Hundkurs

Har haft andra tillfället på kursen. Det går bra, det är roligt. Men verkligheten slår mig ibland, hjälp, dom förväntar sig att jag ska svara på frågorna... det brukar ju vara jag som ställer frågor! xD Men förutom mina krav på mig själv så tycker jag att det är jättekul att hålla kurs. och alla fina vovvarna är såå duktiga!
Det här är ju faktiskt min allra första kurs som instruktör. Lite överseende får man ju ha ;)

Skällande hundar

åhh nej, nu mötte vi hundar igen.
Dagens plus är att skiter jag i Viggo så kan jag iaf hålla ordning på Dobby. Och Viggo är ju egentligen mammas hund nu (a). Dessutom gick det faktiskt hyffsat att gå med dom förbi hundarna för Viggo kastade sig inte som han brukar (dock så skäller han så man blir halvt döv).
Jag blir tokig på det här med hundmöten, får lust att bara skita i allt. Jag har verkligen försökt i ÖVER tre år att träna bort det, och nu går det bra med Dobby, då ska Viggo hålla på o krångla. Och hur mycket man än tränar och tränar så funkar det inte om man möter hundar en gång i veckan.
Och det värsta är hela tiden vad andra tycker. Vad dom säger och hur dom tittar på en. 
Och nu ska jag vara hundinstruktör också, och föregå med gott exempel eller nåt sånt. Ja mina hundar skäller på andra hundar, och alla i byn vet om det. Skäms på mig.

Freestyle kurs

Igår var Dobby och jag på freestyle kurs i Kungsör. Dagen började inge vidare med att jag försov mig och vaknade 30min innan vi skulle åka... Men vi kom iväg, och vi kom i tid!

Dobby var lite mobbad då det på kursen deltog fem golden retriever... Det var Dobby och chihuahuan ludde som var lite utanför xD

Vi fick börja dagen med lite följsamhetsövningar, innan vi gick in för teori. Vi fick fem olika trick som vi sedan gick ut och tränade på. Vi fick också testa att sätta ihop tricken till kortare "program".
Det var kul och intressant att få lära sig hur det går till när man sätter ihop programmen till freestyle,  och det var inte alls så krångligt som jag fått för mig. Jag trodde man behövde kunna 100 olika moment och sätta ihop till ett program på flera minuter, men så var det ju inte alls ;)

Vi hade sedan ännu mer teori, ett till praktik pass där vi tränade på fyra nya trick, teori igen och sedan fick vi sätta ihop ett eget kort program som vi visade upp i slutet.


Dobbys och mitt program va: Spin (backa runt mig), framför mig, upp på bakbenen och backa ifrån mig, hoppa över benet så att han hamnade bakom mig, upp på min vänstra sida, gå några steg och sedan snurra ifrån varandra. Men han fick ha sin nya leksak och blev så uppjagad så han bara stod på stället och snurrade när jag försökte få honom att göra spin, så vi sket i den :P
Ann-Sofie som var instruktör filmade, så har ni tur kanske ni får se på film xD

Jag är jättenöjd med dagen, och speciellt nöjd med Dobby! Han satt i sin bur hela tiden på teorin och var helt tyst. Älsklingen <3

Problemet med flera hundar

största problemet med att gå med alla tre hundarna på en gång, är att krångel Viggo hela tiden trasslar in sig i kopplet och man hinner knappt trassla ut honom innan han hunnit trassla in sig igen.
Näst största problemet är hundmöten, med tre hundar som inte är särsilt bra på hundmöten. Okej, hundmöten kommer nog på första plats, men koppelgrejen är också irriterande!
Precis kommit in från en sen långpromenad i mörkret.

När jag gick med Dobby och Viggo tidigare idag så mötte vi två hundar (brukar försöka undvika hundmöten när jag går med båda) och det gick väl ungefär såhär:
Dobby har blivit så duktig så han gör inget. Viggo är tyst en stund och "laddar", sedan börjar han skälla. Jag belönar Dobby för att han är tyst. Sen får jag tyst på Viggo och belönar honom, då sätter Dobby igång. Jag blir irriterad och säger åt Dobby att sluta (vilket inte går med Viggo, men Dobby har tränat såpass mycket), vilket han gör och får belöning för det, då börjar Viggo skälla...
Ungefär så håller det på tills hundarna gått förbi.

