att utveckla en valp

Nöjd, glad och stolt över min vappa efter den här helgen! Igår var vi i Eskilstuna och socialiserade oss själva plus hundar på rallylydnadstävling (som Zandra självklart vann med superhunden Lystra, med Lova och Linn´s Nessla inte långt efter, Grattis!).

Jag tror min valpångest börjar gå över, det är nog kraven jag har på mig själv som ställer till det. Hittils går allt så otroligt bra med Tenshi, jag har fått precis allt jag önskade mig i en hund! och alla uppgifter jag satt henne inför har hon hittils klarat galant, både när det handlar om problemlösning och miljöträning.

Dock så har jag ändå en undran till er hundmänniskor där ute. Tenshi är oerhört tuff när det gäller resurser (eller hon är tuff när det gäller det mesta, men oftast är det positivt). Tycker hon att det är hennes så morrar hon och hugger/naffsar. Även om man kampar med leksak med henne kan hon släppa och hugga i handen, och försöker man ta någonting hon har siktet inställt på kan man vänta sig ett bett. klappar man henne under kamplek kan hon vända upp och hugga till. För mig är det naturligt att hundar försvarar resurser då jag levt med Dobby så länge, men då hon är ung är det ändå något jag vill jobba med på bästa sätt. Men vad säger era tankar och erfarenheter, är det byteshandel för hela slanten som gäller?

Postat av: Erika

Oj vad svårt.. Det jag tänker är byteshandel, men jag har ju inte så mkt erfarenhet när det gäller så stark resursförsvar..

2012-05-14 @ 23:58:49
URL: http://erikashundliv.blogg.se/
Postat av: amanda

Jag skulle kört byteshandel på allt, ska hon tugga ben så ska ni dela, alltså du håller i benet och hon äter.

Träna det mycket, alltså med tex leksak, "träna på byteshandel" om du förstår vad jag menar. Och jag skulle avsluta leken om hon gick på min hand vid lek. Svårt att ge tips utan att se, kan du inte filma det, tex när ni kampar och hon går på din hand?Jaga älskar att kampa och kampar jag våldsamt, alltså låter henne öka i intensiteten så tar hon närmare och närmare min hand när hon får ta leksaken. Och då kan hon verkligen "blunda och bit tag vart som helst", trots att det inte är leksaken. Så jag måste hela tiden hålla koll på hennes aktivitetsnivå under leken och pausa henne om hon blir för het.

2012-05-15 @ 20:42:54
URL: http://amandalundwall.blogg.se/
Postat av: Petra

Jag tror också på byteshandel. Med många olika föremål, även ätbart. Till en början ska hon nog det du ger henne i utbyte helst alltid vara mer värt än det du ber henne byta bort, men sen kan det nog vara nyttigt att blanda värdet på sakerna. Så att hon vet att ibland får man ge bort en jättefin strumpa och bara få en toarulle men att du aldrig tar något för att var elak och att hon alltid får något annat istället.

Annat viktigt är att aldrig störa hennes resursförsvar i onödan, låta henne äta ifred, tugga ifred, leka tills hon är nöjd om hon fått ett sådant vassego osv. Men detta vet ju du.

Jag tänker också på biten med främlingar, eller bara människor som inte är du, att ingen någonsin gör minsta pip om att vilja ha grejen hon har.

Jag skulle nog också som ovan försöka visa att jag inte vill leka om hon bits eller på annat sätt är otrevlig i leken, kanske genom att avbryta helt om det krävs.

Det funkade med Ilsa, hon var väldigt bitig som liten, även om hon var så liten så att det sällan gjorde ont tyckte vissa det var obehagligt så det fick jag jobba på och det gick bra att träna bort på det sättet. Och att skrika, hon fattade att det gjorde ont då, nu slutar hon förvånat på AJ :)

Nu har jag lärt henne att det är okej att lekbitas i mina händer och fötter, och till viss del husses, när jag säger att det är okej. Hon slutar när det är dags och vet hur hårt man kan bita, blir hon lite för exalterad funkar AJ :) Men detta tillät jag inte förrän först ett tag efter hon had eslutat med det dära valpbitandet.

2012-05-17 @ 01:21:18
URL: http://petrakarin.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: