Intressekoll! Hundförar-logga

Jag har gjort en del loggor (för hundkurser) men har börjat få förfrågningarr från privatpersoner. Man skulle då kunna ha sin "logga" på tex. blogg eller hemsida, på kläder eller träningsväst osv. Du kan ha ditt och hundens namn, din bloggadress, en ras, ett ordspråk eller liknande.

Jag funderar på att ta typ 150kr för en logga, nån som skulle kunna vara intresserad?
EXEMPEL:Träna träna träna

Ska man kunna tävla måste man träna! och ska man plötsligt tävla inom en vecka måste man hårdträna!
Så Malou och jag har idag fokuserat på "stå", eftersom hon ibland lyfter rumpan en decimeter innan hon slår ner den igen.
vårat problem är att när väl "stå" sitter som en smäck så försvinner stabiliteten i "sitt". Jag tar in henne i fot och hon studdsar upp och ner som en jojjo...
Så träning av "stå" i kombination med stadga i "sitt".

Hon skulle behöva träna in ett bättre läggande, men jag tycker så synd om tanten. hon är så stel så det tar henne en kvart att lägga sig ner, och en kvart att resa sig upp. Så jag skiter i den träningen och hoppas att det inte kommer med så mycket lägganden (a
Hon skulle dock behöva lära sig att lägga sig "rätt ner". Nu så lägger hon sig ner på sidan, vilket ju bara gör det svårare för henne! men det får bli ett senare projekt.

Dom andra hundarna flyter med, tex så har Dobby fått träna på sittande från liggande. Liten om han är ställer han sig gärna upp emellan - ajabajja!

Hej mitt vinterland

Wow vilken vinter man haft då, snarare vår sedan i november. Men idag fick vi oss en frostvacker vinterpromenad!Rallylydnadsdebut

Nja ite för mig, men för Malou!
Har precis anmält henne till en rallylydnadstävling! Inoff, så det gör iget att hon inte har någon tävlingslicens.
Det ska bli såååå spännande att se hur gammelgumman reagerar, och fungerar på tävling!!

Köttbullelydnad - onaturligt och ologiskt?

Har fördjupat mig i en del cm disskusioner dom senaste dagarna. Har dock inte lagt mig i, man lär av sina misstag! Skulle dock vilja dela med mig av några tankar.

För mig handlar det om inlärning, ingenting annat. Orsak och verkan, ett beteende leder till en konsekvens, ett ting, plats eller person osv. kan kopplas ihop med en förstärkning eller ett straff. Inlärning.
Dom som förespråkar cm´s metoder argumenterar ofta med att det han gör är "naturligt". Det är naturligt för hunden, han pratar på deras språk, använder sig av hundens egna metoder. "Dom" argumenterar också ofta med att alternativet, "köttbullelydnaden", använder sig av för hunden ytterst onaturliga och ologiska metoder, belönar, förstärker, lockar och lär om. Vargar använder inte klicker på varandra!
Men jag kommer återigen tillbaka till det där med inlärning. Båda metoderna handlar om inlärning. Och hur skulle inte inlärning vara naturligt för hunden? Vargen måste ha otrolig inlärningsförmåga bara för att överleva! Detta har sedan bevarats och avlats fram hos hunden. Inlärning är naturligt!
Och tro det eller ej, men det cm håller på med är i grund och botten också inlärning. Bara förklätt i finare ord som "ledarskap", "dominans", och "energi". Får man en individ (hund eller inte) att minska/sluta med ett beteende så handlar detta om en inlärning via bestraffning (och observera här att jag använder betydelsen av bestraffning - beteendet minskar). Och oavsett om detta sker genom att sprka/dutta hunden i sidan (Nej det spelar ingen roll om han sparkar eller inte, kontentan är fortfarande att han måste sparka tillräckligt hårt för att det ska upplevas som ett sånt obehag att beteendet minskar), strypa den, stirra ut den, stöta till den, lägga ner den på sidan osv. osv. så är konsekvens fortfarande att beteendet minskar och en inlärning har skett.
Precis lika naturligt som om det skett med en köttbulle.

Sen är det väl upp till var och en om man vill träna med straff eller förstärkning. Men man kan inte komma och säga att det är mer naturligt att strypa en hund eller lägga ner den i backen bara genom att kalla det "dominans" istället. 
Positiv belöningsbaserad träning är i sånt fall minst lika naturligt! Nej, vargar viftar inte med köttbullar framför varandra, men dom, liksom hundar, lär sig via konsekvenser. Oavsett om konsekvensen är en kick av cm, eller en köttbulle.
Och vargar stryper inte varandra, slänger ner varann i backen, eller kickar varandra heller. Det är inte ett naturligt beteende, och handlar om straff, inget annat. Han kan kalla det dominans, ledarskap eller energier, men det är kort och gott användning av positiv bestraffning. CM, läs lite inlärningspsykologi.