Jag har en retriever

Dobby hitta en liten pinne på morgonpromenaden som han tog med hela vägen hem.

 


nya klockan

Var ivär och köpte massa saker till kursstarten. Mattor åt hundarna att ligga på, filtar ifall nån fryser (vi ska va i ladan) och en klocka så jag kan hålla koll på tiden.
Jag älskar min nya klocka!!!


Kursstart!

Tack vare en blocket annons så börjar det nu ramla in anmälningar till kurserna jag ska hålla för utbildningen! Jätteroligt och spännande! och varje gång telefonen ringer blir jag lika nervös :P
Har nästan fyllt bägge kurserna nu (beror på vissa som inte svarat på mejl ännu om vilken kursstart), har iaf fått 9 anmälningar! 
Två valpar har anmält sig, och ungefär hälften av alla deltagare är män, är inte det lite udda ;) Men kul!
Första kursen startar på torsdag, gissa om jag är nervös!

100 sätt att använda ägg

Var precis hos hönsen och fick med mig 6 stycken ägg in. 6 ägg på en dag! Så många ägg hinner man ju inte äta :S Vi har seriöst ägg i hela kylen!
Ett grönt såklart, tack Skäggis ;)

Nya halsband... - igen

Dobby och Viggos halsband har kommit nu!!
Jag blev väldigt nöjd, speciellt med tanke på priset. 100kr inklusive frakt!
Speciellt Dobbys blev jättefint, skinnet är så mjukt och skönt. Riktigt snyggt sytt också.


Debuten!

Tänkte berätta lite om helgens äventyr!

Dobbys och min första tävling alltså. Allra första. Någonsin.
Jag var ganska inställd på att det skulle gå skit faktiskt. Och jag var ganska okej med det. Vi skulle testa på, ha kul, och hejja på Zandra och Lystra. Men det gick så jäkla mycket bättre!
På träningen på BHK i fredags gick det så himla dåligt, Dobby gick runt och tyckte synd om sig själv med svansen mellan benen och stirrade omkring sig. Jag fick ingen kontakt med honom alls och dom flesta moment gick uselt.
Det är så himla trist för allt går så bra hemma. Han kan det ju. Grejjen är ju det där med nya platser och nya hundar. Och det påverkar nåt så enormt.

Men när vi kom fram till Billinge BK på tävlingsdagen så var det nånting som var annorlunda. Dobby hade svansen stolt på ryggen, såg sig omkring med självsäkerhet och betedde sig som "det är jag och matte mot världen". När han började skälla mot en annan hund blev jag faktiskt riktigt glad, för det betydde att han inte var blockerad och låst. Att bryta honom när han skäller är sååå mycket enklare än att bryta honom när han är blockerad!
Så det var tuffa, självsäkra, sur-Dobby jag fick med mig på tävling igår. Och tur var väl det. För annars hade vi aldrig åkt hem igen med 88 poäng ;)


Rallylydnadstävling, Debut

JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!
ADHD hos hund?

HAHA nu vet jag vad det är! Dobby har ADHD.
Ärligt talat, varför skulle inte hundar kunna ha det? Egentligen.
Hittade denna lista för ADHD hos hund:

"Hos vuxna hundar över hälften av följande:

