va duktig jag är" :D

Jag tjatar alltid om hur dåligt Dobby funkar med andra hundar, att han blir aggressiv och inte komunicerar, "läser av".  Men sålänge mötet inte sker på "hemmaplan" (tomt eller inomhus), så brukar han faktiskt bete sig som en någorlunda normal hund måste jag säga (om det nu inte är en typisk dobby-hatar hund). 
Problemet är Dobbys stora resursförsvar, där han hoppar över delar i språket och går direkt till "attack" när han tycker att han behöver. Han läser inte av situationen utan blir helt låst i sitt resursförsvar. 
Hur han ska kunna lära sig av med det vet jag ärligt talat inte. Men jag hoppas att genom BRA hundmöten (språkträning) så lär han sig att det FUNKAR att använda sig av språket. Att det ger resultat. Och ju mer trygg han blir i språket genom bra hundmöten, ju säkrare blir han i att använda språket istället för att gå till attack även i hemmiljö.
Det är iaf min förhoppning...

Säng från Pupstore!

Jag har ju glömt att berätta!
För ett par veckor sen vann jag en fototävling på pupstore. Jag fick välja en hundsäng som jag fick hem förra veckan.
Jag valde denna, puppia houndstooth house, i brunt, sååå himla snygg är den! Jättenöjd :D
Den ska jag spara tills jag flyttar, det kommer bli så snyggt med den. Jag tror det kommer bli en favorit säng också, för den var väldigt mjuk och go, och till Dobbys stora förtjusning följde det med en matchande hundben-leksak.
När man beställer från pupstore brukar man få med så fina hundgodisar också, och denna gång fick jag jättesöta hundkex och en gullig mini-muffin :D och dom luktar så gott så jag skulle vilja smaka själv!!

Viggo är nöjd ;)

Jag fotograferar på jubileum!

Den 3 september så firar Örebro hundskola 25 års jubileum. Dom kommer att bland annat att ha freestyle uppvisning, agility uppvisning, lydnad, hundparad, skydd och mycket mer. Även försäljning och sedan grillfest på kvällen.

Jag kommer vara där och fota/sälja bilder!! Jag kommer nog också att ha ett lotteri med fotografering och olika inramade bilder som vinst.
Hoppas att DU kommer!
Lugnande signaler

I helgen var hela hundinstruktörgänget på läsa hund helg i göteborg. Vi har så himla kul tillsammans! Och shiet vilken bra helg, nog bästa helgen på hela utbildningen. Jag lärde mig så otroligt mycket och det var så intressant.

Det är ändå svårt att använda sig av allt detta i praktiken tycker jag. Man tänker så mycket när man sitter där och lyssnar, men sen sjunker det ner nånstans i bakhuvudet. Det gäller att öva sig hela tiden i att läsa hund, och prova sig fram med signaler.

Imorse låg Dobby och jag i sängen och gosade, alldeles nära varande. Jag hade armen runt honom och kliade honom på magen. Då började han morra. Dobby morarr väldigt lätt och mycket, men oftast inte av välbehag. Jag funderade lite, sen vände jag bort huvudet, blundade och gäspade. Dobby slutade direkt morra, sträckte fram huvudet och slickade mig i mungipan. Sen fick jag fortsätta klia honom på magen.

Rally träning på kumla bhk

Har precis kommit hem från rallylydnadsträning på Kumla bk. Det var massor av hundar där, vilket är precis vad Dobby behöver träna på.

Jag har kommit fram till att vårt största problem är fokusen. När Dobby har fokus på mig så gör han i precis allt jag ber. Dom flesta moment sitter!
MEN - tyvärr så låser han sig väldigt lätt på omgivningen, och då spelar det ingen roll vad jag gör, det går inte att få kontakt med honom. Jag har testat med smackljud, hans namn (som han alltid lyssnar på annars), att pilla lite på honom, börja backa eller gå åt ett annat håll, att vifta med godis framför nosen på honom. Det enda som funkar i det läget är att vänta ut honom, och det kan ta ett tag innan han "släpper" vad det nu var som fångade hans uppmärksamhet (annan hund oftast).