Nu kalasar getterna på julgranen...

Nu är julen slut, och där blev julgranen getmat. Recycling!


Skaffat daghund!

Jag har gått o blivit dagmatte! Sasha, en golden retriever tik på 1.5år är här på sin första dag idag. Då kan man ju fråga sig hur det funkar egentligen, med ett Dobby monster i huset?! Jo jag kan säga det att polisen ligger och sover i sin bur intill mig, och Sasha sovver inne i köket. Dobby verkar faktiskt väldigt förtjust i Sasha, men hon får ju inte komma för nära hans resurser. Sålänge omgivningen är neutral så är hon rätt kul faktiskt!
när jag tog in dom i huset så började dom med att busa runt, vilket förvånade mig lite då Dobby inte leker med stora hundar (inte ens med Malou). När Sasha sen gick o la sig så fortsatte Dobby göra lekinviter och försöka få igång henne.

Sedan var det ju då en hund till som skulle in i "mixen". Malou sov nämligen på övervåningen när Sasha kom. Malou är tydligen viktig för Dobby (?) för efter det blev stämningen mer spänd. En gång blev han sur på stackars Sasha, som hade gjort misstaget att lägga sig under Dobbys lek & godis låda. Ajaj! Men då åkte han ut.

När vi är ute är det en helt annan hund! Han och Sasha busar runt, går fint i koppel och delar luktfläckar.


Roligare promenader?

Med Dobby lös i lina på morgonpromenaden så försökte jag mig på lite träning. Att lägga in lite tricks, konster och inlärning brukar piffa upp promenaden, men idag så ville Dobby bara inte. På varje kommando ställde han sig och stirra in i skogen, eller gick iväg o pissa. Peppad matte försöker igen, med ännu gladare röst, piggt glatt kroppsspråk och massor av godis. Dobby blir ännu mer anti och matte blir sur och går därifrån. Dobby trippar efter.

Men skam den som ger sig! Efter ett tag fick jag en ide. Dels för att jag vill testa lära in stanna (under gång/promenad) på annat sätt än vi gjort förut då det inte sätter sig som jag vill, och dels för att det skulle bli som en lek där Dobby måste lista ut vad han blir förstärkt för. Jag började alltså att klicka in "stanna".
Han brukar nämligen stanna automatiskt om han kommer för långt ifrån mig, eller om han ser eller hör något. Klick + godis. Förvånad Dobby blev belönad för nånting nytt!
Efter en kort stund var han mer taggad, hade full koll på mig, och bjöd på fina tvärnitar där han "frös" i rörelsen.

För att i början få igång honom att bjuda mer så stannade jag några gånger och belönade för att han stannade. Snart började han stanna av sig själv. 
Min tanke är att lägga på kommando när han stannar och står kvar trots att jag passerar, eller tänker jag fel där?

Mål för 2012 (önskedrömmar?)

Starta upp företaget [ ]
Börja jobba [ ]
Flytta hemifrån [ ]
Vidareutbilda mig till rallyinstruktör [ ]
Vidareutbilda mig till agilityinstruktör [ ]
Vidareutbilda mig till freestyleinstruktör [ ]
Tävla upp Dobby i rallylydnad fortsättningsklass [ ]
Starta nästa hund i rallylydnad [ ]
Starta i agility [ ]
Starta i freestyle [ ]
ta körkort [ ]

Dagens tips

Har varit duktig och varit ute o sprungit med Viggo! nyårslöfte here i come.

Idag har jag suttit klistrad vid kikopups kanal på youtube, man kan alltid lära sig nåt nytt. Jag rekommenderar verkligen en titt där!


Livet rullar på

Ja det är sant, för en gångs skull så har jag varit upptagen!

Det rullar på med hundarna, nu borde man ju ha mer tid efter utbildningen, men inte då! För då kommer nåt som kallas JUL! Julen var underbar, fick allt jag kunnat önska mig och lite till <3

Har även hunnit med att ha min första kurs, en helgkurs i klicker blev det, och jag hade SÅ kul! Vil bara ha mermermer. men det hänger mycket på att man har så bra kursdeltagare! Är lite nervös över att börja ha kurser "på riktigt" :S

Har just nu lite planer med företaget och hundarna, men det får ni veta mer om sen. Nu håller jag på och tränar apportering med Dobby (försöker lära honom avlämning i fot position), så jag ska fortsätta med det innan dom ska få kissa och gå och lägga sig ;)

hoppas ni har det bra som kan tänkas läsa detta!