1. Uppvisar aldrig eller sällan stolthet över något utfört, svarar sällan med svansvift på beröm och har inte tid att äta belöningsgodiset.
2. Klarar inte mer avancerade beteendekedjor, inlärda så som naturliga. 
3. Kan ofta sitta ensligt med spänd kropp och gny, svarar inte på beröring och uppmuntran.
4. Stressas ofta av flera leksaker samtidigt och kan i timmar springa runt med alla leksaker, dra i sin filt, krafsa i bädden för att sedan återupprepa. öhh, ja, därför har han leksaks förbud :P
5. Saknar behärskning av beteenden som inte lämpar sig vid tillfället. Kan ex ofta kissa inne, skälla mot människor, plötsligt bita en äldre hund i benet, bajsa på bussresan, morra mot ägaren osv. Japp
6. Ständig stress efter nöjen, letar konstant pinnar, bolltokig, kan inte gå lugnt på promenaden. Stämmer till viss del
7. Blir lätt frustrerad, uttråkad Japp
8. Lättdistraherad, svårt att fokusera koncentrationen längre tid, "glider lätt iväg" i tankarna Jo
9. Ofta kreativ, intuitiv, hög intelligens Dom säger det
10. Svårigheter att följa grundläggande uppfostran och sociala koder, trots god lydnad kastar den sig före ut genom dörren, leker lekar med andra hundar trots att dessa visar ogillande - inte på grund av bristande träning.   Eller hur 0:)
11. Otålig; låg tolerans mot frustration Japp
12. Impulsiv, ljudlig Jo
13. Nervös inför miljöer, underlag, människor, hundar o ljud trots god vana och miljöträning. Japp, dock sen miljöträning
14. Visar stark rädsla i vardagliga situationer. Beror på vad man menar med vardagliga
15. Känslo-svallningar, ena stunden skarpt aggressiv och nästa mycket glad. A hyffsat
16. Rastlöshet Japp
17. Maniska beteenden, mathysteri, bolltokig, hundgalen m.m. Något :P
18. Upplever inte beröm förstärkande och har svårt att se att den gjort rätt Vet inte riktigt hur jag ska tolka det, men han tar inte emot enbart beröm iaf
19. Tror sig vara ogillad där andra hundar uppskattar den, tror sig vara älskad trots att andra hundar morrar, tolkar överdrivet ofta matte/husse som arg öhm? vet inte. Har dock lätt att övertolka signaler som hotfulla
20. Familje/släkt-historia med samma symptom. " vet inte så mycket om det

Dock så har han blivit mycket bättre med åren. När han var yngre, ojojoj, han var out of control.Allt eller inget

Har lite smått panik just nu. Precis hemkommen från rallylydnadsträning på brukshundklubben. det gick skit.

Alltså jag har egentligen inte panik, inte för min skull iaf. Jag har bara tänkt testa på att tävla för att det verkar så kul! Men det vore ju såklart roligare om man kunde få lyckas. Speciellt om Dobby kunde få lyckas. Det vill jag verkligen för honom.

Vi tränade på bana med andra hundar, dobby och jag gick banan 4 gånger tror jag. Ingen av gångerna skulle ha blivit godkänd, och då hade jag ändå godis med mig på banan :P
Men det känns inte som att det finns nåt mer jag kan göra. Allt sitter superbra hemma, han kan alla moment, och han håller en hel bana. Problemet är att han låser sig när det är andra hundar med. Han kunde gå skitsnyggt 10meter med jättebra kontakt, sen tvärnita och stirra på en hund och inte gå att bryta.

Lösningen vore ju massor av träning ihop med andra hundar. Massor massor massor. Men jag har liksom lite svårt att ta mig härifrån. Lite svårt att få till den träningen.

Så jag tror att söndag blir lite av ett test. går det helt skit och han visar att han verkligen inte vill, då ska jag inte fortsätta tvinga honom. För vad tjänar det till att lägga ner massvis med träning på att få hunden att kunna jobba med andra hundar i närheten, om hunden egentligen inte alls vill? Han kan få fortsätta va som han är, som han alltid har varit.

Det komiska var att när vi åkte därifrån sa pappa "Dobby va duktigast, han var den enda hunden där som inte skällde en enda gång!" Haha, eftersom Dobby är så jäkla skällig i vanliga fall! Alltid något...

Nu ska jag trycka i mig choklad och försöka tänka på nåt annat!!

Namnhalsband!

Jag har ju blivit helt galen i halsband - jag menar helt beroende! Men en bra sak för min plånbok är att Erika tipsade mig om dessa halsband, som kostar 100kr inklusive brodyr och frakt!
Jättebra pris tycker jag! Hon har en del roliga tyger också, jag valde guld till Viggos, och läder till dobbys.
www.textildesign.dinstudio.seJag har också halsband från minxdesign.se och vibri.com som jag är jättenöjd med!


dagens äggskördJag tror det är skäggis som lägger dom gröna äggen! Knasiga ägg från en knasig hönaTävling snaaart :S

på söndag på söndag, hur ska detta gå...