Så det jag gjorde i dom lägena nu på träningen var att träna kontakt och belöna minsta lilla. Men det går ju inte att göra på tävlingsplan! 

Det är helt enkelt träning, träning, träning som gäller. Ju mer vi tränar i den miljön, ju bättre kommer det säkert att gå! Men jag är ändå lite nervös nu när vi anmält oss till tävling... Risken är ju ganska stor att han kommer låsa sig på samma sätt på tävling.

En sak som oroade mig lite också var att när mamma och Viggo gick iväg blev Dobby jätteorolig och helt låst. Men när han såg dom igen blev han jättetaggad och började gå skitfint! Betyder det att jag alltid ska ha dom med mig ståendes utanför banan? :O

Man ser liksom så tydligt på Dobby när han är fokuserad och inte, svans upp eller svans ner. Har han svansen ner är det bara att glömma, har han svansen upp är han oftast taggad och alert.

Men en positiv sak är att jag pratade med en på träningen och hon sa att domaren på tävlingen är väldigt noga med att se till att inga hundar får gå för nära banan, det känns bra!

Börjar dra ihop sig för tävling

Så var det gjort. Nu finns ingen återvändo. Dobby och jag är anmälda till tre, just precis - TRE! starter i rallylydnad.

Rent teoretiskt skulle vi kunna få tre godkända resultat i nybörjarklass redan i år. rent teoretiskt alltså. Då har man inte räknat med att lilla gubben blir osäker när andra hundar är i närheten och helst går bakom matte, utför alla moment ytterst försiktigt, och ibland låser sig på farligheterna runtomkring.
Men man kan ju alltid försöka! Och som Karin (instruktör) sa på rally kursen igår - man måste ju inte vinna varje gång. men jagvill sååå gärna att det ska få gå bra för gubben min!
Fast jag är lycklig bara vi tar oss igenom banan såklart ;)

Spännande blir de iaf, jag längtar :D och mycket träning innan dess nu!

Rallylydnad banträning

Förra veckan så tränade jag hel bana med Dobby för första gången. Det är första gången han går banan, och det är första gången vi går så många moment utan att belöna (jag belönar inte förrän i slutet). Tyckte det gick okej ändå, fast nu var vi ju på hemmaplan. På kurs går det liiite sämre, så jag kan ju bara tänka mig hur det kommer gå på tävling :/ Men vi tränar på och håller tummar och tassar! Och imorgon är det träning på Kumla bhk så då får han träna med störning :)


Musikvideo för hundälskare


Minxdesign

Nån som kollat minxdesign.se? Otroligt fina halsband gör hon, och till bra pris (enligt mej)! På kennelblagul.blogspot.com kan man ni vinna ett halsband från minxdesign! :D

http://4.bp.blogspot.com/-857JqyF1ZpE/TivgnBshyjI/AAAAAAAAEu4/ulSw6gOnP1c/s1600/halsb1.JPG


Rally kurs

Åh idag var det helt underbart på rallylydnadskursen! Dobby var jättetagad, och gjorde ALLT som jag bad, pigg och alert. Han morrade ingenting eller surade mot dom andra hundarna :D

Vi tränade med extern belöningar idag, vilket jag tyckte var väldigt intressant då jag aldrig tränat så förut. Men i rallylydnad är det ju väldigt smart då man kan placera belöningen utanför banan, och dessutom är det ett bra sätt att träna upp uthålligheten att utföra flera moment efter varandra innan belöning. 
Dobby tyckte att det var väldigt kul också! Såfort han förstått grejen så verkade det peppa honom att han visste att belöningen fanns där och han skulle få den bara han gör det jag ber och väntar på varsågod.

Jag gjorde också en fuling och tog med Dobbys favvoboll. Jag visade honom den innan vi åkte, sedan hade jag den i fickan hela tiden. Han visste att den fanns där, men han fick den aldrig (A) matte kan vara så ond ibland. Men han verkade nöja sig med korv ;)

Rallykurs är verkligen jättekul, nu hoppas jag att rallyträningarna ska komma igång också!

tillbaka till medeltiden

Nu har det hänt grejer!