Erika med vovvar var här i måndags, och då gick det faktiskt väldigt bra med Dobby. Vi kunde gå med alla tre vovvar tillsammans :D Dom fick hälsa lite på var sin sida om hagen också, dom var jätteduktiga och hälsade så fint! Det är svårt för mig att tänka mig min lilla aggressiva ekorre ens vara sådär nära en annan hund.

Och igår var Alexandra här med Gizmo, och det gick också bra. Dom börjar nog vänja sig vid varandra nu, dom har fått stå ut med varandra ett tag :P Fast Dobby tycker Gizmo är dryg ibland och Gizmo tycker nog att Dobby är en skittråkig gubbe!
Alex och Gizmo hade klickerträning först, där Gizmo i ett av passen fick en klicker i huvet istället för en godis. Så kan det gå i klickerträning när man blir för uppspelt! xD

Sen tränade vi lite rallylydnad, fast bara enstaka moment. Det blåste ju halv storm så ingen ide att plocka ut skyltarna, och jag lyckas inte komma ihåg mer än två moment åt gången i huvudet :P
Jag vet iaf nu vad jag ska ha med på söndag! kötbullar!! och sen smeta in hela byxorna... Nä, men köttbullar funkade perfekt här hemma iaf, möjligt att jag kan behöva ta med nån leksak.


Ellie Goulding


psykologi var det ja

Jag kanske ska berätta lite om helgen! Vi hade ju utbildning i helgen, psykologi. Tre HELDAGAR psykologi. Jag känner mig helt störd.

Vi har fått låna andras hundar och träna med, och instruera varandra i övningar. Vi har också hållt övningar inför grupper. Vi har blivit filmade när vi hållit i övningar och fått kritik. När vi hade grupper fick vi utvärderingar av deltagarna.
Vi har haft grupparbeten, diskussioner och annat.

Jag kan ärligt säga att jag blundade när vi såg min film. Men jag fick ändå helt okej kritik, och det var inte så farligt. Men att se sig själv på film, usch :(

Men det jag egentligen fått jobba med den här helgen är mig själv. Jag har insett hur mycket jag har gått frammåt det senaste året, inte bara inom hund, utan när det gäller människor, och när det gäller mig själv. Jag har gått frammåt så otroligt mycket. Ni kan aldrig ana vart jag var förut, hur jag var. Jag vågade knappt GÅ på kurs, nu HÅLLER jag kurser. Och jag har jobbat så otroligt för det.
Men jag har också fått ett slag i ansiktet av verkligheten att hur mycket jag än gått frammåt och fått kämpa, så räcker det inte för andra. Inte för alla andra.

Men vet ni vad? Jag har inte slutat utvecklas. Jag kan fortfarande gå frammåt, och det tänker jag göra. Sådetså.

En sak till har jag lärt mig, att jag har underbara vänner som stöttar mig no mather what. <3

gröna ägg?....

Kolla va duktiga hönor vi har! Det här är dom första äggen vi fått (förra fredagen). Nu har vi tom fått gröna ägg :P Vem vill smaka?...


Badkruka? nehe...

Varje gång vi går förbi ån (som tydligen heter bajsån...) så ska Dobby bada. Han blir helt besatt. Problemet är bara att varken han eler jag kommer ner till vattnet. Så där står han och gråter.


Idag fyller Dobby år!! Min lilla skrutt är...

Idag fyller Dobby år!! Min lilla skrutt är hela 6år gammal. Och jag är inte ens hemma! Hoppas mamma och pappa grattar honom ordentligt...


Min supertant

Min älskade Malou gumma, över 9 år, gatuhund från spanien, tränat rally i ett par veckor. Du är så go gumman!! Kolla vad lycklig hon är


Nya jeans

Igår var jag med mamma till marieberg köpcentrum,
träffade
brorsan och hans flickvän och fikade!

Jag skulle inte ha nåt, men det blev ändå ett par jeans...
Men va gör man liksom, om m an snubblar över dom ;)

Efter att hela sommaren ha bott i shorts och mjukisar så höll jag på att bli TOKIG i mina stuprör, så när mamma hittade dessa jeans så bytte jag om till dom direkt :P

Porträttfotografering - Gizmo

Under jubileumet på örebro hundskola så smet vi iväg och knäppte några bilder på Alexandras Gizmo. Jag ville testa hur det blev med reflexskärmen. Jag är nöjd med ljuset, men tyvärr så får man ju kisande ögon pga att ljuset blir för starkt. Jag har en vit reflexskärm också, men den reflekterar inget alls :/

Gizmo snyggingen har på sig sitt nya halsband också som han fick av mig :D


NärbilderSveriges sötaste hund

Vet ni om att fredrik och filip efterlyser Sveriges sötaste hund till sitt program breaking news? Jag skickade in några bilder på Viggo. Mycket kan man säga om Viggo, men är det nåt han är så är det iaf söt!! Fast just nu ser han lite rolig ut i sin lejonklippning (alla frågar om han gått upp i vikt :P)

På tal om söt, kolla den här mastiff valpen som var med igår på örebro hundskola!! Så otroligt söt :D


snygging!

Här är Dobbys nya halsband! Han blev så snygg ;)En riktig hundfest!

h.e.r.r.e.g.u.d vilken dag! Alexandra och Gizmo har stannat här sen igår (HA! det trodde ni inte va, Dobby+Gizmo=sant!!). Vi började med twilight kväll, godis och chips. Dobby och Gizmo funkade faktiskt hyffsat ihop, Dobby har gått MYCKET frammåt sedan vi skaffade Viggo. Nu använder han språket istället för att bara gå på. När Gizmo backar så backar Dobby. Han har inte bara flugit på heller utan synlig anledning som han kunde göra mot Viggo förr.
Ett par gånger rök dom ihop, och Alexandra och jag kom fram till att det var när dom hamnade i trånga utrymmen. Mellan soffbordet och soffan tex. Dobby sa ifrån, och Gizmo gav igen, vilket Dobby INTE är van vid. Men det blev mest att dom stod och skrek (i lite smått panik, ingen visste riktigt hur dom skulle bete sig). Det räckte att sära dom och sen släppa ihop dom igen = såfort situationen var över upphörde "bråket". Inget gruff alls efteråt! Sån var inte Dobby med Viggo, kunde gå och sura hur länge som helst.
Men dom var iaf jätteduktiga med varandra också, Dobby vek undan massor istället för att gå in i konflikt, och Gizmo lärde sig att om han la sig ner så gick det mycket bättre.
Hundarna har tom kunnat sova bredvid varandra! och släppa ihop dom på morgonen var inga problem.

Iaf, nu har vi kommit till idag! Jag, mamma, Alexandra och Gizmo åkte iväg till örebro hundskola på 25års jubileum. Det var MASSOR av hundar där (antagligen fler hundar än människor). Vi hade ett bord med foton och sålde lotter. Fick ihop lite pengar men i längden gick vi nog back :P

Vi gick tipspromenad och ÄGDE! (fast vi vann inte, konstigt nog ;)), sedan var Gizmo och jag med på hundrace, och ÄGDE! (fast vi vann inte det heller). Hunden som vann hade 4sekunder och Gizmo sprang på 5sekunder, det tycker jag var bra gjort! (dessutom så var hunden som vann en shäfer, och Gizmo en pudel/papillon... liite kortare ben).

Alexandra och jag var superseriösa, stretchade innan, köpte en korv till Gizmo att locka med, och gjorde värsta kuppen (Alexandra fick smyga ner och ställa sig vid målet). Ändå vann vi inte! Jaja, vi gick iaf in för det ;)

Bilder kommer imorgon från alla uppvisningar!! (Har tyvärr inga bilder från när vi sprang, det hade ni gärna velat sett va ;))

Hår bilder!

Här kommer några bilder Alexandra tog när hon blekte mitt hår. Vi satt utomhus och gjorde det (dom bilderna där jag har det roliga hättan på mig).
När jag står i duschen så är det för att vi upptäckte att det fortafarande var oranget där bak, så jag står och väntar xD Dobby står bredvid och vaktar mig!
Alexandra tog före och efter bilder också, längst upp till häger!

Halsband från minxdesign!

Dobbys halsband är klart! Och det blev så snyggt! Nu hoppas jag bara att det kommer passa också :S Kommer förhoppningsvis imorgon.
Gissa vilket som är Dobbys xD


Halsbanden är från minxdesign.se, och kostar 250kr (inklusive frakt). Dobbys halsband har också en reflexpasspoal längs bandet så att han ska synas i höstmörkret :D (kostar 25kr extra).