I helgen var jag hos Zandra. Viggo fick följa med. På lördagen åkte vi på rallylydnadstävling. Lystra skulle ha gjort sin debut, men hon fick vattensvans DAN INNAN (!) så Lova fick åka med istället. Det gick bra för Zandra och Lova, dom samlade ihop två till godkända resultat i nybörjarklass (alltså samanlagt 5 godkända resultat).
För mig o Viggo, njaa... vi tävlade inte ens! Men ändå gick det skit. Han var helt stresso och skällde på alla hundar. han  lugnade sig efter en stund, men fortsatte ändå att skälla ut vissa hundar han valt ut som "mobboffer".
Mot slutet var han riktigt duktig för att vara Viggo, men ändå helt okontrollerbar om man jämförde med alla andra hundar där.
jag testade också att träna lite rally med honom där, och nej, vi ska inte börja tävla. Inte så mycket som en blick kunde jag få.

I måndags var det rallykurs med Dobby. Gick bra, men vi har fortfarande samma problem som innan. Han gör allt jättebra ibland, och ibland så bara vill han inte. Vill han inte så vill han inte helt enkelt.

I onsdags var jag hundvakt till Dolly och Sixten. Gick jättebra :)

Igår så åkte jag och Alexandra, Dobby och hennes hund Gizmo (mamma och siv var med också) till arboga och gick på medeltidsmarknaden och riddarspelen :D
Vi träffade Dobbys uppfödare på riddarspelen (eller uppfödarens mamma egentligen, men hon hjälpte till med valparna), och hennes dotter red i riddarspelen. Det var riktigt kul att se faktiskt, och det var kul att få träffa dobbys uppfödare igen, det var så länge sen :D
Dobby trodde att han var med i spelen, han utmanade hästarna såfort dom red förbi oss. Han fick väl tråkigt knäppisen :P

Idag ska jag ha butiken, så nu blir det jobb för mig! :D trevlig helg alla ;)

på väg

påväg till rally tävling med zandra. lystra har troligen fått vattensvans stackarn, så det blev lova som fick följa med istället. viggo håller henne sällskap i baksätet
 


Har skickat iväg två foto beställningar

Har skickat iväg två foto beställningar (yes, lite inkomst!), sitter i bilen påväg till Zandra, och Viggo skäller i baksätet. Härligt :D


Borta bra

Nu har jag varit iväg igen. Var hos Kornélia (en kompis från hundutbildningen) från torsdag tills i söndags, då Kornélia fyllde år. Det är så roligt att vara hos Kornélia, jag hoppas att jag ska dit snart igen :) Ingen hund hade jag dock denna gången, mamma fick för sig att hon inte skulle släppa iväg Viggo... Men när jag blev hämtad på söndagen så tog mamma dobby med sig, så han fick hälsa på kornélia Dilba. Det gick mycket bättre än jag trott! Dom var jätteduktiga med varann. Dilba var jätteförsiktig, hon som älskar hundar, och dobby skötte sig hyffsat han med. Han sa ifrån en gång när han tyckte Dilba var närgången, så blev han lite feg efter det. Jag blev lite till mig också och försökte peppa honom, det ska man ju INTE göra ("tvinga" ihop hundarna).
Men tillslut så vågde han sig iaf nära Dilba igen och nosade i baken och gjorde lite lekinviter, så då bröt vi :) Fin vovvarna!! Va glad jag blev :)

På torsdag eller fredag bär det av igen, till Zandra med vovvar i kungsör. Det ska blir riktigt kul :) Det brukar alltid bli riktiga hunddagar hos Zandra med både det ena och det andra :p Viggo ska med :)

Sen ska vi iväg på läsa hund utbildning i göteborg den 19-21 augusti. Mycket resande bir det nu för mig :) Men ingen hund tar jag med då.